İçini dökmek, yakın bir arkadaşına ya da aileden birine, hayatındaki sorunları anlatmak ve dertleşmek anlamına gelir. Bu deyimde iç kelimesi, herkesten gizlenen şeyler manasında kullanılmıştır. Kişinin içini döktüğü kişilere sırdaş ve dert ortağı denir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. İçini dökmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
İç dökümde kimyasal ve fiziksel dönüşümler meydana gelmektedir. Dış döküm uygulamaları da biçimlendirme şeklinde tarif edilmektedir. Biçimlendirme sınıflandırılması yapıldığı zaman da döküm, kaynak, talaş kaldırma gibi teknikler ifade edilmektedir.
Bin dereden su getirmek: Birini kandırmak için birçok sebep ileri sürmek, dil dökmek.
Cana yakın deyimi günlük hayat içerisinde sıklıkla kullanılan bir deyim olarak karşımıza çıkar.
İlgili 45 soru bulundu
Atasözü [1] "İnsan, vücudu için gerekli olan gıdaları almak zorundadır.
Deyim. [1] Birine sığınarak ondan korunma istemek. [2] Yardım talebinde bulunmak.
İki gözü iki çeşme DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sürekli, çok ağlayarak.
Taradığımız belli başlı deyim sözlüklerinde rastlamadığımız için de- ğerlendirmeyi kararlaştırdık. Deyimin “çok korkmak” anlamındaki “ödü kopmak, ödü patlamak, ödü b... una karışmak” şeklindeki çeşitlemeleri başta TDK'nin Türkçe Sözlük'ü olmak üzere birçok sözlükte yer almıştır (TDK, 2011: 1835).
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Daldan dala konmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
[1] Çok acıkmak. [2] Açlıktan midesi kazınmak, rahatsız olmak.
İç etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Eline geçen bir şeyi sahibine bildirmeden kendisine mal etmek, ortadan kaldırıp kimseye göstermemek.
İçi cız etmek deyiminin dilimizdeki anlamı çok şiddetli bir şekilde üzülmek demektir. İçi cız etmek vicdan olarak rahatsız olmak ya da üzülmek demektir. İçi cız etmek deyimi Türkçede sıklıkla kullanılır.
İçi içine sığmamak, yaşanan bir olay ya da alınan bir haber sonrası çok fazla sevinmek ve mutlu olmak anlamına gelir. Bu deyimin ikinci anlamı ise heyecanlanmaktır. Bir şey için çok fazla sabırsızlandığını ve bir an önce gerçekleşmesini istediğini belirtmek için de aynı deyim kullanılır.
Bir içim su deyiminin anlamı etrafını etkileyen ya da çok güzel ve alımlı kimse demektir. Genelde bir içim su deyimi güzel kadınlar için kullanılan bir deyimdir. Bir içim su genellikle güzel kadınları anlatmak ya da tabir etmek için kullanılan bir deyim olarak karşımıza çıkar.
Ödü patlamak deyimi korkma durumunu ifade etmektedir. Yani bir kişinin aniden meydana gelen bir olaya karşı verdiği tepki ödü patlamak olarak bilinir. Ödü patlamak deyimini anlamını nşşetel1 daha rahat bir şekilde cümle içerisinde kullanabilirsiniz.
Konuşan birinin konuşmasını terbiyesizce kesmek ve kendi konuşmaya başlamak söze karışmak, sözünü kesmek, sözü ağzından almak, sözü ağzına tıkamak deyimleriyle ifade edilmektedir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözden geçirmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Yüz göz olmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
TDK'ya göre göz yummak deyimi normalde tasvip edilmeyen bir davranışa müsamaha göstermek ve aldırış etmemek anlamına gelir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Başı (baş) çekmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyim. [1] Gerçek kimliği, yüzü ortaya çıkmak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Sinek avlamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri