İçten tersinir hal değişimi : Hal değişimi sırasında sistemin sınırları içinde tersinmezlikler meydana gelmiyorsa. Dıştan tersinir hal değişimi : Sistemin sınırları dışında tersinmezlikler meydana gelmiyorsa.
Tersinir kimyasal, fiziksel ve mekanik olarak geri dönüştürülebilir demektir. Örneğin maddenin hal değiştirmesi olayları tersinirdir. Maddenin hal değiştirmesi olaylarından erimeye örnek verecek olursak; bir buzu eritip su haline getirdiğinizde suyu tekrar soğutup buz haline getirebilirsiniz, bu tersinir bir işlemdir.
Bir tersinir işlemde (süreçte) sistem, PV diyagramı üzerinde gösterilen aynı yol boyunca başlangıç şartlarına geri döndürülebilir ve bu yol üzerindeki her nokta bir eşdeğer hali gösterir. Bu şartları sağlamayan bir süreç tersinmezdir. Bütün doğal süreçler tersinmez olarak bilinirler.
Yapılan işlemin şekli de dışarıdan sağlanan enerjinin büyüklüğünü de etkiler. Örneğin aynı işlem sonsuz küçük adımlarla veya bir veya birkaç adımda gerçekleştirilebilir. Eğer işlem sonsuz küçük adımlarla gerçekleştiriliyorsa süreç tersinir (reversible), aksi durumda tersinmez (irreversible) olarak adlandırılır.
Bir işlem için tersinir iş, A durumundan B durumuna bir tersinir-işlem yolu izleyerek getirilen iş olarak tanımlanır. Tersinir işlem tersi yönde gerçekleştirilebilen, gerçekleştirilen, ya sistem üzerinde ya da çevre üzerinde değişim yapmadan meydana gelen işlemdir.
İlgili 28 soru bulundu
Termodinamikte, geri döndürülemez olan işlemlere tersinmez denir. Termodinamiğin bu bakış açısına göre, doğal olan bütün işlemler tersinmezdir.
Tersinir genleşmeler sırasında sistemden ortama akan iş olası işlerin en büyüğü, tersinir sıkışmalar sırasında ortamdan sisteme akan iş ise olası işlerin en küçüğüdür. Bu iki tersinir iş ters işaretle birbirine eşittir. Tersinmez olaylardaki işler izlenen yola bağlı olarak değişmektedir.
Dollo Yasası veya daha uzun ismiyle Dollo'nun Tersinmezlik Yasası/Prensibi, evrimsel bir değişim yaşandıktan sonra sonra, bu özelliğin birebir aynı şekilde atasal duruma geri dönmesinin olanaksız olduğunu (pratik olarak mümkün olmadığını) ileri sürer.
Adyabatik, termodinamikte çalışma akışkanında ısı ve kütle kaybının veya kazancının olmadığı haldeki süreçtir. Adyabatik, bir ortam oluşturabilmek için sınırlanmış alanın ısı ve kütle geçişine karşı tamamen yalıtılmış olması gereklidir. Adyabatik bir süreçte ısı ve kütle değişimi olmadığı için q=0 kabul edilir.
Kapalı bir sistemin sınırlarından kütle girişi ve çıkışı olmadığı için sistemin entropi değişimi ilk ve son halleri arasındaki entropi farkıdır. Kapalı bir sistemin entropi değişimi, ısı geçişiyle olan entropi geçişi ve sistem sınırları içindeki entropi üretimine bağlıdır.
Tersinir hal değişimi; belirli bir yönde gerçekleştikten sonra, çevre üzerine herhangi bir iz bırakmadan tekrar tersi yönde gerçekleşebilen hal değişimidir. İkinci yasaya göre ısı sıcak ortamdan soğuk ortama kendiliğinden geçer.
Akımın yönü değiştirildiğinde, yükseltgenme/indirgenme reaksiyonunun tersine döndüğü bir elektrokimyasal hücre.
Bir süreci tersinir olarak tarif edebilmemiz için, iki koşulun yerine getirilmesi gerekiyor. İlk olarak, sürecin yarı durgun bir şekilde, sürekli olarak denge durumuna sonsuz derecede yakın seyrederek ilerlemesi gerekiyor. İkinci koşul olarak da, süreç işlerken sistemin hiçbir şekilde enerji kaybetmemesi gerekiyor.
Her fonksiyonun tersi yoktur. Tersi olan fonksiyonlar, "tersinir" olarak adlandırılır.
Genelde biyolojide ve organik kimyada kullanılan bu kavramın anlamı reaksiyonların çift yönlü olabilmesi yani reaksiyonların geri dönüştürülebilir olabilmesi demektir.
B) Tüm enzimler çift yönlü (tersinir) çalışır.
İzotermal proses (sabit sıcaklık) İzentropik proses (çevreyle ısı değişimi yok) Politropik proses (çevreyle tam ısı değişimi var)
Birinci Yasaya Göre Farklı Şartlarda İç Enerji Değişimi
ΔU = U2– U1 = -ΔW olur. Bu sonuçtan görüldüğü gibi gaz adyabatik olarak genleşirse W pozitif olur. Dolayısıyla ΔU'nun değeri de negatif olur ve gazın sıcaklığı düşer.
İzole sistem: ortamdan her türlü enerji ve madde alış verişine karşı yalıtılmış olan sistemlere izole sistemler denir. Kapalı sistem: ortamdan sadece madde alışverişine karşı yalıtılmış olan, enerji alış verişine karşı yalıtılmamış olan sistemlere denir.
Bilim insanları düzensizliği entropi adı verilen nicelik ile ölçerler. Sistemlerdeki düzensizlik arttıkça entropi de artar. Bu durumda faydalı (iş yapabilir) enerji miktarı azalır, faydasız enerji artar. Eğer bir sistem tamamen düzenli ise entropisi sıfır olabilir.
Bir sistemin entropisindeki herhangi bir artış, ki bu sıfır noktasına göre belirlenir, bu sistemin mutlak entropisidir. Matematiksel olarak, sıfır sıcaklıkta bir sistemin mutlak entropisi, temel durumların doğal log numarası ile Boltzmann sabiti (kB=1.38x10-23, JK−1) çarpımıdır.
Termodinamiğin yasalarından biri evrende enerji yok edilemez yoktan da var edilemez der. Bu yasanın adı enerjinin korunumu yasasıdır. Evren enerjinin korunumu yasası nedeniyle kapalı bir sistem olarak tanımlanabilir. Yani evrendeki toplam enerji (maddeyi oluşturan enerji de buna dahildir) artmaz ve azalmaz.
İçi sıcak hava dolu bir balonun ateş yakılmasından sonra şişmesi ve yükselmesi, yaz aylarında tren raylarının ısı nedeniyle uzaması, bir termometrenin içerisinde yer alan soğuk havanın büzülmesi ve aşağıya inmesi gibi örnekler genleşme için verilebilmektedir.
Cevap: Genleşme katsayısına, ilk boya ve sıcaklık artışına bağlıdır. Bu formülde Δl, boydaki artışın sembolüdür. Bu formülde ΔT, sıcaklık artışının sembolüdür.
Termodinamiğin 1.
= ∆U), sisteme eklenen ya da çıkan ısı ve iş ile ilişkilidir. Yani hiçbir enerji yoktan var edilemez veya var olandan yok edilemez (enerjinin korunumu). Bu durum formülleştirilirse: ∆U = Q – W şeklinde tanımlanır. Burada U toplam iç enerjiyi (enerji farkı), Q ısıyı, W ise işi temsil etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri