İCRA MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYET YARGILAMA USULÜ Duruşma yapılmayan işlerde icra mahkemesi, işin kendisine geldiği tarihten itibaren en geç on gün içinde kararını verir. Duruşmalar, ancak zorunluluk halinde ve otuz günü geçmemek üzere ertelenebilir.
7 günlük şikayet süresi, hak düşürücü niteliktedir. İcra mahkemesi, şikayetin kanunî süresi içinde yapılıp yapılmadığını kendiliğinden inceler. Şikayet süresi geçtikten sonra icra müdürlüğünün yapmış olduğu işlem kesinleşir ve şikayet iddiası dinlenmez. Ancak bazı hallerde şikayet süreye tabi değildir.
Şikâyet üzerine hangi durumlarda icranın durdurulacağı yazılı değildir. Bu nedenle şikâyet başvurusunu alan icra mahkemesi, şikâyetin konusu ve niteliğine göre icranın durmasını gerekli görürse, talep üzerine veya kendiliğinden şikâyet sonuçlandırılıncaya kadar icranın geri bırakılmasına karar verebilir.
İİK'nın 4. maddesi gereğince, takip hangi icra dairesinde başlamış ise, bu takiple ilgili itiraz ve şikayetler, takibin yapıldığı yer icra müdürlüğünün bağlı bulunduğu icra mahkemesinde çözümlenir. Bu husus, kamu düzenine ilişkin kesin yetki niteliğindedir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir.
İlgili 36 soru bulundu
İlamsız İcra Takibine İtiraz
Borcun varlığına, vadesinin gelmediğine veya önceden ödenmiş olduğu gibi konularda itiraz mümkündür. Her durumda uygulanan itiraz süresi ise 7 gün olarak uygulanır. Kimi durumlarda ilamsız icra takibinde ayrıca itiraz süresi belirtilebilir ve bu süreler geçerli olur.
Genel haciz yolu ile başlatılan ilamsız icra takibinde borçlu, icra dairesi tarafından kendisine gönderilen ödeme emrine 7 gün içinde itirazlarını bildirirse, takip durur. İtiraz süresi içinde itiraz edilmezse ödeme emri ve icra takibi kesinleşir.
İcra Mahkemesi şikâyeti basit yargılama usulüne göre inceler. Kanunda şikâyetin duruşmalı olarak incelenmesinin düzenlendiği durumlar dışında icra hukuk mahkemesi şikâyeti duruşmasız olarak inceleyip karara bağlayabilir. Şikâyet kendiliğinden icrayı durdurmaz.
Görüldüğü gibi şikâyetteki amaç, hatalı olan icra işlemlerinin düzeltilmesi olduğundan burada bilinen anlamda bir dava bulunmamaktadır. Şikâyet; icra ve iflas hukukuna özgü bir yasa yoludur. Dolayısıy- la şikâyette davalı ve davacı değil şikâyet eden ve şikâyet olunan bulunur.
İcra mahkemesi şikâyeti duruşmalı ve duruşmasız olarak inceleyebilir, inceleme sırasında tanık ve bilirkişi incelemesine, gerektiğinde keşfe başvurabilir.
Şikayet kendiliğinden icrayı durdurmaz. (İİK m. 22) Şikayeti alan icra mahkemesi, şikayetin sonuçlanmasına kadar icranın durmasını gerekli görürse, talep üzerine veya kendiliğinden icranın geri bırakılmasına karar verebilir.
Şikâyet, bir cebri icra işleminin iptali yolu olup, kural olarak maddi hukuka müteallik bir karar alınması söz konusu olmadığından, maddi hukuk yönünden sonuç doğmayacaktır. Şikâyet, kural olarak doğrudan takibi durdurma niteliğini haiz değildir.
Şikâyet Süresi: Şikâyet süreniz 6 aydır. Buna göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse 6 ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
Borçlu ödeme emrine itirazı, takip talebinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Ödeme emrine itiraz üzerine takip itiraz bertaraf edilene kadar durur. Süresi içinde itiraz bertaraf edilirse takibe kaldığı yerden devam edilir.
Yargıtay'ın son uygulamalarına göre icra dairesince gerçekleştirilen şikâyete konu işlemin icra memurunun hatasından kaynaklanması durumunda karşı taraf vekalet ücreti ve yargılama giderinden sorumlu tutulmayacaktır.
Dilekçeyi veya dava beyanını alan icra mahkemesi duruşma için hemen bir gün tayin edip şikayetçinin imzasını alır ve maznuna celpname gönderir.
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.363/4 uyarınca; istinaf yoluna başvurunun, satıştan başka icra işlemlerini durdurmayacağı hükme bağlandığından şikayet üzerine İcra Mahkemesi tarafından verilen kararların kesinleşmeden icraya konulabilmesi mümkündür.
ŞİKÂYETİN SONUÇLARI
Son olarak icra mahkemesi kararları da harca tabidirler. Bu nedenle şikâyete başvuran taraftan başvurma ve karar harcı alınabilecektir. [28] Ancak Harçlar kanunu 13. Maddesi uyarınca icra iflas dairelerinin kusurlarından kaynaklı işlemlerde harç alınmayacaktır.
İcra mahkemesi, her türlü delili tıpkı bir genel mahkeme gibi serbestçe değerlen- direrek kararını verir. Gerekirse tanık dinler, keşif yapar, bilirkişi incelemesi yap- tırır. Bu davalarda hâkim, takip hukukunun dar kalıpları içinde hareket etmez.
(2) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya işlemden kaldırılır. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez.
Şikayet süresi, fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 aylık bir hak düşürücü süreye tabi olmasına rağmen, şikayet hakkı, her halukarda TCK md. 66'da düzenlenen dava zamanaşımı süresi içinde yapılmalıdır. En hafif suçlar için TCK md. 66'ya göre belirlenen dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.
Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı. İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir.
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
İcra Dosyası Kendiliğinden Kapanır Mı? İcra dosyası zamanaşımı süresi geçtikten sonra veya dosya düşerse kendiliğinden kapanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri