İcranın yerine getirilmesi harcı icra takibinin sonunda maktu olarak alınır. Konusu para ile ölçülemeyen icra takiplerinde de başvuru harcı kadar, yerine getirilmesi harcı alınır. İlamlı takibin türüne göre değeri belli olmayan icra takiplerinde 2023 itibari ile icranın yerine getirilmesi harcı da 179,90 TL'dir.
Ödeme emrinin tebliğinden sonra hacizden önce tahsilat söz konusu ise tahsil harcı yüzde 4.55. Ödeme emrinin tebliğinden ve hacizden sonra tahsilat söz konusu ise yüzde 9.10. Haczedilen veya rehinli malın satılıp paraya çevrilmesi sureti ile tahsilat söz konusu ise tahsil harcı yüzde 11.38'dir.
Haciz, teslim ve satış işleminden önce işlemin yapılmasını talep edenden (genellikle alacaklıdan) peşin olarak tahsil edilir. 2023 yılı itibariyle haciz, teslim ve satış harcı 422,40 TL'dir.
* Tam Yargı davalarında binde 68,31'in dörtte biri , ölüm ve yaralanmaya bağlı davalarda ve tazminat davalarında binde 68,31'in yirmide biri nisbî harç olarak peşin alınır. * Yeni açılan davalarda posta ve harç masraf toplamı 600 ₺ ile 1.328,30 ₺ arasında değişmektedir.
Peşin harç takip çıktısı tutarın binde 5 oranındadır. Başvuru harcı da ayrıca ödenmelidir. Başvuru harcı maktudur. İcra başvuru harcı 2021 yılı için 59,30 TL dir.
İlgili 33 soru bulundu
İcra takibi başlatılmasında takip tutarının yüzde 5'i oranında peşin harç alınmaktadır. Bu peşin harç dosya kapatılırken hesaplanacak tahsil harcından düşülmektedir. Cezaevi harcı ise yüzde 2 oranındadır. Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur.
Herhangi bir icra takibi işleminin yürütülmesini isteyen kişi, o işlemin yapılması için gerekli olan harcın tamamını peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ödenmezse harca konu işlem yapılamaz.
Konusu para ile değerlendirilmesi mümkün olmayan maktu harç türüdür. Bu harç, icra takibi başlatan alacaklıdan peşin olarak tahsil edilmektedir. İcranın yerine getirilmesi harcı 2022 yılı için 80,70 TL olarak belirlenmiştir.
İstinaf / Temyiz Harç ve Masraf Hesaplamaları Aşağıdadır. ÖNEMLİ: İstinaf / Temyiz Karar Harcı "MAKTU" ise 2023 yılı için bu tutar 179,90-TL'dir. Sabittir.
İcraya başvurma harcı 269,85 lira, maktu iflas harcı da 444,6 lira oldu. Ticari işletmeler için kayıt ve tescil harçları da 388,2 lira ile 13 bin 32 lira arasında, maktu noter harçları da 13,95 lira ile 2 bin 881,8 lira arasında değişen tutarlarda alınacak.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.
İcra tahsil harcı borca ek bir masraf olmakla birlikte asıl alacaktan ayrı olarak alacaklı tarafından borçlunun icra dairesine yatırması istenir.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karar ile ikinci öğretimlerde harçlara yüzde 63 zam geldi. Birinci öğretimlerin harç ücretini ise devlet ödemeye devam edecek.
Maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre pasaport, noter ve vize harçları yüzde 50 oranında artırıldı. Yüzde 50'lik artış çalışma izni, ipotek, dava, yargı, gemi-liman, ruhsat ve diploma harçlarını da kapsıyor.
89/1 İhbarname Talebi: Borçlunun kişi ve kurumlardan olan alacaklarının haczi için ilgililerine İİK.89/1 Haciz ihbarnamesi gönderilmesi taleplerinin oluşturulması için ekrandaki ilgili alanlar doldurulur ve talep oluşturulur. (Gönderiler için fiziki tebligat ücreti ve cevap için masraf tutarı olan 28,00 TL.
Başvurma harcı: 80,70 TL'dir (2022 yılı için). Peşin harç: Dava konusu alacak miktarı 1.000'e bölünür, 68.31 ile çarpılır. Sonuçta çıkan rakamın 1/4'ü alınır. Örneğin 200.000 TL.lık alacak davası açacaksak, peşin harcı şu şekilde hesaplarız: 200.000/ 1.000 X 68.31 / 4 = 3.415,50 TL.
Bir yıllık sürede haciz istendikten sonra artık takibe devam edilebilmesi için takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılan dosyanın yenilenmesi durumunda yenileme harcı alınmaz.
İcra ödemesi için e-devlet sistemi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden işlem yapılması gerekir.
İİK'in 78/son maddesi gereğince, yeniden haciz uygulanabilmesi için borçluya yenileme tebliğine ve yenileme harcı alınmasına gerek yoktur. Tekrar haciz talep edilerek takibe devam edilebilir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Eğer 7 gün içerisinde ilamsız icra takibinde ödeme emrine itiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve alacaklı haciz aşamasına geçerek borçlunun malvarlığında haciz işlemi başlatır. İlamsız icra takibinde borçlunun icra takibine itiraz etmesi ile icra takibi durur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri