Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Salata ve yemeklerinize her gün 1 yemek kaşığı sirke ekleyebileceğiniz gibi, bu miktarı suda seyrelterek de tüketebilir ve kilo kontrolünüz açısından fayda sağlayabilirsiniz.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Yemeklerden önce su içerisine eklenerek tüketilen beyaz sirke iştahın kontrol altına alınmasını sağlar. Salatalara eklendiğinde midede doygunluk hissi yaratan ürün karbonhidratların yağ olarak depolanmalarını önler.
İlgili 16 soru bulundu
Meyve Ve Sebze Temizliğinde Torku Beyaz Sirke
Meyve ve sebzelerin temizlenmesindeki hassasiyetimiz, söz konusu yeşillikler olunca daha da artmaktadır. Meyve, sebze ve yeşilliklerin, içine 1/3 oranında Torku Beyaz Sirke eklediğiniz bol suda yıkayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Çorbalara eklenen elma sirkesi, balık ve et yemeklerinde kullanılır. Aynı zamanda patates yemeklerinin içine tat vermek için katılan elma sirkesi, sebzeleri yıkarken kullanılır. Bunun yanı sıra şifalı özellikleri ile tüketilen elma sirkesi, ılık suya eklenerek veya bal ile karıştırılarak tüketilir.
Elma Sirkesi Kullanım Alanları ve Dozu
İçeriğinde çok fazla asit bulunması nedeniyle seyreltilmeden doğrudan içilmesi önerilmez. Çok fazla tüketilmesi, mide asit dengesinde bozulmaya bağlı olarak ülser, asit reflü ya da diş minelerini aşındırmak gibi farklı sorunlara neden olabilir.
Üzüm sirkesi, elma sirkesi ile birlikte evlerimizde en sık kullandığımız sirkelerden bir tanesidir. Harika bir antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi, aynı zamanda kemik sağlığını destekler. Gelişim çağındaki çocukların ve gençlerin kemik gelişimini destekler ve boy uzamasına olumlu katkı sağlar.
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
Sirke ile limon arasında ayrım yapmak gerekirse, taze soğanlı bir yeşil salataya limon çok yakışıyor. Domates ve salatalıkla yaptığınız salatalar içinse mutlaka sirke kullanmalısınız.
İnce ince doğranmış domates, yeşil biber, salatalık ve kuru soğandan oluşan çoban salatası her yemekle büyük uyum içindedir. Zeytinyağlı sosuna isterseniz sirke de ekleyebilir, damak tadınıza göre şekillendirebilirsiniz.
Marul Salatası Tarifi Nasıl Yapılır? Tüm yeşilliklerimizi temizleyip yıkayıp sirkeli suyu da bekletelim, sirkeden sonra tekrar durulayalım ve hepsini doğrayalım. Sos için sarımsakları ezip diğer malzemeleri de ekleyip bir kapta hazırlayıp salatamızın üzerine dökelim. Afiyetle yiyelim.
Renkleri dışında beyaz ve elma sirkesi arasında birkaç fark vardır. Elma sirkesi, %5-6 arasında asetik asit içerir. Ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 asetik asit içerir ve tahılın fermantasyonundan elde edilir.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Alıç sirkesi, kan dolaşımına olan etkileri sayesinde sadece kalp ve damar sağlığını korumakla kalmıyor, aynı zamanda güçlü antioksidan özelliklerini devreye sokarak vücuttan yabancı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlıyor.
Sirke kesinlikle içilebilir. Doğal sirkenin içindeki mayalanma, fermantasyon işlemi doğal bakterilerden oluştuğu için probiyotik dengesini sağlayan kaynaktır. Piyasada bulunan sirkeler genellikle asit oranları fazla olduğu için sadece salatalarda kullanılan madde gibi anlaşılıyor.
Limon sirkesi, vücutta meydana gelen halsizlik ve yorgunluğu gidererek vücudu daha dinç hale getirmektedir. İdrar ve iltihap söktürücü etkisi bulunmaktadır. Ciltte oluşan siyah noktaların ve aknelerin giderilmesinde etkilidir. Su ile karıştırılarak kullanıldığında cilde parlaklık kazandırma etkisine sahiptir.
Yanma hissettiğinizde anında cildinizi temizlemelisiniz. Pamuk yardımı ile sürdüyseniz 5 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Yüzünüzü sirke ile yıkadıysanız yine 5-6 dakika yeterli olacaktır.
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
3) Parazitleri Temizler
Genellikle bağırsaklarda üreyen bağırsak parazitleri kişiyi zor durumda bırakır. İshal, karın ağrısı ve kaşıntı gibi şikayetlerle meydana gelen parazitleri temizlemenin en doğal yolu elma sirkesi içmek olacaktır.
Bir bardak suyun içine bir çay kaşığı kadar sirke koyup içebilirsiniz.
Beyaz Sirke Kullanın
Sirke, temizlik konusunda çoğu zaman çamaşır suyundan çok daha etkili ve güvenli bir malzemedir. Gelin, bu etkili malzemeyi klozetteki çeşitli lekelerden kurtulmak için kullanın. Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin.
Uzun yıllar önce keşfedilen sirke; salatalarda sos olarak, çorbalarda, turşu yapımında, yemeklerde çeşni vermek için kullanılır. Bu marifetli iksir; tavuk, balık, et yemekleri ve dondurma yapımında da kullanılır. Sirkede bekletilen etler, pişirildiğinde hem daha yumuşak olur, hem de etin lezzeti artar.
Salmonella gibi bakterilerin bulaşmasını engellemek amacıyla elma sirkesinin gıda temizliğinde kullanılması faydalı olabilir. Elma sirkesi hamur kabartmak amacıyla, salataları soslamak ve bazı yemeklerde tercih edilir. Elma sirkesinin yine direkt tüketilmesinin yanı sıra boğaz ağrısında gargara olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri