Bir icra dosyasının açık olması, ilgili borcun henüz tamamen ödenmediğini veya alacaklı tarafından kapatma işlemi yapılmadığını göstermektedir. İcra dosyası açık olduğu sürece, borçlu üzerindeki hukuki yükümlülükler devam etmekte ve bu durum, banka kredisi kullanımına engel teşkil edebilir.
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Borçlar Kanunu'ndaki 10 yıllık zamanaşımı süresi icra takiplerinde de uygulama alanı bulmaktadır. İcra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmışsa, dosya 10 yıllık zamanaşımı süresinin geçmesiyle tamamen ortadan kalkar.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
İcra dosyası; icra dairesine bizzat gidilerek borcun ödenmesiyle, bir avukat ile anlaşarak haricen tahsil yoluyla ve UYAP vatandaş portalı üzerinden online ödeme yapmak suretiyle kapatılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Bir icra dosyasının açık olması, ilgili borcun henüz tamamen ödenmediğini veya alacaklı tarafından kapatma işlemi yapılmadığını göstermektedir. İcra dosyası açık olduğu sürece, borçlu üzerindeki hukuki yükümlülükler devam etmekte ve bu durum, banka kredisi kullanımına engel teşkil edebilir.
Kapalı Borcun Tamamının Ödenmemesi Ne Demek? İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Tarafınıza ait borç ve ek masrafların hesaplanması için İcra Dairesi'ne gidilmeli ve ilgili dosya numarası ile dosya kapak hesabı hesaplanmalıdır. Masraflar arasında icra dosyası kapatma harcı 2023 de bulunur. İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
İcra dosyasının kapatılması için borçlunun borcunu tamamen ödemesi gerekmektedir.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez. Bu noktada bazı hususlara dikkat çekmekte fayda var. Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
İcra dosyası takipsizlik kararı ne demek? İcra dosyası takipsizlik kararı, alacaklı tarafından talep edilen miktarın tahsil edilemeyeceği veya takip edilemeyeceği gerekçesiyle mahkeme tarafından dosyanın kapatılması anlamına gelir. Mahkeme, alacaklının hakkında takip işlemi yapmanın uygun olmadığına hükmeder.
İcra dosyaları takipsizlik nedeniyle, borcun ödenmesi, ifa edilmesi, haricen tahsili veya alacaklının alacağından vazgeçmesi ile kapanmaktadır. İcra takibinin dosya kapak hesabındaki miktar ve harçlar yatırıldıktan sonra dosya icra müdürlüğünce kapanacaktır.
İlk gereği alacaklı olan kişinin haciz isteme hakkının ödeme emri ya da icra emrinin tebliğinden sonra 1 yıl içersinde kullanılmaz ise düşmektedir. Bu noktada takip dosyası tamamen işlemden kaldırılır ve bir başka söylem ile dosya düşer.
Dosyanın arşive kaldırılması, uygulamada icra dosyasının düşmesi olarak adlandırılmaktadır. İcra ve İflas Kanunu'na göre ödeme emrinin borçlu tarafa tebliğinden itibaren 1 yıl boyunca alacaklı haciz talebi gibi takip işlemlerini gerçekleştirmezse icra dosyası düşecektir.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
Takibe alınmış bir kredi, ödemelerin 90 gün boyunca yapılmaması durumunda yasal takip süreci başlar. Bu sürecin ardından, Merkez Bankası tarafından kara listeye alınır ve tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir. Kişi bu sayede kara listeden çıkar.
Kapanan icra dosyaları uygun koşullar gerçekleşmiş ise hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde tekrar açılabilmektedir. Dosyanın yenilenmesi için icra takibinin bulunduğu icra müdürlüğüne hitaben yazılacak olan dilekçede hem dosyanın arşivden çıkartılması hem de yenilenmesi talepleri yer almalıdır.
Şöyle ki, icra dairesine gitmeden borcu tebligattaki icra dairesi IBAN numarasına yatırdıysanız dosyanız kapanmayacaktır. Çünkü tebligatta yazan miktar icra tahsil harcı ve bazı ek masraflar hariç bir miktar olduğu için icra dairesindeki dosyanın kesin kapanışı icra kapak hesabının hesaplanıp ödenmesi ile olmaktadır.
Eğer ödeme yapılması gereken 15 günlük süre geçirilirse dijital varlıklara e-haciz uygulanır. E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur.
Borç bitiminde ya da kişinin borcunu vaktinden evvel tüm şekilde kapaması halinde icra dairesinden borcun bittiğine dair yazı istenir. Yazının gelmesi üzerine kesintiye son verilir.
Bunun için e-Devlet'ten ya da İnteraktif Vergi Dairesinden başvuru yapılması gerekir. İcra affı her yıl belirli koşullarda ve tarihlerde uygulanır. Bu tarihlere uymak suretiyle şu şekilde başvuru yapılabilir: e-Devlet'ten ya da İnteraktif Vergi Dairesinden başvuru yapılması gerekir.
Bir alacaklı borçlu kişiden kendi çabaları ile alacaklarını elde edemez ise icra borcunu avukata ödeme aracılığı ile ya da avukatsız şekilde kendisi icra takibine başvuru yapabilmektedir. Bu takip başlarken alacaklı kişiden başvuru harcı ve peşin harç adında harçlar alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri