Mütunu Erbaa olarak bilinen Müteahhirun devri Hanefi alimleri arasında meşhur olan dört eser; 1- Abdullah b. Mahmud el-Mevsilî(638/1284), el-Muhtar. Ebu Hanife'nin görüşleri esas alınarak yazılmış bir muhtasardır ve yine müellifi tarafından el-İhtiyar li-ta'lili'l-Muhtar adıyla şerhedilmiştir.
Zahirü'r Rivaye veya Mesail i Usul (Arapça الظاهر الرواية) Ebu Hanife'nin öğrencisi İmam Muhammet El Şeybani tarafından yazılan, Hanefi Mezhebi'nin en mutemed kitaplarını ifade eder. Bu kitaplar Kitab-ul Asl, Cami-us Sağir, Cami-ul Kebir, El Ziyadat, Siyer-i Sağir ve Siyer-i Kebir olmak üzere altı kitaptır.
Hicrî VII. yüzyıl Hanefî fakihlerinden Burhânüşşerîa'nın Vikâyetü'r-rivâye fî mesâili'l- Hidâye adlı eseri, yine hicrî VI. yüzyıl Hanefî fakihlerinden Merğinânî'nin el- Hidâye'sindeki meselelerin derlenmesiyle oluşturulan muhtasar bir metindir.
Söz gelimi Hanefî fıkhına ilişkin Türkçeye tercüme edilen en büyük üç eser el-Mebsût, Fetâvây-ı Hindiyye ve Reddü'l-muhtâr adlı eserlerdir. Söz konusu üç eserin Hanefî mezhebi içinde önemli bir konumunun bulunduğu kuşkusuz olmakla birlikte kanaatimizce her üç eserin seçimi de isabetli değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Hanefilik, Ebû Hanîfe'nin; Malikilik İmam Malik'in; Şafiilik İmam Şafii'nin; Hanbelilik Ahmet b. Hanbel'in; Caferilik Cafer-i Sadık'ın adına nispet edilmektedir. Hanefilik, bu mezhepler arasında en yaygın olanadır.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Mezhep ismini aldığı Hanefi mezhebinin kurucusu olan Ebû Hanife 699 yılında Kûfe'de dünyaya gelmiştir. Babası kumaş tüccarı olan Ebu Hanife bir taraftan baba mesleğini yaparken diğer yandan Kufe'de birçok alimden ders alarak yetişmiştir. 18 yıl fıkıh dersi gördüğü Hammad b. Ebî Süleyman onun en önemli hocasıdır.
Balık dışında kalan tüm deniz canlıları kendiliğinden ölürse haramdır. - Hem karada hem de suda hayatını devam ettiren kurbağa, yengeç, yılan, timsah ve kaplumbağa haram sayılmaktadır. - Hayvanların dışında alkol ve uyuşturucu da kesinlikle haram sayılmaktadır.
Sünni fıkıh mezhepleri. Sünni fıkıh mezhepleri Hanefi, Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerinden oluşur. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefî mezhebi Mâtûridîlik'e bağlı iken Şâfiî ve Mâlikîler Eş'ârîye bağlıdırlar.
Hukuki işlemlerin hüküm ifade etmelerinin bağlandığı şart, taliki şart (conditio suspensiva) olarak adlandırılmaktadır. Burada şart olarak saptanan olayın gerçekleşmesine kadar, hukuki işlemin hüküm ve sonuç doğurması ertelenmektedir.
Osmanlı fakih ve mutasavvıfı, önemli bir isyan ve ihtilâl hareketinin başlatıcısı. Anadolu'nun İbn Sînâ'sı diye anılan hekim, kelâm âlimi ve müfessir. Arap dili, kelâm ve fıkıh âlimi. Mantık ve kelâm alanında yaptığı çalışmalarla tanınan âlim.
Fıkhî bir meselenin dinî-hukukî hükmünü açıklayan cevap.
Sözlükte nevâzil “sonradan meydana gelen, insanlar için zorluk veya sıkıntı doğuran durum” mânasındaki nâzile kelimesinin çoğulu olup klasik fıkıh eserlerinde daha çok mezhep imamlarından sonra ortaya çıkmış meseleleri, modern dönemde ise yeni fıkhî problemleri ifade eder.
İslam dünyasının XI. yüzyıldaki en önemli alimlerinden Ebu'l-Hüseyn Ahmed b. Ebî Bekr Muhammed b. Ahmed el-Kudûrî'nin (ö. 1037) yazdığı El-Muhtasar çok değer görmüş ve birçok dile tercüme edilmiştir. El-Muhtasar'ın Türkçeye çeviri faaliyetleri tarihî dönemlerden başlayarak günümüze kadar devam edegelmiştir.
ez-Ziyâdât, sistematik ve kapsamlı bir fıkıh eseri olmaktan çok İmam Muhammed'in önceki eserlerine yaptığı ilâvelerden meydana gelen bir çalışmadır.
İşte Hanefi mezhebi, midye, kalamar, yengeç, istakoz, ahtapot vb. deniz ürünlerini bu kategoride değerlendirdiği için bu hayvanların etlerinin yenilmesini caiz görmemektedir.
Peygamberimiz (asm) ne Şafidir, ne Maliki, ne Hanefi, ne de Hanbelî… Peygamberimiz (asm), bütün bu mezhepleri çekirdeğinde ve gövdesinde barındıran bir şecere-i rahmettir.
Bu konuda, Hanifi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
İsmini kurucusu Ebû Hanife'den (Numan bin Sabit) (699-767) alır. Türkistan, Afganistan, Türkiye, Hindistan ve Pakistan'da yaygındır. Hanefi mezhebi dört sünni mezhebin nüfus açısından en genişidir.
Kurtuluş yolu, Ehl-i sünnet ve'l-cemaat denilen dört mezhepte toplanmıştır. Bu dört mezhep; Hanefi, Maliki, Şafiî ve Hanbeli'dir. Bu zamanda bu dört hak mezhepten birine tabi olmayan ehl-i bid'a olup cehenneme gider.
İmam Azam Ebû Hanife, Kureşî'ye göre hicretin sekse- ninci yılına tekabül eden miladi 699 yılında Kûfe'de dünyaya geldi. 5 Ancak, onun doğum tarihiyle ilgili farklı rivayatler de bulunmaktadır. Onun doğduğu sırada Abdulmelik b.
Temel inanç Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle Ehl-i Beyt ve On İki İmamları önemseyen Câferiyye Şiiliği ile ortak noktalara sahip olan bir yoldur. Alevilikte varlık birliği önemli yer tutmaktadır. Dört Kapı Kırk Makam şeklindeki kâmil insan olma ilkelerini Hacı Bektaş-ı Velî'nin tespit ettiğine inanılır.
Şuan ülke ahalisinin yaklaşık 96%-sı İslam dini mensuplarıdır. İslam dini Azerbaycan'da hem Sünnilik hem de Şiilik olarak temsil olunmaktadır. Geleneksel olarak Müslümanların 60%-nın Şii, 40%-nın ise Sünni olduğu söylenir.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbelî ve bazen ise Caferi mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri