Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir. Kişilerin eksilen dişlerinin yerine yapay diş uygulaması için implant tedavisi uygulanır. İmplant, çene kemiğine yerleştirilen materyallerdir.
Oluşmuş olan çürüğe mutlaka dolgu yapılması gerekir. Yapılmaması durumunda, bu diş çürüğü, dişin derinlerine ineceğinden daha büyük sorunlar oluşturacaktır. Bu durumda diş hekimi dişi çekmek ve yerine protez yerleştirmek zorunda kalabilir.
Dişte bir delik açılarak diş köküne girilir. Sinirler çıkarıldıktan sonra dolguyla diş kapatılır. Kanal tedavisinin ve dişi kurtarmanın mümkün olmadığı durumlarda diş çekimi uygulanması gerekir. Diş çekildikten sonra boş kalan bölgede çeşitli sorunlar meydana gelmesi mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve dişhekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Plak bakterileri, diş enamelini incelten ve yavaş yavaş dişlerde oyun adı verilen çukurlara yol açan asidik yan ürünler oluşturur. Tedavi edilmezse bu çukurlar zaman içinde büyüyerek tüm dişi dahi bozabilir. Diş çürümesinin başlıca nedenleri şekerli, yapışkan yiyecek ve içeceklerdir.
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı Sıcak veya soğuğa hassasiyet (ağrı)
Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
Tek bir dişin kaybı durumunda; kaybolan dişin her iki yanındaki dişler korunarak, bu diş yerine tek bir implant yerleştirilebilir. Tek diş ekliğinde komşu iki dişi kesip küçülterek oraya üçlü bir kuron köprü protez yapmak en son düşünülmesi gereken bir tedavi şeklidir.
Diş çekimi sonrası oluşan boşluk birkaç gün içinde kapanmaya başlar. Ancak bu boşluğun yumuşak doku ile kapanması yaklaşık 2-3 hafta sürebilir. Kemiğin tamamen kendini toplaması yaklaşık 6 aylık bir süre alır.
Daimi dişlerde bulunan ön diş çürüğünü tedavi etmek için, diş hekimi dişin çürüyen kısmını çıkaracak ve burayı güçlü, restore edici bir malzeme ile dolduracaktır. Diş hekiminiz doğal bir görünüm için plastik rezin ve ince yapılı cama benzer malzemelerden imal edilmiş diş renginde kompozit dolgular kullanabilir.
En zor diş tedavisi hangisi? Tedavi zorluğu, hasta ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi veya karmaşık kök yapısına sahip dişlerde kanal tedavisi daha zorlayıcı olabilir.
Tek diş eksikliğindeki arka bölgeye uygulanacak olan implant fiyatı yukarıda berlittiğimiz faktörlerden kaynaklı olarak 6.000 tl ile 19.000 tl arasında değişiklik göstermektedir. Ancak estetiğin ön planda olduğu tedavilerde ise tek diş implant fiyatı 7.500 tl ile 22.000 tl arasında olmaktadır.
Diş çekimi sonrasında oluşan boşluk; en kısa zamanda sabit protez (köprü), implant destekli protez veya diğer protezlerle restore edilmelidir. Eğer bu boşluk doldurulmazsa boşluğun yanındaki ve karşındaki dişler kayarak yer değiştirir. Dişlerin yer değiştirmesi hem estetik hem de fonksiyonel açıdan sakıncalıdır.
"Dolgu yapılan diş hala daha canlılığını korumaktadır".
Daha sağlam bir diştir. Kanal tedavisi yapılmış dişlerde sinir dokusu alındığı için, daha kırılgan bir hale dönüşebilmektedir. Önceliğimiz dolgu tedavisi yaparak dişin canlılığını devam ettirmektir.
Kanal tedavisi sırasında dişin içinde kalan çürükler ve apse tamamen temizlenir ve diş içerisinde bir boşluk oluşturulur. Temizlik sonrasında kalan boş kısma uygulanan tedaviye ise dolgu tedavisi denmektedir.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Çürük diş çekimi denildiğinde dolgu, kaplama tedavilerini uygulayamayacağımız kadar harap olmuş dişlerin çekimini düşünebiliriz. Çürük, sağlam diş dokusunun diş üzerindeki bakterilerin ürettiği asitle birlikte çözünmesi sonucu oluşan geri döndürülemez bir hastalıktır. Çürük dişler muhakkak tedavi edilmelidir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Dolgulu diş çürürse ne olur sorusunda cevap ise eğer dolgulu diş çürür ise diş çekilmesi meydana gelir bunun sonucunda da kanal tedavisi uygulanması gerekir. Mevcut dişlere zarar gösteren ve bozulmaya sebep olan bir problem olmadığı taktirde dolgunun yenilenmesi gerekmez.
Dolgu dişlerin çürümesine engel olmayan, durduran bir tedavidir. Yeni çürüklerin oluşmasının önüne geçmek için, dişlere düzenli bakım yapmak önem taşır.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Ağız içinde tek seferde yapılan dolgulara direkt, ölçü alınarak laboratuvarda üretilip diş yapıştırılan dolgulara ise indirekt restorasyon adı verilir. Malzeme ve teknik seçimi dişin durumuna bağlı olarak değişir, madde kaybı az olan durumlarda direk yöntemle uygulanan Kompozit dolgu tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri