İcra inkâr tazminatının hukuksal niteliği gözetildiğinde asıl alacağın fer'isi niteliğinde olan faiz alacağı icra inkâr tazminatı hesabında dikkate alınamaz.
Kanuna (m.67, II) göre, itirazın iptali davasında borçlunun itirazının haksızlığına karar verilirse borçlu; takibinde haksız ve kötü niyetli görülürse alacaklı; diğer tarafın talebi üzerine, red veya hükmolunan meblağın yüzde kırkından aşağı olmamak üzere, uygun bir tazminata mahkûm edilir.
İtirazın iptali davasında ayrıca faiz talebinde bulunmak gerekmez. Çünkü yargılama aşamasında davaya esas takip talebinde öngörülen faiz istemi gözetilerek hüküm kurulur[45].
Kesinleşmiş icra takibinde yüksek faize itiraz
İlamsız icra takibinde ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde faiz oranına itiraz edilebilir. (Diğer takip türlerinde bu süre değişmektedir.) Bu durumda takip diğer kalemler yönünden kesinleşir. Faiz yönünden ise takip durur.
Bu mükellefiyeti yerine getirmeyen borçlu hakkında bir yıla kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra borçlu borcun tamamını veya o tarihe kadar icra veznesine yatırmak zorunda olduğu meblağı öderse tahliye edilir; ödemelerini tekrar keserse, hakkında tazyik hapsine yeniden karar verilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kesinleşmeden icraya konulamayan ilamlardaki yargılama giderleri, vekalet ücreti, faiz, Kötüniyet Tazminatı, İcra İnkar Tazminatı gibi feriler de, hüküm kesinleşmeden icraya konulamaz.
3- Borçlar Kanununun 104/son maddesi hükmü gereği faize faiz yürütülmesi yasaklanmıştır.
İcra takibinin kesinleşmesi sonucunda ise toplam borcun tamamen ödendiği tarihe kadar faiz uygulaması başlar. Bu durum icra faizi olarak adlandırılır.
Alacaklı tarafından gönderilen ödeme emrinin içeriğinde asıl borca ilişkin faiz de talep edilebilir. Bu durumda borçlunun, borca itirazla birlikte borcun fer-i niteliğinde olan faize de itiraz etmesi gerekir. Aksi durumda, asıl borca karşı takip dursa da, ödeme emrindeki faiz miktarı kesinleşecektir.
ÖDEME EMRİNDE BORCA İTİRAZ EDİLDİĞİNE YÖNELİK AÇIKLAMA İŞLEMİŞ VE İŞLEYECEK FAİZİ DE KAPSAR.
İcra takibi hazırlanırken sehven faiz yanlış uygulanabilmektedir. İcra takibi başlatıldıktan sonra kural olarak faiz değiştirilemez.
Tazminat faizi; Esas itibariyle bir haksız fiil sonucu doğan ve bir para alacağı olarak ifade edilen tazminat ödeme borcuna zararın gerçekleştiği tarihten itibaren yürütülen faizdir.
2- 6352 Sayılı Yasayla değişik İİK'nın 67/2. maddesindeki icra inkar tazminatı oranının % 40' dan % 20' ye düşürülmesi nedeniyle uygulanacak icra inkar tazminatı oranlarının takip tarihi itibariyle gözetilmesi gerekmektedir.
İcra-inkâr ve kötü niyet tazminatı 538 sayılı Kanunla 1965 yılında İİK'ya dâhil edilmiş, o tarihte asgari tazminat oranı % 15 olarak belirlenmiştir. Bu oran, 3493 s. K. ile 1988 yılında % 40'a çıkarılmıştır.
İcra inkâr tazminatının reddi, kısa kararda belirtilmeyip gerekçeli kararda belirtilmesi, usul hükümlerine aykırı olduğundan kararın bozulmasını gerektirir. İcra inkâr tazminatı, bir borçlunun icra takibine direnmesi veya icra işlemlerini engellemesi sonucunda alacaklıya ödenmesi gereken bir tazminat türüdür.
Kanuni faiz oranı 3095 sayılı kanun ile 19.12.1984 tarihinden itibaren yıllık % 12 olarak tesbit edilmiştir. Bakanlar Kurulu, 19.12.2005 tarih 2005 / 9831 sayılı karar ile kanuni faiz oranını 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık % 9 olarak belirlemiştir. Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9'dur.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Faiz borcunun diğer kaynağı da kanundur. Buna kanuni (yasal) faiz de denir. Kanundan kaynaklanan faiz genellikle sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde hüküm ifade etmek üzere düzenlenir48. Sözleşmeden doğan anapara veya temerrüt faizi oranlarının sözleşmede gösterilmemiş olduğu hallerde “kanuni faiz oranları” uygulanır.
Sözleşme içerisinde faiz maddesi bulunmuyorsa %9 faiz oranı bulunur. Avans işlemlerinde bu oran %19,5 olarak belirlenmiştir.
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %3,66 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Kanuni faiz oranı yasa ile belirlenmiştir. Sözleşmeden doğan anapara veya temerrüt faizi oranlarının sözleşmede gösterilmemiş olduğu hallerde ve anapara faizi ve temerrüt faizinin doğrudan doğruya kanundan doğduğu hallerde “kanuni faiz oranları” uygulanır.
Dolayısıyla, ilamın esas hakkındaki hükmü kesinleşmeden vekaletücreti ve icra inkar tazminatına ilişkin hüküm bölümü ayrıca infaz ve icra takibine konu edilemez(HGK 05.10.2005 tarih ve 12-534, 2005/554 sayılı kararı).
Zararın başladığı tarihten yargılama süresinin sonuna kadar oluşacak taraf zararlarının, karşılanmasını amaçlamaktadır. İİK.`nun 68 /son, 169/a-6 maddelerinde bu tazminatı talep için belirli bir süre koşulu öngörülmemiştir.
İtirazın iptali ilamı, itiraz üzerine duran icra takibinin devamını sağlayan bir ilamdır. İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri