Daha çok Temmuz-Kasım aylarında olgun hale gelen ve toplanan bir mantar türüdür. Ormanlık alanlarda, çayırlarda ve meralarda yaygın olarak bulunur. Çayır Mantarı Yenir mi ve Zehirli mi? Çayır mantarı herhangi bir zehri olmayan ve aynı zamanda yenen mantar çeşitleri içerisinde gelir.
Gelin mantarı ve sinek mantarı olarak bilinen kırmızı şapkalı ve beyaz benekli mantar, zehirlidir.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Mantarın dokusu sümüklenmeye başladıysa, kesinlikle tüketilmemelidir. Yapışkan, sümüksü kaplama mantarın lezzetini ve besin değerini kaybettiğini gösterir. Bu nedenle tüketilmesi sakıncalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer mantarın rengi değişmeye başlamışsa, üzerinde çürük, kahverengi, siyah noktalar mevcutsa bozulmaya işarettir. Özellikle şapkasında kararmalar olmuşsa mantar bozulmaya başlamıştır.
Görünüme, rengine, dokusuna, kokusuna bakmak yeterlidir. Bunlardan ilki görünümüne bakmaktır. Mantarda pörsüme ve büzüşmeler varsa, şapkası ya da sapı kurumuş ise o mantar muhtemelen bozulmuştur. Bir diğer bakılması gereken nokta da rengidir.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Barutçiyan, "Duyduğumuz ölümlerin yüzde 95'i 'Köygöçüren' adı verilen mantardır. 50 gramının bile yetişkin bir insanı öldürmesi mümkün. Bu mantarlar çok sinsi. Yedikten sonra saatler içerisinde belirti bile vermezler. En az 12 saat ama, genelde 24 ve 48 saat arasında ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
Eğitimli olsun ya da eğitimsiz olsun bir kişinin bakarak mantarın zehirli mi yoksa zehirsiz mi olduğunu anlaması söz konusu değildir. Kültüre alınarak mantarlar bir etiketle satışa sunulur. Böylece son tüketim tarihi ve üretim koşulları etiketten anlaşılabiliyor. Doğada ise bu takip imkânsızdır.
Bu nedenle kırmızı mantar bol su ile yıkanıp iyice kurulanmalıdır. Kırmızı mantarın dış yüzeyi sert olduğu için suyu çok fazla çekmez. Kültür mantarı temizlenirken dış yüzeyinde bulunan zarı bıçak yardımı ile soyulur. Mantarın yüzeyi soyulduktan sonra nemli bir bez ile silinir.
Kırmızı Reishi mantarı 2000 yılı aşkın bir süredir geleneksel Çin ve Japon tıbbında kullanılan bilinen en eski mantar çeşididir. Doğada çok nadir olarak yetişen bu mantar türü, son günlerde Batı dünyasında da kabul görmektedir ve sık kullanılmaktadır. Yaklaşık 2000'in üzerinde Reishi mantar çeşidi bulunur.
Rüyada kırmızı mantar toplamak, maddi açıdan kötü bir sürece girileceğini simgeler. Rüyadaki mantara rengini kan veriyorsa bu da kişinin olmayacak bir şeye kapılıp kendini üzeceğini işaret eder. Rüyadaki kırmızı mantarın üzerinde beyaz benekler varsa haneye bir bebek haberi geleceği şeklinde yorumlanır.
Terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Yenilebilen bir mantar türü olan çıntar, sonbahar mevsiminin ilk yağmurlarıyla birlikte dağlarda ve ormanlarda ortaya çıkar. Ülkemizin birçok noktasında yetiştirilebilen bu mantar türünün şapkası turuncu renklidir.
İyi ve lezzetli bir mantardır. Usulüne uygun pişirilmesi lazımdır. Çiğ tüketilmemesi tavsiye edilir, çünkü pişmemiş hali hafif toksiktir.
Dr. Aydın, “Burada en kritik konu zehirli mantar yedikten sonra hemen belirti vermez. Mantar zehirlenmesi sinsidir, hemen ortaya çıkmaz. Aşağı yukarı 16 saat sonra öldüren mantarın belirtileri ortaya çıkıyor.
Başlıca zehirli mantar türleri şu şekildedir: Köygöçüren (Amanita Phalloides): Türkiye'de ölümcül zehirlenmelerin yaklaşık yüzde 95'inin nedeni bu türden kaynaklanmaktadır.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 (altı) saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Ağaç kökü mantarı, yenmeyen bir mantar türüdür.
Test Nasıl Yapılır: Bir bardağa taze musluk suyu doldurun ve sabah ilk tükürüğünüzün bir kısmını bardağa dökün. Tükürük yüzeye çıkmalıdır. Birkaç dakika ile 1 saat sonra yüzen tükürüğün altında tek tek iplikler oluşursa test pozitiftir.
Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz. Buzlukta 1 ay kadar bozulmadan kalabilir.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri