Devlet, icra takibi başlatırken, daha sonra borçlu tarafından ödenmek üzere, alacaklıdan bir kısım harçlar (Başvuru harcı, peşin harç, vekalet harcı ) tahsil eder. Başvuru harcı: 27,70 TL Vekâlet harcı: 4,10 TL'dir Peşin harç ise, takip tutarı üzerinden hesaplanır.
İcra Vekalet Ücreti Hesaplama
Üstte belirtilen orandan icra vekalet ücreti hesaplaması yapılır. Örnek: 4.000.000,00 TL için vekalet ücreti hesaplama; İlk 200.000,00 TL için % 16,00 = 32.000,00 TL. Sonra gelen 200.000,00 TL için % 15,00 = 30.000,00 TL.
Bu şekilde tayin olunan vekalet ücreti de takip masraflarına dahildir.” şeklinde düzenlenmiştir. Buna göre, alacaklının vekille takip ettiği icra dosyalarında, vekalet ücreti icra takip giderlerinden olup, icra takibi sonucunda haksız çıkan borçludan alınır.
MADDE 21- (1) Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan Tarife esas alınır.
Karşı Vekalet Ücreti Nedir? Karşı vekalet ücreti, yargı organları tarafından kurulan hükümlerde lehine karar verilen yan için maktu veya nispi vekalet ücretine hükmedilmesidir. Hükmedilen bu ücret yalnızca avukata aittir. Fakat avukat bu ücreti kendi adına ilamlı icraya konu yaparak takip başlatamaz.
İlgili 40 soru bulundu
Vekalet icra takip dosyasına konulduğunda icra takibi derdest ise vekalet ücretine hak kazanılacaktır.
K.'nin 168/3 maddesi şu şekilde düzenlenmiştir: “Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.”
Son olarak önemle belirtmek gerekir ki kesinleşmesi gereken ilamların feri'i niteliğinde bulunan vekalet ücreti, yargılama giderleri gibi eklentilerinde icraya konulabilmesi için kesinleşmesi gerekir.
Takip kesinleşmeden önce ödeme yapılırsa hesaplanacak vekalet ücretini tarifeye göre hesaplanacak ücretin 3/4 'üdür.
6100 sayılı Kanun'un 330. maddesinde yer alan“Vekil ile takip edilen davalarda mahkemece, kanuna göre takdir olunacak vekâlet ücreti, taraf lehine hükmedilir”hükmü gereğince vekâlet ücreti davada haklı çıkan taraf lehine hükmedilmektedir.
İcra takibinden kaynaklanan karşı vekalet ücretini takip talebine ekleyemiyoruz. Bunun hesabını icra memuru yapıp takip masrafı olarak ekleyecek. İcra takibine ekleyemediğimiz bir kalem için faiz de isteyemeyiz. Faiz isteyebilmek için bu kalemi, ayrı bir icra takibine konu etmek gerekecek.
Avukatlık Kanunu'nun 166/2. fıkrasında “sözleşme ile kararlaştırılan ve hakim tarafından takdir olunan ücretin” sıra cetvelinde öncelikli olarak yer alacağı belirtilmiştir. Avukatlık Kanunu avukatın emeğinin karşılığı olarak tek vekalet ücreti öngörmüştür.
Vekalet ücretinin icra ve iflas müdürlükleri aracılığıyla davayı kaybeden taraftan tahsil edilmesi durumunda da, tahsilatı yapan avukatın davayı kaybeden taraf adına serbest meslek makbuzu düzenlemesi gerekmektedir. Ancak, serbest meslek makbuzunun bir nüshasının icra ve iflas müdürlüklerine verme zorunluluğu yoktur.
2023 Boşanma Avukatı ücreti 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir.
Bir dava, müvekkilin lehine sonuçlanırsa karşı taraftan yargı mer- ciinin takdir ettiği bir “karşı taraf vekalet ücreti”ne hak kazanılır.
Hükümle tayin edilen vekalet ücretinin takibe konulması için hükmün kesinleşmesi şartı aranmaz. Karşı yan ancak hükmü tehiri icra talepli olarak temyiz edebilir.
Yargılama sonucunda haklı çıkan tarafın lehine hükmedilen vekâlet ücretinin avukat kendi adına ilamlı icraya konu edemez. Zira yargılamada taraf olan iş sahibi lehine hükmedilen vekâlet ücretini avukat ancak müvekkili adına ilamlı icraya konu edebilir.
İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
avukatlık ücreti, kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır." Hükümleri gereğince vekalet ücreti alacağının, üstlenilen işin bitmesi ile muaccel hale geldiğinin kabulü gerekir.
İlamın icraya konulmasında ve bu icra nedeni ile ayrıca bir vekalet ücreti doğmasında ne gibi bir engel var sizce ? İcra vekalet ücretinin iptali için açacağınız davanın bir faydası olmayacaktır. İlam vekalet ücreti de icra vekalet ücreti de yasaldır.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
b) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından, icra ve iflas müdürlükleri aracılığıyla avukata ödendiği durumlarda, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun borçlu (davayı kaybeden) adına düzenlenmesi gerekmektedir.
İdare aleyhine hükmedilen vekalet ücretinin tahsili ise idareden vekalet ücreti talebi dilekçesi ile sağlanır. İdareden vekalet ücreti talebi dilekçesi ekine idareye kesilecek serbest hizmet makbuzunun aslı, ilgili kararın ve onaylanmış vekaletname örneğinin eklenmesi gerekir.
Önemle belirtmek gerekir ki, icra dosyasına yapılan kısmi ödemelerde takip çıkış tutarı için olan kısma kadar tahsil harcı alınmakta, masraflar, faizler ve vekalet ücreti gibi nedenlerle oluşan bakiye miktar için tahsil harcı kesilmeyerek tüm miktar alacaklıya ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri