Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır. Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır.
Köpürme Nedir? Yağın çalkalanması sonucunda oluşan hava kabarcıklarının yüzeye çıkarak patlaması gerekir. Aşırı çalkalanma veya yetersiz yağ kalitesi nedeniyle oluşan hava kabarcıklarının yüzeyde birikmesi köpürme olarak adlandırılır.
Yağlama yağının köpürmesi esas olarak yağdaki yüzey aktif maddeler gibi köpüren maddelerden kaynaklanır. Şu anda, yağlama yağ piyasasında kabarcık ürün yoktur. Sadece hızlı köpük ürünleri, yağ kabarcıkları yağlama ortadan kalkma hızı yağ kendisi tarafından belirlenir.
İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde yapışkan artık bırakmaz.Bozulan yağda kızartılan yiyeceklerin dışı fazla kızarır, içi çiğ kalır. Yiyecekler aşırı yağlı olur. Ömrünü tamamlamış yağ sürekli köpürme ve duman yapar.
Hem ayçiçek yağı hem zeytin yağı hem de kızartma için kullanılan diğer tüm yağlar belirli durumlarda köpürme eğilimi gösterebilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır. Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır.
Ayçiçek Yağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir. Hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır. Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır.
Bayat bir patates pişmek için daha fazla süreye ve daha fazla yağa ihtiyaç duyar. Yağın içinde kaldıkça yağ çekecekler ve dilediğiniz kıvamda olmayacaklardır. Ardından seçtiğiniz patatesleri soğuk suyun ve bol tuzlu suyun içerisinde bekletin mutlaka. Bu şekilde daha az yağ çekerler.
Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir.
Tereyağı eriyip kaynadıkça tortular dibe çökmeye başlar. Üst kısmı ise köpük köpük olacaktır. Sade yağ yaparken çıkan köpük özenle ayrıştırılmalıdır. Oluşan köpükler süzgeç ya da kaşık yardımıyla belirli aralıklarla alınır.
Peki, kızartma yağı kaç kere kullanılmalıdır? Kızartma Yağı Kaç Kere Kullanılır? Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak, yağın tekrar kullanımı çok fazla olmamalıdır. Uygun olan rakam en fazla üç ya da dört kezdir. Eğer kızartılan şey yağda kalıntı ve artıklar bırakıyorsa bu rakam iki ya da üç kez olacaktır.
Motorda yağ kaçağının oluşmasının en temel sebebi bakımsızlıktır. Yalnızca motor yağı, soğutma suyu ve filtreleri değiştirerek bakım yaptırmak, aracınızın yürümesini sağlasa da hava şartlarından etkilenen ve zamanla eskiyen plastik conta vb. aksamlar görevini yerine getiremez hale gelebilir.
Sık Sık Kullanılan kızartma yağı bozulur mu? Evet, kızartma yağını 3 defa kullandıktan sonra yağın yapısı değişir ve içinde yoğunlaşma başlar. Kızaran yiyeceklerin tadı ve kokusu da yağa karışacağı için belirli zamandan sonra bozulma meydana gelir.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Patates kızartması için hangi yağ kullanılır? Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir.
Proses ihtiyacı yüksek sıcaklık uygulamalarında kızgın yağ tercih edilmesinin en önemli nedeni; yüksek sıcaklık karşılığı olan buhar basıncının yüksek olmasıdır. Bu nedenle yüksek buhar basıncında çalışma riskini ortadan kaldırmak için kızgın yağ kazanları kullanılmaktadır.
Ancak zamanla kirlenen yağın arındırılması zorlaşır. Yoğunluğunu ve özelliğini yitirmeye başlayan kirli yağ, metal yüzeyler üzerinde aşınma, kılcal çizik oluşumu ve aşırı ısınma sorunlarına yol açar.
Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin.
Evet vardır. Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir. Yağların üzerinde son kullanma tarihi yoktur, dolum tarihi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri