Bu itibarla, alacaklı tahsil dairelerince 5982 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği 23.09.2010 tarihinden itibaren amme borçluları hakkında 6183 sayılı Kanun'un 36/A maddesi gereğince yurt dışı çıkış tahdidi tatbik edilmeyecektir.
Yurt dışı çıkış yasağı bir koruma yöntemi olmakla birlikte, kamu alacağının takip sürecinin bir parçası olması nedeniyle, takip durması sonucunda kaldırılmaktadır.
Yabancılar Yasasına göre ise bir yabancının devlete mali yükümlülük veya para cezası borcunun bulunduğu hallerde yurtdışına çıkış izni verilmeyebilir. Yükümlü- lüklerin yerine getirileceğine dair taahhütte bulunulması veya teminat gösterilmesi hallerinde çıkış izni verilebilir.
Kanunun 10 uncu maddesine göre borca karşılık teminat alınmışsa, yurt dışı çıkış yasağının teminatsız kalan amme alacağı tutarı dikkate alınarak uygulanması gerekmektedir.) 6183 sayılı Kanun hükümleri uyarınca hakkında ihtiyati haciz kararı alınmış olanlar hakkında da yurtdışı çıkış yasağı uygulanacaktır.
Pasaport Alınamayan Durumlar
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil.
İlgili 36 soru bulundu
İcra, bir borçlunun borcunu ödemediği durumlarda alacaklı tarafından alınan bir yasal takip sürecidir. Bu süreçte, alacaklı tarafından verilen icra takibi kararı doğrultusunda, borçlu kişinin mal varlığına veya gelirine haciz konulabilir. Bu durumda, icralık olan kişinin yurt dışına çıkışı sınırlandırılabilir.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
Öncelikle yurt dışı çıkış yasağı öğrenme yöntemlerinden en kolayı kişinin bulunduğu yerde internette e-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapmasıdır. Ancak e-Devlet sistemine düşmemiş olan yurt dışı çıkış yasakları için İl Emniyet Müdürlüğüne giderek bunu öğrenmek de mümkündür.
Yani örneğin banka kredi borcunuzdan dolayı alacaklı bankanın Almanya'da başlattığı ve kesinleşmiş bir icra takibi (Mahnverfahren) sonrası buna dayanılarak Türkiye'deki kazancınıza, taşınmaz veya taşınır malınıza haciz işlemi yapılamaz.
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
İcralık olan kişilere kredi çıkması düşük bir ihtimal olsa da mümkündür. Aylık gelir belgesi, ipotek ya da kefil karşılığında çeşitli bankalar, icralık olan kişilere borç kapatma kredisi adı altında kredi desteği sağlamaktadır.
Türkiye'de kazanç elde edip, beyanname verip vergi ödemesi gereken kişiler, bu vergileri ödemezlerse tutarı ne olursa olsun yurtdışına çıkabilirler. Çünkü, vergi borcunu ödemeyen kişinin borcunu ödesin diye seyahat özgürlüğünü kısıtlamak, bizim ülkemizde insan haklarına aykırıdır.
Yurtdışında cebri icra yapabilmenin koşullarından biri, Türkiye'den alacağınız mahkeme kararının tanınması ve tenfizidir. Alacak bir ilama dayanmaktaysa, bu ilamı yetkili yurtdışı mahkemesinde tanıtmak gerekmektedir. Ancak tenfiz ve tanıma işlemlerinden sonra orada icra yoluna başvurabilirsiniz.
Borçların silinmesi için vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması şartı aranıyor. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek. 15 Ağustos tarihinden sonra icra başlamış borçlar kapsamda olmayacak. Silinecek borçlarda sınır 2 bin lira olacak.
CMK m.110'a göre; yurt dışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkeme tarafından verilen kararla koyulabilir.
2011 ya da 2012'den sonra bu kural değişti artık kredisi olan araçta çok rahatça yurtdışına çıkıyor ekstra belge almadan.
Türkiye'de olduğu gibi Almanya'da da icra ve haciz kuralları sıkı kurallara bağlanmıştır. Türkiye'de yapılan icra takibi sonunda borçlu şirket veya gerçek şahsın malvarlığı yoksa tahsilat imkanın bulunmadığı gibi aynı şey Almanya için de geçerlidir.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
Alacaklı alacağını yabancı para olarak isteyebileceği gibi vade veya fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden de talepte bulunabilir.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
Yurda giriş kontrolü başarısız. En yakın İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine başvurup bilgilerinizden emin olunuz ve bu bilgiler ile e-devlet kapısından yeniden başvuru yapınız.
5-) YURTDIŞI YASAĞININ SONA ERMESİ
Yurtdışı çıkış yasağı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde kendiliğinden hükümsüz olur ve ortadan kalkar.
Şu anda yurtdışına çıkmanız yasaklanmamışsa, bu konuda bir adli kontrol tedbiri uygulanmıyorsa, yurtdışına yalnızca sabıkalı olmanız dolayısıyla çıkmanızda sakınca yoktur. Vizeniz ve pasaportunuzda sorun yoksa çıkabilirsiniz.
Pasaport başvuru durumu sorgulama nasıl yapılır? Yurt dışına çıkabilmek için almaları gereken pasaport için başvuruda bulunmuş bu sorun cevabını merak eden vatandaşlar e-devlet ve TC. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sayfasından kolaylıkla sorgulama yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri