Kanuna göre, birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden son 7 yıllık “fiili hizmet süresi” içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumdan emekli aylığı bağlanır. Hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit sürelerin sonuncusunun tabi olduğu kurumun kurallarına göre emeklilik işlemi gerçekleştirilir.
Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin sigortalı hem Bağ- Kur hem SSK'lı olarak çalıştıysa aylığı en fazla çalıştığı statüden bağlanıyor. Örneğin, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor. Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.
Yani, emekli olacağı yıldan bir yıl öncesine ait değerler baz alınır. Gösterge rakamının hesaplanması için kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken kişiye ait son 10 yıllık kazanç değerlendirilir. Daha sonra bu kişinin 10 yıllık 10' a bölünür ve yıllık ortalama kazanç bulunur.
Cevap: Bağkurlular faaliyetlerine son vermeden önce sigortalı bir işte çalışarak SSK'ya prim ödeyebiliyor. Sigortalı bir işte çalışarak SSK'ya Bağkur'dan sonra 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK'da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz.
İsteğe bağlıların emeklilik imkanı ve sağlıktan faydalanma imkanı bulunmaktadır. Ancak prim gün sayısının tamamlanmasına 1260 gün yani 3.5 yıl kala 4/A (SSK) kapsamında çalışınca, SSK'dan emekli olunamıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Fiili hizmet süresinden kasıt, takvim yılı değil, fiilen çalışılan günlerdir. Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı.
7 yılla da kasıt, son prim ödeme tarihinden önceki fiili hizmet yılı. Son 7 yılda Bağ-Kurlu çalışılmışsa bu statüden emekli olunuyor. Son 7 yılda hem Bağ-Kurlu hem de SSK'lı çalışılmış; o zaman da son 3.5 yıl -1.261 gün- hangi statüde iseniz, oradan emekli olacaksınız.
7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek
Bu kural sadece SSK'lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu kural sadece SSK'lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek.
Yukarıda söylediğimiz gibi üç ayrı formül uygulanıyor. *1999'A KADAR SÜRE: Aylık bağlama oranı, 25 yıl sigortalılık süresi (9.000 gün) için yüzde 76 olarak uygulanıyor. 3.600 gün için ise yüzde 70 olarak alınıyor.
2023 yılına ilişkin tahmini TÜFE ve GH oranları dikkate alındığında, 2024 yılında aylık talebinde bulunanlara, 2023 yılında aylık talebinde bulunanlara göre daha yüksek aylık bağlanacak. Diğer bir ifadeyle, emekli olmak isteyenler, emeklilik dilekçesini vermek için 2024 yılını beklemeli.
SON YEDİ YIL KURALI NEDİR? 01/06/1983 tarihinde yürürlüğe giren 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında KanunlaSON YEDİ YIL kuralı ortaya çıkmıştır.
Sigortalının farklı yasalara tabi sigortalı çalışması varsa ve hangi kurumdan emekli olacağı tespit dilecekse son 7 yıla bakılır. En fazla nereye prim ödemişse o kurumdan emekli olur. Bu kanun 01.10.2008 tarihinden önce işe başlamış olanlarda geçerlidir.
Yargıtay, hizmet süresi tek bir statüden emekli olmaya yeterli olanların hizmet birleştirmeye zorlanamayacağı kararı verdi. Hizmet sürelerinin birleştirilmesi, prim günü tek bir statüden emekli olmaya yetmeyenlere avantaj sağlıyor. Bazı durumlarda ise dezavantaj yaratabiliyor.
Şayet 3 tam yıldan daha az hizmet olduğunda erkek memurlar 60 yaş grubuna tabi olurlar. Staj süresinde Sosyal Güvenlik Kurumu primleri yatırılmaz, bu nedenle de hizmet olarak esas alınmaz. Staj süresinde sadece iş kazası ve meslek hastalığı primleri yatırılır, malullük, yaşlılık, ölüm primleri yatırılmaz.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi farklı sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi hizmetleri olup da emeklilik yaşı yaklaşan kişilerden sıkça duyduğunuz bir ifadedir son 3,5 yıl. Aslına bakarsanız Kanunda son 3,5 yıl diye bir ifade yoktur. Bu ifade genellikle Bağ-Kur'dan SSK'ya geçen kişiler tarafından kullanılır.
Emeklilik işlemleri emekli olduğu tarih itibariyle en geç 1 ay içinde Emekli Sandığı tarafından sonuçlandırılmaktadır(maaş bağlanmaktadır).
Madde 7- Kanunun 8 nci maddesi uyarınca, aylığı bağlayıp ödeyecek Kurumun tayininde, sigortalıların emeklilik geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son yedi yıllık fiili hizmet (360x7=2520 gün) süresi esas alınır.
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
01.10.2008 sonrası için her yıl yüzde 2 Aylık Bağlama oranı artar. 9000 günü olanın Aylık Bağlama Oranı yüzde 50'dir. İşte bu yüzden aylık bağlama oranları düştükçe alacağımız emekli aylığı da düşer.
Emekli maaşlarında her yıl iki kez enflasyon oranında zam yapılıyor. 2023 Temmuz itibarıyla SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 25 emekli maaş zammı yapıldı. Bu emekli maaşı zammı, emeklilerin kök aylıklarına uygulandı. Bu çerçevede, kök aylığı 7000 lira olan emeklilerin maaşı 8 bin 750 TL olarak güncellendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri