Yönetmelik, içme suyunun pH'ının 6,5–9,5 aralığında olması gerektiğini açıkça belirtmektedir. Aşağıdakiler bu kuralın istisnalarıdır: hala şişelenmiş su – asitliği 4,5 olabilir, karbonatlı su – 4.5'ten daha düşük bir pH'a sahip olabilir.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Yapılan araştırmalardaki güncel verilere göre; 7.2 ve 8.5 pH aralığındaki su normal değeridir ve Türk standartlarına göre sağlıklı kabul edilir. Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir. Eğer mide probleminiz varsa; düşük pH değerine sahip suyu içmeniz hastalığı tetiklemektedir.
Suyu sağlıklı olarak nitelendirmek için pH değerlerinin 7,2 ila 8,5 aralığında olması gerektiğini yukarıda açıklamıştık. Sağlıklı aralıkta pH değeri en yüksek su 8.5 değerde olmalıdır.
Saf suyun pH derecesi 7'dir. Yüzeyde bulunan suların normal pH aralığı 6,5 ile 8,5 arasındadır.
İlgili 37 soru bulundu
PH 7 nötr kabul ediyoruz. pH 9,5' a kadar da alkali olması, vücut için daha sağlıklı olduğu anlamına geliyor. Yani satın aldığınız suyun üzerindeki pH 7,2'den başlayarak 9,5'a kadar olabilir. Su satın alırken pH değeri olarak 7,4'nin üzeri suları tercih etmek gerekir.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
TDS ölçümleri sonucunda suyun PH değeri 6,5 ile 9,5 arasındaysa, bu değerleri suyun içilebilir olduğunu kanıtlıyor. Suyun en yüksek sağlıkta ve tazelikte içilebilir olması için PH değerinin 7,5 ile 8,5 arasında olması gerekir.
Saf suyun ph değeri 7 nötr olmakla birlikte günlük hayatta tüketime uygun su değerinde bulunmaktadır. 7 nötr derecesine sahip olan saf suyun günlük hayatta kullanımı oldukça sağlıklıdır. Bazik ve alkali sulara göre saf ve temiz olmasına bağlı olarak her alanda rahatlıkla kullanılabilir.
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
İçme suyu seçerken vücudun ihtiyaçlarına ve en önemli vücut sıvısının yani kanın pH değerine en uygun olduğu unutulmamalıdır. Çağdaş kan pH standardı, değerinin 7,35 ila 7,45 arasında olması gerektiğini ve her gün içtiğimiz suyun asitliğinin de öyle olması gerektiğini gösterir.
Mavidağ Suyu
Ülkemizde mineral seviyesi ve pH değeri en yüksek olan sular içerisinde birinci sırada yer alan Mavidağ suyun derecesi 8,81' dir.
SAĞLIKLI su nedir? gerekli mineralleri yeterli ve dengeli miktarda içeren renksiz, kokusuz ve berrak olan su SAĞLIKLI sudur . SAĞLIKLI içme suyunun özellikleri nelerdir? Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.
Renksiz, kokusuz ve berrak olan su kaliteli olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla içerisinde yağ, fenol, civa veya klor gibi kötü tat ve koku veren kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Gerektiği kadar yumuşak aynı zamanda hastalığa neden olan mikroorganizmalardan arınması gerekmektedir.
İçme suyunun pH değeri, genellikle 6.5 ile 8.5 arasında olmalıdır. Bu aralık, suyun hem lezzetini hem de içerdiği minerallerin vücut tarafından emilimini optimize etmek adına önemlidir. İdeal pH seviyesine sahip su, sindirim sistemimizi rahatlatır.
Bazı kaynaklarda pH değeri 8,5 ila 10 arasında olan içme suyunun bu sendroma iyi geleceği söylenmektedir ve hatta kanıtlanmıştır. Alkalinite açısından, pH'ı 8,5'in üzerinde su içmek için güvenli olabilir ancak bazı kaynaklara göre ise bu pH değerindeki suyun tadı acı olabilir ve cilt sorunlarına neden olabilir.
Tercih etmemiz gereken bu rakamın üstüdür. Peki suyun ph değeri hesaplanırken standartların üzerindeki rakamlar karşımıza çıkarsa ne olur ? Karşımıza ortalama değerin üzerinde çıkan bu Ph derecesine sahip sular alkali su olarak adlandırılmaktadır. Bu suların tadı acı olabilir ve bazı cilt sorunlarına sebep olabilir.
Hidrojen iyonları fazla olduğunda su asidik hale gelir ve pH değeri 7'den azdır. Tersi durumda, yani hidroksit iyonlarının konsantrasyonları fazla olduğunda suyun pH değeri 7'nin üzerinde çıkar. Sağlıklı ve kaliteli içme suyunun pH değerinin 6.5 ila 9,0 arasında olması beklenir.
Sağlıklı bir insan vücudunda pH değerinin 7.3 ile 7.45 arasında olması gerekir. Aksi durumlarda vücutta oluşacak asidik yapı vücutta bakterilerin birikmesine ve kanser, diyabet, obezite, migren, eklem yerlerinde iltihaplanmalar gibi hastalıkların oluşmasına yol açabilir.
Su, bir gıda maddesidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Türkiye'deki musluk suları, içilebilir sular. İyi bir filtrasyon ile musluk sularımız içilebilir. Ama hayatımızı sadece çeşme suyu içerek de geçiremeyiz; mineral oranı iyi, sağlıklı ambalajlı sulardan da tüketmek gerek.
Uygunsuzluk tespit edilen damacana su markaları şöyle: “Gençsu", “Karlık Madran", “Alka Madran", “İvriz Su!, “Beysu", “EDK Lara", “Hünkar", “Revan", “Kardelen", “İdeal", “Hazar Vox Nida", “Bahçeayran", “Esensu Özayran", “Kabalak".
Su şişelerinde mavi kapak doğal kaynak suyunu, beyaz kapak arıtılmış suyu, kırmızı kapak ise gazlı suyu simgelemektedir.
Ters osmoz teknolojisine sahip sağlıklı su arıtma cihazları aracılığı ile elde edilen suyun son derece sağlıklı olduğu biliniyor. Ağır metallerden, zararlı mikroorganizmalardan ve partiküllerden arındırılarak içime hazır hâle getirilen arıtma suları güvenle tüketilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri