Bu bağlamda suyun saf bir madde olduğunu dile getirmek mümkün. Sadece su değil su ile beraber ayrıca birçok farklı doğal madde de yine saf olarak öne çıkar. Bunlar içerisinde demir, bakır, şeker ve tuz da gelir. Yapıları ile beraber su başta olmak üzere yazılan tüm bu maddeler bütünüyle saftır.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
Su ve ayran saf maddedir.
Dolayısıyla içme suyu bir karışımdır. Çünkü içerisinde çözünmüş mineralleri bulundurur. Saf su ise bir bileşiktir.
Renksiz bir sıvı ve çözücüdür, kokusuz ve tatsızdır. Kimyacılar, suyu, moleküllerinin her birinin iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomundan oluştuğu anlamına gelen H2O moleküler formülünü kullanarak tanımlar. Suyun kaynama noktası 99.97 °C'dir.
İlgili 22 soru bulundu
saf su çözelti midir? Saf su bileşiktir. Saf su karışım değildir. Saf su çözelti değildir.
Çay; bitkilerin yapraklarından, saplarından ya da tohumlarından yapılan sıcak ve soğuk içecek çeşididir. Karışım çayları ise birden fazla bitki ve meyve çeşidinin harmanlanmasından oluşur.
Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir. Heterojen: Zeytin Yağ ve su, Çamur ile su, yoğurt ile su karışımından oluşan ayran.
Homojen karışım
Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz hava homojen karışıma örnek verilir.
heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır. karışımlara çözeltiler de denir. Bir çözelti çözücü ve çözünende oluşur.
Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
En az iki ve daha fazla saf madde içeren maddelere karışım denir. Çeşme suyu, şekerli su birer karışımdır. Çünkü içerdikleri ana maddenin dışında çeşitli maddeler içerirler.
Ayran heterojen bir karışımdır. Heterojen karışımlar içerisindeki maddeler karışım içerisine eşit miktarda dağılmaklar. Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar.
Her noktasında aynı ve değişmeyen bir kimyasal bileşime sahip olan maddeye saf madde adı verilir. Su, azot, helyum, karbondioksit ve hava birer saf maddedir. Saf maddenin sadece bir tek kimyasal element veya bileşimden oluşması gerekmez.
Kaynak suyu olarak da bilinen maden suyu, yer altındaki suların yeryüzünde bir açıklık bulduğunda yeryüzüne fışkırmasıyla açığa çıkan doğal kaynak suyudur. Sodada ise damıtılmış suya tuza ya da daha fazla gaz oluşturmak için karbondioksit eklenerek havalandırılır. Böylece yapay bir maden suyu elde edilir.
Deniz suyu bu bağlamda homojen bir madde olarak öne çıkar. Yani deniz suyu tuzludur ve bu sebepten dolayı saf madde değildir. Başka bir ifade üzerinden deniz suyunun karışım olduğunu söylemek mümkün.
Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
Kolloidal karışımlar homojen görünümlü heterojen karışımlardır. Dağılan fazın tanecik boyutu çok küçük olduğu için bunu çıplak gözle gözlemlemek zordur. Bunun ayrımını yapabilmek için lazer ışığından yardım alarak çeşme suyunun homojen, jölenin ise heterojen olduğunu gözlemlemiş olduk.
Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayıldıysa buna homojen karışım denir. Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayılmıyorsa buna heterojen karışım denir.
Kullanılan maddeler, pişirme usulü ve tekniğine göre homojonize ve Heteronije özellik taşıyabilmektedir. Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır.
- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
Limonata da limon suyu ile suyun karışması sonucu meydana geldiği için homojen karışım olarak belirtilmektedir. Homojen bir karışım olan limonatada su ve limonun suyu bütün ile ayrışmaktadır. Limonata hem homojen bir karışım olmakta hem de bir çözelti olarak değerlendirilmektedir.
Bal temel olarak iki monosakkaritin yoğunlaşmış bir karışımıdır.
Toprağın verimliliğini sağlayan ve humusça zengin olan toprağın 10 cm'lik üst tabakasıdır. Bilimsel anlamda toprak bir karışımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri