En son olarak yuvarlak boş levha ne anlama gelir sorusunu yanıtlayalım. Yuvarlak boş levha, taşıtlar için trafiğe kapalı yol anlamına gelir. Yani yolun iki yönlü de trafiğe kapalı olduğunu bildirir.
Yuvarlak levhalar : Sürücü ve yayaların yol hakkında bilgi almasını sağlayan levhalardır.
İlk bakışta hiçbir anlam ifade etmeyen, içi boş kırmızı bir ters üçgen olan ve aslında yol ver anlamına gelen levha ise belki de en farklı şekle sahip olan trafik levhası.
Bütün Yasaklama ve Kısıtlamaların Sonu
Çember içinde çapraz siyah çizgi. Anlamı: Bu trafik işareti daha önce konmuş olan bütün yasaklama ve kısıtlamaların sona erdiğini bildirir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu levhalar; yuvarlak trafik levhaları, üçgen trafik levhaları ve kare trafik levhaları olarak üçe ayrılıyor. Hepsi de farklı bir alanı temsil ediyor. Üçgen ve eşkenar dörtgen olarak görebileceğiniz trafik levhaları uyarı anlamı taşıyanlar. Aynı zamanda tehlikeyi belirtiyorlar.
Sürücüleri bilgi ve işaret vermek amacıyla yol üzerinde güzergahları bildiren, hız durumunu bildiren işaret ve levhalar bilgilendirici işaret ve levhalar olarak görülmektedir. Genel olarak bilgiler işaret levhaları kare ve dikdörtgen şeklinde bulunur.
Karayolları Genel Müdürlüğü Trafik İşaretleme Standartları 2020 kitapçığında yer alan ifadeye göre bu işarete kontrol kesim levhası deniliyor. Olası bir acil durum anında bu tabeladaki bilgileri paylaşarak olayın meydana geldiği konuma yardım çağırmak mümkün.
Tali yol işareti levhası T-22b bir tehlike uyarı işareti şeklinde olmaktadır. Bu işaret kırmızı bir üçgenin içerisinde siyah renkte bir simge olarak hazırlanmaktadır.
Gevşek Şev: Yarma şevinden taşıt yolu üzerine taş ve kaya yuvarlanabileceğini ve/veya kaplama üzerinde taş ve kaya olabileceğini gösterir. Sürücülerin bu işaret ile belirtilen kesime yaklaşırken yavaşlamaları ancak bu kesimde durmamaları ve park etmemeleri gerektiğini bildirir.
Ters içi boş üçgen trafikte "YOL VER" anlamına gelmektedir.
Bahsettiğimiz trafik levhasının görseline aşağıdan bakabilirsiniz.
Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Sarı Işık : İkaz anlamında olup bu yerin yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir. (Yolver işaret levhası gibi). Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Kırmızı Işık : Dur işareti levhası anlamında olup gidilecek yolun açık olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir.
Bilgi İşaretleri
Sürücülere yol ve çevresindeki yerleşim yerleri hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bu işaretler çoğu zaman navigasyon görevi üstlenerek sürücülerin yanlış yöne girmelerini engelliyor. Kare şeklindeki trafik levhaları ve anlamları da bu gruba giriyor.
Tehlike uyarı işaretleri çoğunlukla "üçgen" olarak gösterilir. Üçgen şeklinde trafik işaretlerini gördüğünüzde bunun bir tehlike işareti olduğunu anlamalısınız. Tehlike türü hakkında sürücü önceden bu levhalar vasıtasıyla uyarılır.
Yer kabuğunu oluşturmuş olan her bir parçaya levha denmektedir. Çünkü dünyanın yerkabuğu bir bütün değil bir yapbozun parçaları gibi ayrıktır. O yüzden belirli aralıklarla hareket eder ve değişik konulara gelir. Bu hareket neticesinde dünyada bazı sarsıntılar yaşanır ve bu durum insanlık açısından da oldukça önemlidir.
Anayol; trafiğe açık olan yolların birleştiği ve ilk geçiş hakkının olduğu yoldur. Fakat ana yol her daim trafiğin en yoğun olduğu yol değildir. Bazen yan yollarda ve bağlantı yollarında ana yoldan daha fazla trafik olabilir. Tali yollar; ana yollara açılan ve trafiğin daha az yoğun olduğu yollardır.
Ana Yol: Ana trafiğe açık olan ve bunu kesen karayolundaki trafiğin bu yolu geçerken veya bu yola girerken, ilk geçiş hakkını vermesi gerektiği işaretlerle belirlenmiş olan karayoludur. Tali Yol: Trafik yoğunluğu bakımından bağlandığı yoldan daha az önemde olan yoldur.
Bir yolun tali yol olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kavşaklarda yada yolların birleştiği bölümlerde yol ver levhası var ise tali yol olduğu anlaşılabilir. Tali yoldan Ana yol'a çıkmak isteyen araçlar her zaman Ana yol'dan gelen araçlara öncelik tanımalıdırlar.
Kırmızı: Yangın uyarısı ve güvenli olmayan eylemleri vurgular. Sarı: Çalışanların dikkat etmesi gereken eylemleri vurgular. Yeşil: İlk yardım ve acil çıkış eylemlerini vurgular. Mavi: Kişisel koruyucu eylemler için kullanılır.
Yine devlete ait olup halk arasında TEM olarak bilinen, şehir dışına çıkıldıktan sonra belli mesafede ücret alınan otoban yolların tabela rengi ise yeşil. Ancak son yıllarda yap-işlet-devret modeliyle yapılan özel sektör tarafından işletilen ücretli yolların tabelaları da yeşil renkte.
Yol kenarında bulunan küçük beyaz levhalara 'kontrol kesim levhası' adı veriliyor. Bu tabelalar, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) bakım ağına dahil yollar üzerinde yolu tanımlamak ve yoldan kaynaklanan sorunların yerinin belirlenmesi amacıyla kullanılıyor. KONTROL KESİM LEVHASI NASIL OKUNUR?
Yuvarlak levhalar sürücülerin yanı sıra yayaları da ilgilendiren trafik ve yol durumları için kullanılır. Örneğin; azami hız, mecburi dönüş gibi uyarılar yuvarlak işaretler ile yapılır.
Trafik işaretleri karayollarında yasak, tehlike, bilgi işaretleri olmak üzere üç çeşittir. Demiryollarında elle verilen işaretler yanında levhalar bulunur. Denizyollarında şamandıra ve ışık işaretleri vardır. Havayollarında ise sinyal levhaları ve ışıklandırma vardır.
İşaret levhası : Geometrik şekil, resim, sembol, piktogram ve renklerden oluşturulan ve gerektiğinde yeterli aydınlatma ile görülebilir hale getirilmiş özel bilgi ileten levhadır. beraber kullanılan ve ek bilgi sağlayan levhadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri