Dolayısıyla icap nöbeti süresi kesintisiz 12 saatten az olmamak ve aylık toplam 120 saati geçmemek üzere, fiilen icap nöbeti tutan ve bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen personele, statüsü, hizmet sınıfı ve görev unvanına bakılmaksızın icap nöbeti ücreti ödenmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte itiraz konusu kuralla, bu şartlar çerçevesinde aylık ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi 120 saatle sınırlandırılmıştır. Bu sürenin üzerinde nöbet tutmanın gerekli olması hâlinde herhangi bir ücret ödenmesi öngörülmemiştir.
İcap Nöbet Ücreti: İcap nöbeti süresi kesintisiz 12 saatten az olmamak üzere, normal nöbet ücreti için belirlenen ücretin %40'ı tutarında icap nöbet ücreti ödenir. Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez.
Davacının nöbet sırasında işyerine giderek gerçekleştirdiği çalışma sebebiyle geçen süre, çalışma süresinden sayılacaktır. İşyerine gitmesini gerektirecek bir durumun ortaya çıkmaması durumunda ise, uygun bir sürenin çalışma süresinden sayılması hakkaniyet gereğidir.
İcap nöbeti (ev nöbeti); Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde tanımlanmış , sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri personeli tarafından evde nöbet şeklinde ifa edilen bir nöbet türü olarak tanımlanıyor.
İlgili 41 soru bulundu
“Mezkur genelgemizde bu konuda yaşanması muhtemel gecikmelere engel olmak amacıyla, icap nöbeti tutan sağlık personelinin 30 dakikada hastanede olabilecek şekilde hazır olması hatırlatılmaktadır.
Madde 21 – Nöbet, her gün saat 9.00 dan ertesi günü saaat 9.00'a kadar olmak üzere 24 saat devam eder. (Mesai saatlerinde değişiklik yapılması halinde, mesainin başlangıç saati esastır.)
Nöbetler Karargâh ve kurumlarda sabah saat 09.00 dan ertesi günü saat 09.00 a kadardır. Kıtalarda kıtanın özelliğine göre, komutanın münasip göreceği zamanda başlar ve nöbet 24 saati geçemez.
Bu şartlarda tutulan ve izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için, yukarıda belirtilen katsayılara göre nöbet ücreti hesaplanmakta ve ancak ayda 130 saatte kadar olan kısmı ödenmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu sürenin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilir. Haftalık çalışma süresi 45 saati geçen işyerlerinde, günlük olarak en fazla 3 saat fazla mesai yapılabilir.
Kural olarak icap nöbeti tutan personele izin kullandırılacağının belirtildiği, izin kullandırmanın mümkün olmaması halinde ise 120 saate kadar ücret ödeneceğinin hüküm altına alındığı aktarılan kararda, 120 saati geçen çalışmalarda ise ücret ödenmeyeceğinin öngörüldüğü bildirildi.
İcap ya da öneri, bir sözleşmenin kurulabilmesi için gerekli olan iki irade beyanından birisidir. Önce olan irade beyanı icap, sonra gelen irade beyanı ise kabuldür. İrade açıklamasının icap mı kabul mü olduğunun pratikte yansımaları olduğu için bu ikisi arasında yapılacak ayrım önem taşır.
Son zamanlarda öğretmenlere, suça karışmış veya adli bir olaya karışan çocukların ifadelerinin alınmasında icap görevi verilmektedir. Mesai saatleri dışında, yıllık izinlerde, yaz tatillerinde öğretmenler resen görevlendirilmektedir.
İlgili Yönetmelik maddesi icap nöbetlerinin sadece uzman hekimler tarafından tutulabileceği şeklinde düzenlendiğinden Hastane idareleri tarafından uzman hekim dışındaki sağlık çalışanlarına icap nöbeti tutturulmasına rağmen nöbet ücreti ödenmemesine yönelik uygulamalara gidilmektedir.
Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 48. Maddesinde, “bünyesinde doğum servisi bulunmayan kurumlarda, hemşire (başhemşire dahil) toplamı ikiden fazla ise, bunlar arasında nöbet uygulanır.” denmektedir.
"657 sayılı Kanun'un ek 33. maddesi uyarınca ödenen nöbet ücretleri dini bayram günleri için %20 artırımlı ödenir. Ayrıca yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için ödenen nöbet ücretleri de %50 artırımlı ödenir."
Bu durumda haftada birden fazla tutulan nöbet görevine herhangi bir ücret ödenmemektedir. Haftada birden fazla verilen nöbet görevi angaryadır. Anayasamızın 18. Maddesine göre angarya yasaktır. Bu şekilde verilen ikinci nöbet görevi öğretmenler üzerinde büyük bir angarya oluşturmaktadır.
yürütülen nöbet hizmetleri fazla çalışma sayılmaz.
Haftada bir gün nöbet görevine 3 saat üzerinden ek ders ücreti verilmektedir.
Vardiya kelime anlamı olarak “gemilerde tutulan nöbet” şeklinde geçmektedir. Vardiya, bir iş yerinde çalışan işçilerin belirli bir sırayla görevi yürütmelerine verilen isimdir.
Örneğin; 6 gün nöbet tutmuş bir çalışan ilk 2 gün x 24 = 48 saat normal, ayın ortasındaki 2 gün x 24 = 48 saat riskli birim nöbeti, son 2 gün x 24 = 48 saat bayram nöbeti tutmuş olsun.
g) (Ek:RG-28/10/2016-29871) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
Birkaç tıp fakültesi ve klinik dışında, asistan hekimlere, 36 saat nöbet yazılmaya, ertesi günü çalıştırma uygulamasına devam edildi.
Nöbet; kesintiye uğramaması gereken çeşitli görevleri yerine getirmek amacıyla belirli bir yerde, sıra ile, belirli bir süre boyunca gerçekleştirilen hizmet. Türkçeye Arapça nawbat (sıra) sözcüğünden geçmiştir. Nöbet tutan kişiye nöbetçi denir.
SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ ! Aynı hafta içinde verilen ikinci nöbetleri yerine getirmemek üzerine sendikamızın eylem kararı vardır.Hem yukarıda bahsettiğimiz sebepler hem de aldığımız eylem kararı gereği hiçbir idareci öğretmenlerimizi ikinci nöbete zorlayamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri