İcra mahkemesi eğer takibin iptaline karar verirse yani takip kesinleştikten sonra borçlunun borcunu itfa ettiği karar verirse bu kararın akabinde takip olduğu yerde durur ve karar kesinleşince o ana dek yapılmış olan tüm takip işlemlerinin iptaline karar verilir.
İtiraz, takibin durmasını veya iptal edilmesini sağlayabilir. Yargısal İnceleme: İcra takibinin iptali genellikle bir mahkeme kararı ile gerçekleşir. Borçlu, icra mahkemesine başvurarak takibin durdurulmasını veya iptal edilmesini talep eder. Mahkeme, delilleri ve iddiaları inceleyerek bir karar verir.
Takibin iptali, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesinden istenir. İcra mahkemesinin vereceği karara karşı istinafa başvurulabilir. İcra mahkemesinin takibin iptali talebi üzerine vereceği karar, maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez. Dolayısıyla bu kararın ardından genel mahkemelerde dava açma yoluna gidilebilir.
Bunun gibi, takibin iptali talebi icra mahkemesi tarafından reddedilen borçlu, genel mahkemede, alacaklıya karşı bir menfi tespit davası (veya borcu ödedikten sonra istirdat davası) açabilir (m.72)(Kuru, 2016).
Bunun önüne geçilebilmesinin yolu ise icra müdürlüklerine başvurularak mümkündür. Borçlu icra dairesine başvurarak kesinleşmiş olan icra takibinin geçici olarak durdurulmasını veya ötelenmesini talep edebilir. Bu durumda çoğunlukla bir teminat bedeli ödenmesi istenir.
İlgili 35 soru bulundu
“İİK 71: Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun ve ferilerinin itfa edildiğini yahut alacaklının kendisine bir mühlet verdiğini noterden tasdikli veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispat ederse, takibin iptal veya talikini her zaman icra mahkemesinden isteyebilir.
Borçlu, derkenar, kapak hesabı, teminat mektubu/dekont, mehil vesikasını da sunarak icra hukuk mahkemesinde bir dava açarak icranın geri bırakılması kararı verilmesini talep eder. İcra hukuk mahkemesinin tehiri icra kararı vermesi halinde ilgili karar icra müdürlüğüne sunularak icranın durdurulması talep edilir.
İtfa nedeniyle icra takibin iptal olması için üç şart bulunmaktadır. İlk şart itfa nedeniyle takibin iptal olması için borç, faiz ve tüm giderler itfa edilmiş olmalıdır. Eğer bunların bir kısmı itfa edilirse borcun da kısmen iptali gündeme gelir. İkinci şart borcun takibin kesinleşmesinden sonra ödenmesi gerekir.
b. Lehine eda hükmü içermeyen (yararına eda hükmü kurulmamış) olan bir kişi tarafından, adına, “icra emri” gönderilerek hakkında ilamlı takip yapılan borçlu, bu takibe karşı süresiz şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurup, yapılmış olan “icra takibinin iptalini” talep edebilir.
HMK m. 122 ve 317 uyarınca ise dava dilekçesinin asıla tebliği emredici hüküm olarak düzenlenmiştir. Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir.
İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.
İlamsız icra takibine itiraz etmek için, borçlunun 7 gün içinde icra müdürlüğüne bir itiraz dilekçesi sunması gerekir. İtiraz dilekçesinde, borçlunun borcu olmadığı, borcun miktarı veya vadesinin hatalı olduğu gibi iddiaları ileri sürebilir. İtiraz dilekçesinin kabulü halinde, icra takibi durur.
İcra dosyası borcun ödenmesi nedeni ile kapatılmışsa tekrar açılamaz. İcra dosyası takibe konu olan borcun zamanaşımına uğraması nedeni ile kapanmışsa zamanaşımı incelemesinin sonucuna göre tekrar açılma ihtimali vardır. İcra dosyası alacaklının borçtan feragat etmesi nedeni ile kapanmışsa tekrar açılamaz.
Takibin iptali (ve ertelenmesi) talebi, dava da değildir ; m.71'deki sebeplerin varlığı halinde, takibin iptali veya ertelenmesini sağlayan kendine özgü bir yoldur.
Borçlunun iddiası borcun itfa edildiğine ilişkinse ve bu iddiasını gerekli belgelerle ispat ederse, icra mahkemesi icranın geri bırakılmasına karar verir. Bu kararla birlikte icra takibi sona erer. Mahkemenin talebi reddetmesi halinde ise takibe devam edilir.
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Mahkeme, borçlunun ya da alacaklının bu talebini inceler ve talebin haklı bulunması durumunda araç üzerindeki haciz şerhinin kaldırılmasına ilişkin haczin kaldırılması kararı verir. Haciz, alacaklı ve borçlu taraflar arasında bir anlaşma yapılmasıyla da kaldırılabilir.
Duruşma yapılmayan işlerde icra mahkemesi, işin kendisine geldiği tarihten itibaren en geç on gün içinde kararını verir. Duruşmalar, ancak zorunluluk hâlinde ve otuz günü geçmemek üzere ertelenebilir.
Yukarıda da ifade edildiği üzere, borçlunun malları üzerine konulan hacizlerin kaldırılabilmesi için takibin iptali, bunun için de imzaya itirazın kabulü yönündeki kararın kesinleşmesi gerekir.
Elbette ki bu durum, karar kesinleştikten sonra ilamın yeniden icraya konulmasına engel teşkil etmeyecektir. İcraya konulabilmesi için kesinleşme şartı aranan bir ilamın, kesinleşmeden icraya konulması halinde, icra mahkemesine süresiz şikayet yolu ile ilamlı takibin iptali için müracaat edilebilir.
İtirazın iptali ilamı, itiraz üzerine duran icra takibinin devamını sağlayan bir ilamdır. İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Kural olarak itiraz, ödeme emrini gönderen icra dairesine yapılır. Ancak, borçlu bulunduğu yer icra dairesine de, takibin yapıldığı yer icra dairesine gönderilmek üzere itirazda bulunabilir. İtiraz, dilekçe ile veya sözlü olarak yapılabilir (m. 62/I,c,1) Her iki durumda da itiraz tutanağa geçirilir (m.8/I, Yön.
Fakat borçlu icra takibi kesinleştikten sonra ödeme yaparsa alacaklının takibi geri alması, takipten vazgeçmesi gerekir. Buna rağmen alacaklı icra takibine “kötü niyetli” olarak devam etmek isterse diye borçluyu korumak amacıyla “icra takibinin iptali” yolu düzenlenmiştir.
İİK m.40/f.II hükmüne göre ise şayet derece mahkemesi kanun yolu mahkemesinin kararı çerçevesinde yeni bir muhakeme yapar ve bu muhakeme sonucunda kendisine ilamlı takip başlatılan borçlunun lehine yeni bir karar verirse, kararın içeriğine göre icra kısmen veya tamamen iade edilir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri