Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
Bu o kadar geniş bir çalışma ağı sunar ki, bugün birçok iç mimar; mobilya üretim direktörü, mağaza satış danışmanı, proje yöneticisi, ofis iç mimarı ve saha iç mimarı olarak mesleğini idame ettirebilmektedir.
İç Mimar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İç Mimar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 24.000 TL civarındadır.
Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir. Adayın çizim kabiliyeti var ise bu konuya ilgisi olduğu, zaman harcadığı sonucu çıkarılabilir.
Mezunlar, iç mimarlık firmalarında, mimarlık stüdyolarında, tasarım şirketlerinde veya kendi bağımsız pratiklerinde iç mimar olarak çalışabilirler. Ayrıca, ticari ve konut projelerinde iç mekan tasarımı yapabilir, müşterilerle çalışabilir ve projelerin tasarım ve uygulama süreçlerini yönetebilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Mezunların Çalışma Alanları
Kamu sektöründe başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık ve kurumda, il ve ilçe belediyelerinde, yüksek okul ve üniversitelerde, proje, satın alma, restorasyon gibi alanlarda çalışma imkânı bulabilirler.
Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. İç Mimarlık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 195,75932, en yüksek 435,09489'dur. İç Mimarlık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 689296, en yüksek 67604'tür.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Yeterli TYT puanı ile aday öğrencinin ön lisans İç Mekan Tasarımı programını tercih etmesi ve tercih sonuçlarına göre ön lisans İç Mekan Tasarımı programına yerleşmesi gerekmektedir.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 2023 Yılı Tanıtım Kataloğuna buradan ulaşabilirsiniz. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, 2004 yılında çağdaş ve özgün iç mekân ve yakın çevre tasarımına hâkim, nitelikli tasarımcılar yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Bölümümüz, Eşit Ağırlık puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.
İç mekan tasarımı kaç yıllık sorusuna, ön lisans programı olduğu için 2 yıllık eğitim verilir, şeklinde cevaplanabilir. Bu alanda eğitim görmek isteyen öğrenciler için pek çok devlet üniversitesi ve özel üniversite seçeneği bulunmaktadır.
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir. Bu lisans bölümünün eğitim süresi 4 yıldır.
Dört yıllık eğitim süresince içmimari tasarım odaklı; temel tasarım, teknik resim, içmimari çevre ve mobilya tasarımı, konstrüksiyon, yapı bilgisi, rölöve-restorasyon, teknik donatım, anlatım teknikleri, malzeme, tasarım tarihi gibi teorik, teknik ve uygulamalı dersler verilmektedir.
Bölüm içerisinde en önemli ders tartışmasız matematiktir. Matematik dersinde hem 1. hem de 2. bölümlerde yüksek başarı elde etmeniz beklenir. Bunun yanında sayılan diğer dersleri de iyi bir not ortalamasına sabitlerseniz, kısa sürede hedeflediğiniz iç mimarlık bölümüne yerleşebilirsiniz.
Geçtiğimiz yıllarda iç mimarlık bölümü için yetenek sınavının kaldırıldığı, adayların tıpkı diğer bölümlere girmek isteyen öğrenciler gibi TYT ve AYT sınavlarına girmesi gerektiği YÖK tarafından açıklanmıştı.
İç mimar, mekan gereksinimlerini belirleyip, renk ve aydınlatma gibi dekoratif öğeleri seçerek iç mekanı işlevsel, güvenli ve güzel hale getirir. Binaların iç mekan tasarımlarını, işlevsel ve estetik düzenlemesini yapar.
Üniversite Sayısı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü toplam 46 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
İç mimar, mekân organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile tasarımlar yapar. Mesleğinin gereği olarak, insan-donanım-mekân sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ele alarak, yeniden, günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi altında yer alan dört yıllık bir lisans bölümüdür. Bu alandan mezun olmuş yetkin kişiye “İç Mimar” unvanı verilir.
Bu bölümden mezun olan öğrencilerin çalışma alanları genellikle iç mimarlık büroları, dekorasyon markaları, İnşaat şirketleri gibi alanlarda çalışabilirler. Bunun dışında yüksek lisans yaparak akademisyen olma imkanları da bulunmaktadır.
Bu noktada sürece mimarınız yada iç mimarınız dahil olur. Villa tasarımı konusunda uzman mimarlar genellikle tasarladıkları villaların iç mimari tasarımı konusunda da oldukça başarılı işler çıkarmaktadırlar.
İç mimar olmak isteyen kişiler, normalin üzerinde bir yeteneğe sahip olması gerekir. Tasarım konusunda kendini geliştirmiş olmalıdır. Renk uyumu, dekorasyon gibi özellikleri bilmelidir, gelişimi sevmelidir. Gündem ve zevkler sürekli olarak değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri