Para Alacaklarında İlamın İcra Edilmesi Borçlu, icra emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde borcunu icra dairesine öderse, icra dairesi bu parayı alacaklıya öder ve takip sona erer. Borçlu yedi gün içinde borcu ödemez ve icranın geri bırakılması kararı getirmezse, aynı sürede mal beyanında bulunmak zorundadır.
Borçlu, borcunu 10 gün içinde ödeme emrinde yazılı olan icra dairesine ait banka hesabına ödemelidir. Borçlunun, takibin konusu olan senet kambiyo senedi vasfına sahip değilse beş gün içinde İcra Mahkemesine şikayet etmesi gerekmektedir.
Eğer 7 gün içerisinde ilamsız icra takibinde ödeme emrine itiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve alacaklı haciz aşamasına geçerek borçlunun malvarlığında haciz işlemi başlatır. İlamsız icra takibinde borçlunun icra takibine itiraz etmesi ile icra takibi durur.
Vergi dairesi kamu alacaklarına ilişkin olarak alacağın vadesi geldiğinde ve borçlu olan tarafın bu vade süresinde borcunu ödememesi durumunda bir ödeme emri düzenler. Bu bildirim borçlu tarafa yapıldıktan sonra 15 gün içerisinde borçların ödenmesi istenir.
-İcra hukukunda gün olarak hesaplanan sürelerde, ilk gün hesaba katılmaz. Örneğin 2 Nisan Salı günü tarafınıza ulaşan bir ödeme emrinde yedi günlük itiraz süresi 3 nisan çarşamba günü işlemeye başlar ve itiraz süresi 9 Nisan Salı günü biter.
İlgili 27 soru bulundu
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
Borçlu, taksitlerden birini anlaşmadaki tarihte ödemezse, alacaklı, borcun tamamı için borçlunun mallarının haczedilmesini isteyebilir. Ayrıca,borçlunun bir taksiti zamanında ödememesi makul bir mazerete dayanmıyorsa,alacaklı,borçlunun İİK.m.340'a göre cezalandırılmasını isteyebilir.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
İlamsız icra takibi, alacaklının icra müdürlüğüne başvuru yapması ile başlar. İcra müdürlüğü, borçluya ödeme emrini tebliğ eder. Borçlu, ödeme emrine karşı 7 gün içinde itiraz edebilir. İtiraz edilmemesi halinde, alacaklı, haciz işlemleri başlatabilir.
İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Bu durumun ardından borçlu tarafa 30 günlük ek bir süre tanınır. Bu süre sonunda da herhangi bir ödeme yapılmazsa kredi borcu yasal takip süreci başlar. Yasal takip süreci ne kadar sürer? 90 gün boyunca ödenmeyen borçlar sonucunda kişinin takibe alınması durumu, yasal takip olarak anılır.
İcra Tebligatı Geldikten Kaç Gün Sonra İcra Gelir? Ödeme emrinin borçlunun eline ulaşmasından itibaren 7 gün içinde itiraz edilmesi gerekmektedir. İtiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve haciz aşamasına geçilir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İcra dosyası; icra dairesine bizzat gidilerek borcun ödenmesiyle, bir avukat ile anlaşarak haricen tahsil yoluyla ve UYAP vatandaş portalı üzerinden online ödeme yapmak suretiyle kapatılabilir.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Borçlunun ödeme emrine tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz etmesi ile icra takibi durur. Takibe devam etmek isteyen alacaklı itirazın hükümden düşürülmesi yollarına başvurmalıdır. Borçlunun yedi gün içinde ödeme emrine itiraz etmemesiyle icra takibi kesinleşir.
Borçlu veya icra takibinde borçlu görünen kişi, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde itiraz etmezse, takip kesinleşir. Takibin kesinleşmesi durumunda alacaklı, borçlunun malvarlığına veya malvarlığı bulunmadığı takdirde maaşının belirli bir oranına haciz koyarak alacağını elde etme imkanı bulur.
Nitekim, İcra ve İflas Kanunu (İİK)'nda gerek alacaklı gerek borçluyu korumaya yönelik birçok hükme yer verilmiş olup borçlu yararına olan hükümlerden birisi ise borçluya borcunu taksitle ödeme imkanının tanınmış olmasıdır.
Borcun tamamını karşılayacak değerdeki malı haczedilmiş olan borçlunun taksitle ödeme taahhüdünün geçerli olabilmesi için taksitlerden birinin derhal ödenmesi, kalan taksitlerin ise en fazla üç taksitte ödenmesi gerekir.
İcra takibinde borcun haciz işlemlerinden önce taksitlendirilmesi, haciz işlemlerinin gerçekleştirilmeden yapılacağı gibi önce olabileceği gibi, haciz esnasında da olabilir. Her iki hususta da borcun taksitlendirilmesi alacaklının rızasına bağlıdır.
Sürelerin Hesaplanması
Süre, ay olarak belirlenmiş ise tebligatın yapıldığı günün, son ayda sayı itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer. Son bulduğu ayda sayı itibarıyla karşılığı olan gün yoksa süre, ayın son günü mesai saati bitiminde sona erer.
Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. Süre hafta olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
(1) Gün ile belirlenen süreler, tebligatın yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. (2) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri