Toplumsal yaşamda kadınlara atfedilen özelliklere feminen, erkeklere ait özelliklere maskülen yapı denir.
Maskulen, Fransızca kökenli "masculin" kelimesinden dilimize geçmiştir. Genel olarak erkek, erkeksi, erkek gibi, erkeği andıran, eril ve erkeğe benzeyen gibi anlamlara gelir.
Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar.
Maskülen kadın tabiri ise daha çok erkeksi hareketleri olan, giyimde elbise, etek tarzı feminen parçalardan ziyade takım elbise, kravat gibi maskülen ürünleri tercih eden kadınlar için kullanılmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Kadınların erkek giyim tarzından esinlenerek oluşturdukları bir giyim tarzıdır. Bu tarzda, bol ve rahat kesimli parçalar, düz renkler ve maskülen aksesuarlar tercih edilir. Maskülen tarzda genellikle düz kesimli, sade ve minimalist kıyafetler tercih edilir.
Maskülen tarz; keskin ve sert hatlarıyla güçlü bir imaj yaratmak isteyen kadınların, erkek giysilerinin renk ve çizgilerle kendilerine büyük bir ustalıkla uyarlamasıyla oluşan bir stildir.
Hareketlerinde kadınsılık görünen erkekler için feminen kelimesinin kullanıldığı görülmektedir. Erkeklerin ayna karşısında zamanını geçirmesi ve göğüs kıllarını alması gibi davranışlar, feminen bir hareket olarak nitelendirilmektedir.
Tekrar hatırlayalım: "Feminen enerji “olma” halidir, Maskülen enerji ise “yapma”. Sürekli olarak günlük yapılacaklar listemize bakarken, başkalarının taleplerini gerçekleştirmeye odaklanırken süper gücümüzü -yaratıcı feminen enerjimizi- unutuyoruz.
Maskülen kelimesi genel itibariyle erkeksi' anlamına gelmektedir. Daha geniş tabirle erkeğe benzeyen, erkeği andıran ya da eril gibi anlamlara gelmektedir. Özellikle moda dünyası ile beraber gündelik yaşam içerisinde de son dönemlerde sıkça kullanılan kelimelerden biridir.
Öncelikle erkeklerin genelinde aşk sevgi ilişkisinde maskülen kadının çok da tercih edilmediğini söyleyebilirim. Erkekler genelde daha rahat hakimiyet kurabileceği, ilişkiyi yönlendirebileceği kadar narin, bakımlı, zarif, feminen giyinen ve feminen davranan kadınlardan etkileniyorlar.
Modada maskülenlik ne demek diye düşünüyorsanız ve maskülen tarzın inceliklerini öğrenmek istiyorsanız hemen şimdi kombin önerilerimize göz atabilirsiniz. Maskülen, erkeksi anlamına geliyor. Maskülen moda akımı ise, güçlü ve sert çizgiler sunan giyim parçalarını kadınların kendi stiline uyarlaması olarak öne çıkıyor.
Yani maskülen kelimesinin zıt anlamı feminen kelimesidir.
Erkeklerin ilgisini hangi kadınlar daha çok çekiyor, maskülen kadınlar mı feminen kadınlar mı? Erkeksi davranışları olan, çok feminen hissetmeyen ve davranmayan kadınlar maskülen kadındır. Feminen; kadınsı, dişi, dişil, kadın gibi, kadınımsı anlamına gelir.
Maskülizm, temel olarak erkeklerin sosyal ve hukuki haklarını savunan toplumsal bir teoridir.
Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır. Terim çok karılılık (polijini), çok kocalılık (poliandri), eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği durumlarını kapsamakla birlikte -yaygın olması nedeniyle- genellikle polijini ile eşanlamlı olarak kullanılır.
Femboy (alternatif olarak femboi olarak da yazılır), elbiseler, etekler ve/veya uyluk gibi geleneksel olarak kadınsı özellikler sergileyen bir erkeği ifade etmek için kullanılan modern bir argo terimdir. Kadınsı ve oğlanın bir portmantosu olarak da anılırmaktadır.
Metroseksüel, 1994 yılında metropolitan ve seksüel kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş; özellikle kentsel, post-endüstriyel, kapitalist bir kültürde yaşayan, bakım ve görünüş konusunda bilhassa titiz olan ve bunun bir parçası olarak genellikle alışverişe önemli miktarda zaman ve para harcayan bir erkeği ...
Feminen kelimesinin, zıt anlamı olarak kullanılmakta olan maskülen, herhangi bir kişinin erkeksi olduğunu anlatmaya yarar. Özellikle giyim ve tarz söz konusu olduğunda, sıklıkla kullanılır. Tarzı erkeğe yakın kadınlar için kullanılır.
Androfobi, erkek düşmanlığına varabilecek boyutlara ulaşabilme potansiyeli taşımakla birlikte sosyal fobiler içinde tanımlanan psikolojik bir hastalıktır. Androfobi durumunda da erkeklerden nefret olabilmekle birlikte bu durum daha çok nefret eden kişinin korkması dolayısıyladır.
Toksik maskülenlik, cis heteroseksüel erkeklerin gösterdiği saldırgan, zorba, agresif, cinsiyetçi ve homofobik düşünce ve davranışları tanımlamak için kullanılan bir sıfattır. Kendini erkek olarak tanımlayan kişilerden toplumsal cinsiyet rolünü oynamasını bekleyen hatta zorlayan baskıcı bir gölgesi vardır.
Maskülen sözcüğü TDK'ya göre kelime anlamı olarak erkeksi demektir. Erkeğe benzeyen, erkeği andıran erkek gibi anlamlarını taşıyan bir sıfattır. Erkeksi özellikte olup bunu öne alanlar için kullanılır.
"Maskülen" kelimesi, Fransızca kökenli bir terimdir ve Türkçede "erkeksi" anlamına gelir. Bu terim genellikle erkeğe benzeyen, erkeği anımsatan veya erkeksi özellikler taşıyan şeyleri ifade etmek için kullanılır. Özellikle moda dünyasında ve günlük yaşamda sıkça kullanılan bir kavramdır.
MASKÜLEN/FEMİNEN TOPLUM
Maskülen toplumlarda bireylerin motivasyonu rekabet ve başarı ile sağlanır. Bireyler genelde materyalistik başarılar üzerine odaklı, iddialı ve kendini kabul ettiren yapıdadırlar. Japonya, İtalya, Venezuela, İrlanda ve Meksika maskülen toplum yapısına sahip ülkelerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri