Ödeme süresi düzenlenmemiş olan idari para cezaları, idari yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. MADDE 10- (1) Genel bütçeye gelir kaydedilen idari para cezaları, ödeme süresi içinde cezayı veren birime veya vergi dairesine ödenir.
Taksitlendirme talebinin kabul edilmesi durumunda idari para cezası dört eşit taksitte ve birinci taksit idari para cezasının ödeme süresi içinde, geri kalan üç taksit ise idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde cezayı veren birim tarafından belirlenecek sürelerde ödenir.
İdari para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödeme ifadesi; 5326 sayılı Kanun uyarınca idari yaptırım kararının tebliğ tarihinden itibaren geçecek 15 günlük başvuru süresini, mahkemeler tarafından verilen idari yaptırım kararlarında ise kararın tebliğ tarihinden itibaren geçecek 7 günlük itiraz süresini ifade ...
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
Tebliğe göre, idari para cezalarında tahsil zamanaşımı süreleri; 10,000 TL'den az olanlar için 3 yıl, 10,000 TL – 19,999 TL arasında olanlar için 4 yıl, 20,000 TL – 49,999 TL arasında olanlar için 5 yıl, 50,000 TL ve üzeri olanlar için 7 yıl olacak.
İlgili 23 soru bulundu
Kanun maddesi gereği yalnızca hapis cezalarının ertelenmesi mümkün olup, hapis cezasından çevrilen veya doğrudan hükmolunan adli para cezalarının ertelenmesine imkân bulunmamaktadır (Yargıtay 4. Ceza Dairesi - Karar:2016/955).
İdari para cezasının hesaplanmasında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 52. maddesi hükümleri uygulanacaktır. İlgili kanunda "hafif hapis" cezasının üst sınırının belirtilmediği hallerde, idari para cezasının hesaplanmasında esas alınacak gün sayısının üst sınırı, yediyüzotuz gün olarak kabul edilecektir.
1. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden genel olarak Ceza Sorgulama ve Ödeme seçeneği üzerinden sorgulama yapılabilir. Aynı zamanda e-devlet'te Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünden de Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme yapılması mümkündür.
İdari para cezaları, Bakanlıklar, belediyeler, kaymakamlık, valilik ve emniyet tarafından verilmektedir. Bu borçlar belirlenen tarihlerde ödenmediğinde ana borca faiz işlenmektedir. İdari para cezalarının ödenmemesi durumunda, icra ve haciz işlemleri yapılmaktadır.
İdari Para Cezalarında faiz uygulaması bulunmamaktadır. İdari Para Cezalarında itiraz, dava açma süresi ve yeri hakkında bilgi verebilir misiniz? Cezalarına idari yaptırım tutanağının ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemelerinde dava açılabilir.
Kanunlarında ödeme süresi düzenlenmemiş olan idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. İdari para cezasının ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, cezadan %25 oranında indirim yapılır.
İdari para cezasının yaptırım kararının kişiye tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde ödenmesi halinde para cezasına % 25 oranında indirim uygulanır. Bu erken ödeme kişinin itiraz yoluna başvurma hakkını engelleyici nitelikte değildir.
Mevzuatımızda kimi eylemler “kabahat” olarak belirtilmiş olup bazı kabahatlere karşılık yetkili idarenin “para cezası” verebileceği düzenlenmiştir. Ancak idari para cezası olarak anılan bu kararlar, kimi durumlarda çeşitli gerekçelerle hukuka aykırılıklar içerebilmekte ve mahkemelerce iptal edilebilmektedir.
MADDE 13- (1) İdari para cezasının ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, cezadan %25 oranında indirim yapılır. Ödeme süresi içinde idari para cezasının toplam %75'inin ödenmesi halinde indirim hakkından yararlanılır.
İdari para cezaları, genel olarak mal müdürlüklerine ödenir. Bazı kurumların verdiği idari para cezaları, cezayı veren kurum tarafından tarafından tahsil edilmektedir.
Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ayrıca Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'ye ait banka kartlarıyla, vergi dairelerince tahsil edilen tüm vergi, harç ve idari para cezası vb. ödemelerin İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabilmesi mümkündür.
1.1.3.
KDV iade alacağının, SGK'ya olan borçlara (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları ile bunların ferilerine) mahsubu mümkündür.
Adli Para Cezası Sicile İşler Mi? Adli para cezası, tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün; peşin olarak yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır. Böylece, ceza adli sicil kaydından silinir.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
DMK'da sayılan suçlar dışında bir suç işleyip de cezası paraya çevrilen hükümlülerin memuriyete engel bir durumları yoktur. Çünkü Devlet Memurları Kanununda hangi suç ve cezaların memuriyete engel olduğu açık bir şekilde ifade edilmiştir.
idari para cezalarının tahakkuk tarihini izleyen otuz gün içerisinde ödenmemesi halinde, cezanın ilgili vergi dairesi aracılığı ile tahsili sağlanır. Tahsilatta 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.
Kesinleşen idari para cezaları, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre yukarıda birinci fıkrada sayılan idari para cezası vermeye yetkili makamlar tarafından tahsil edilir.” Bu nedenle kendi özel kanunundaki düzenleme gereğince 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 3. maddesine göre idare mahkemesi görevlidir.
“Kabahatler idarenin bir yargı kararına gereksinim duymaksızın kanunların tanıdığı açık yetkiye dayanarak, idare hukukuna özgü yöntemlerle verdiği cezalar olup, idari yaptırımları düzenleyen 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 16. maddesinde idari para cezaları bir idari yaptırım türü olarak belirtilmiştir.
Önemle belirtilmelidir ki idari para cezasının peşin olarak Kuruma ödenmesi, Kuruma itiraz yolu ile başvurmaya ve mahkemeye başvurmaya engel teşkil etmeyecektir. İlgili idari para cezasını peşin olarak Kuruma ödedikten sonra da Kuruma itiraz edebilecek ve mahkeme yoluna başvurabilecektir.
Madde 10- (1) Türk Ceza Kanununun hata hallerine ilişkin hükümleri, ancak kasten işlenen kabahatler bakımından uygulanır. Madde 11- (1) Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmamış çocuk hakkında idarî para cezası uygulanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri