Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
Bizim veterinerimiz iç parazit için iğne vuruyor daha etkili diye, dış parazitte de damla olarak stronghold markası.
Bu amaçla iç parazit hapları kullanılır. Piyasadaki ilaç isimleri; Caniverm, drontal, endopet ve tenizol tablet vb. İç parazit ilacı olarak mutlaka hap tercih ediniz. İğne şeklindeki ilaçları düzenli uygulamak köpeğinizde ciddi sorunlara sebep olabilir.
İç parazit ilaçlarının uygulanma yoluna göre fiyatları; Enjektabl yöntemiyle uygulanan aşı ücretleri kediler için: 60 ile 80 TL arasında. Oral yolla uygulanan iç parazit ilaçları ücretleri: 50 ile 70 TL arasında.
Kedilerde parazit aşısı enjeksiyon olarak yapılabileceği gibi oral ya da tropikal yolla da uygulanabilir. Kedilerde dış parazit aşısı yaygın olarak enseden damlatılarak uygulanır. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken uygulama bölgesinin kedinin ulaşamayacağı bir nokta olmasıdır. Bu nedenle ense en ideal tercihtir.
İlgili 27 soru bulundu
Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
İç dış parazit aşısı, özellikle tüylü dostlarınızın sağlığını korumak için gereklidir. Dış parazit aşısı, deri altına veya tüylere yerleşen kene, pire vb. parazitlere karşı koruma sağlarken iç parazit aşısı iç organlara yerleşen tenya, kurt vb. parazitler için etkilidir.
İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu sorunlardan korunmak adına mutlaka iç ve dış parazit aşılarının ihmal edilmemesi gerekir.
Kliniğimizde 2 veya 3 ayda bir iç parazit ilaçlanması yapılmaktadır. Buna halk arasında ''kist aşısı'' denir fakat bu bir aşı değildir, uzun etkili de değildir. Parazitin alındıktan sonra enfektif hale geçene kadar bağırsakta geçirdiği süre 2-3 aydır.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Pire, Uyuz ve Kenelere karşı etkilidir. Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 2 olabilir) 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
Kıl kurdu, kancalı kurt ve bazı tenya türlerine karşı etkili fenbendazol içeren ilaçlar ya da yuvarlak kurt ve kancalı kurt türlerinde kullanılan pirantel pamoat içerikli ilaçlar tercih edilmektedir. Köpeklerde tenya tedavisi için prazikuantel içeren ilaçlar kullanılır.
İç dış parazit aşısı hayvanların çeşitli hastalık ve rahatsızlıklardan korunmasına yaramaktadır. Siz de evinizde bir evcil hayvan barındırıyorsanız bu aşıları mutlaka yaptırmalı gerekli bakımlarını sağlamalısınız. Böylelikle hayvanınız çok uzun ömürlü bir şekilde yanınızda bulunacaktır.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Bu yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir ve parazit enfeksiyonun ve/veya ölen parazitlerin belirtileri olabilir. Bu ilacı kulla- nan birçok insanda ciddi yan etkileri olmaz. Nadir görülen ancak çok ciddi yan etkiler kanlı ishal, ateş, düzensiz/ya- vaş kalp atışı, nöbetler de hastaneye başvuruyu gerektirir (7,9).
Kediler ev ortamında da yaşasalar, hayatlarını dış mekanlarda da sürdürseler iç ve dış parazit tehdidi altında olabilirler. Kedilerde iç parazit ve dış parazit belirtilerinin fark edilmesi sağlıklı bir yaşam sürmelerinin sağlanması adına oldukça önemlidir.
Dikkat edilmesi gerekenler: İç parazit sonrası birkaç saat içerisinde 1-2 kez kusma, ilk 3 gün içerisinde 1-2 kez dışkı yumuşaması normaldir. Fakat bunun üzerine çıkması, kusma ve ishalde kan görülmesi, hareketlerde dengesizlik, birkaç saatin üzerinde iştahsızlık ve halsizlik kesinlikle normal değildir.
Evcil kedilerin kuduz aşısı olmaları hem gerekli hem de zorunludur. Kuduz olma riskleri ne kadar düşük olursa olsun, olası virüslere karşı korunmaları için aşılarının tam zamanında yapılması gereklidir. Salgınların ne zaman başlayacağı ya da çoğalacağı belli olmaz.
Yavru Kedi Aşı Takvimi
Yavru kedilerin aşı takvimi ve uygulama zaman aralıkları; İç ve Dış Parazit aşısı: 6-8 hafta arasında, Karma Aşı: 8 - 10 hafta, Lösemi aşısı: 9-11 hafta.
Genellikle oral yolla alınan antiparaziter ilaçlar hastalığın tedavisinde kullanılır. 2-3 hafta düzenli ilaç kullanımından sonra vücut, parazit canlıdan tamamen kurtulur.
Kediler genel olarak aşı uygulamalarından sonra halsiz olmaktadır. Bu süre zarfında kedinizi rahat ettirmeli ve sakince dinlenebileceği bir ortam ayarlamalısınız. Bazı kedilerde ise halsizlik durumuna ek olarak ateş yüksekliği de görülebilmektedir.
Yetişkin Kedilerde yıl da 1 Dozolarak tekrarlanmalıdır. Yavru Kedilerin 10. günde dışkı muayenesi yapılır İlk 45 günlük döneminde genel muayene ve antiparaziter uygulama yapılmalıdır. İç parazit tedavisi beslenme, ortamdaki parazit durumuna göre 1-3 ayda bir tekrarlanmalıdır.
Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben 15 gün ara ile 2 dozun daha uygulanmasını (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 4-5 olabilir) ve 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
Hepsi veterinerler de bulunur onlardan alıp evde kendiniz yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri