Birçok farklı kuruyemiş ve tohum karbonhidrat açısından düşük seviyelere sahiptir. Sağlıklı yağlar açısından ise oldukça idealdir. Bu noktada kuruyemişleri ketojenik diyetlerinizin içerisine entegre edebilmeniz mümkündür. Çekirdek çeşitleri ketojenik diyetlerin vazgeçilmezleri arasındadır.
Kuruyemişlerin Ölçülü Tüketimi Kuruyemişler, ketojenik diyetin bir parçası olarak tüketilebilir, ancak ölçülü ve bilinçli bir şekilde tüketmek önemlidir. Çünkü kuruyemişler kalorileri yüksek olabilir. Bir porsiyon kuruyemiş, günlük beslenme hedeflerinize uygun olarak dikkatlice seçilmelidir.
Ketojenik diyette serbest olan besinler;
- Et ürünleri: Dana, koyun, kuzu, tavuk, hindi, balık etlerinin tamamı, yumurta. - Yağ oranı yüksek süt ürünleri: Krema, kaymak, kaşar peyniri, tam yağlı sert peynirler (Peynirin sertlik oranı arttıkça içindeki karbonhidrat oranı azalır), tereyağı.
Sağlıklı yağ kaynağı olarak ketojenik diyette; avokado,keten tohumu, chia tohumu, çiğ fındık, çiğ badem, iç çiğ kabak çekirdeği, ay çekirdeği , ceviz gibi yağlı tohumlar,hindistan cevizi yağı,zeytinyağı ve tereyağı kullanılmalıdır.
Aşağıda listelediğimiz 7 günlük ketojenik diyet, haftada 4 kg'a kadar kaybetmenizi sağlar, ancak bilmeniz gereken birçok dezavantajı vardır. Atıştırmalık olarak ceviz, antep fıstığı ve badem, parmesan, peynirli pastırma ruloları ve diğer birçok yağlı lezzet ve proteini tercih edebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Ketojenik diyet ile 2 haftada 12 kilo verme imkanı bulunmaktadır. Ancak öncelikle hayatınızdan şekeri ve yüksek karbonhidratlı besinleri çıkarmanız gerekmektedir. Orta düzeyde olmak kaydıyla protein tüketimini dengelemelisiniz. Yağsız protein yerine sağlıklı yağlara yönelin.
Doğru planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün arası başlar ve parçalanan yağ hücrelerinden keton cisimcikleri açığa çıkar.
KETOJENİK DİYETTE KAÇINMANIZ GEREKEN GIDALAR
Bunun yanında rafine şekeri hayatınızdan çıkarmakla yetinmeyip şeker oranı yüksek olan muz, hurma, şeftali gibi meyvelerin tüketimini de kesmelisiniz. Meyve olarak yalnızca çilek, böğürtlen, karadut gibi orman meyvelerinden az miktarda tüketebilirsiniz.
BAKLAGİLLER. Baklagiller sağlık yönünden iyi gıdalar olsa da karbonhidrat içerikleri yüksektir. Bu nedenle keto süresince tüketilmemelidirler.
Evet, çoğu alkollü içecek aslında sıvı halde karbonhidrattır! Ve evet, karbonhidratlarınız keto diyetinde çok sınırlı olduğu için, sizin için daha iyi olan karbonhidrat kaynaklarını tecih etmemiz gerekir.
KETOJENİK DİYETTE YAĞLAR
Kaymak, krema, mayonez, zeytinyağı, tereyağı, fındık, ceviz, badem sık kullanılır. Tercih edilebilecek yağ kaynakları: Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, Avokado, Tereyağı, Ceviz, fındık, badem.
İştah azalması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, nefesin kokması, sık idrara çıkma da ketozis belirtileri arasındadır.
Domates ketojenik diyette yenebilir, ancak yine de karbonhidrat oranı biraz yüksek olduğundan ve diğer yiyeceklerle birleştiğinde, çok fazla tüketirseniz günde 20 gramdan fazla net karbonhidrat miktarını aşabilirsiniz.
Ketojenik diyette leblebi yenir mi? Leblebi karbonhidrat içeriğe sahip olduğu için, keto diyeti yapanlara tavsiye edilmeyen gıdalar arasındadır.
Eliminasyon içerikli ketojenik diyet yapılıyorsa süt ürünleri beslenmeye dahil edilmez. Yeşil yapraklı sebzeler: roka, maydonoz, tere vb. Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, kaju, yer fıstığı, fındık vb. Böğürtlengiller: Frambuaz, yaban mersini, açai meyvesi, böğürtlen.
Parmesan, A vitamini ve demir içeriği de yüksek bir peynirdir. Karbonhidrat değerinin düşük olması nedeniyle, ketojenik diyet gibi yağ oranı yüksek beslenme temelli diyetlerde sıkça tercih edilmektedir.
İşte keto sürecinde tüketebileceğimiz sebzeler: yeşil yapraklı sebzeler(roka, ıspanak, kara lahana, ıspanak, marul, su teresi), karnabahar, kabak, turp, salatalık, brokoli, beyaz lahana, yeşil lahana, brüksel lahanası, pazı, kuşkonmaz, enginar, kereviz, patlıcan, yeşil fasulye, sarımsak, beyaz mantar, dolmalık biber.
Meyveler: Çilek gibi meyveler hariç olmak üzere, tüm meyveler doğal olarak içerdikleri karbonhidratlar nedeniyle ketojenik diyet ile çelişir. Şekerli İçecekler ve Yiyecekler: Kola, meyve suyu, şekerli çay ve kahve, pasta, dondurma ve bir dizi tatlıların içerdikleri şeker nedeniyle vücudun ketoz durumunu bozar.
Kuruyemiş ve tohumlar: Ay çekirdeği, badem, ceviz, fındık, kabak çekirdeği, vb ketojenik diyette rahatlıkla kullanılabilir.
On küçük zeytin yaklaşık 3 gram yağ ve 1.5 gram net karbonhidrat içermektedir. 90Fit Not: Ketojenik diyet yaparken yeterli sodyum alımı büyük önem taşıyor. Bu nedenle zeytin, ketojenik diyet yaparken faydalı besinlerden birisidir.
Mutfağımızın en fazla kullanılan süt ürünlerinden olan yoğurt ve lor peyniri, Ketojenik diyette karbonhidratın alımına izin verdiği iki yiyecek. 100 gramda 5 gram karbonhidrat içerseler de yoğurt ve lor içindeki protein miktarı da önemlidir. Doyma duygusunu artırıp iştahı düşürürler.
Bitter çikolata tatlı bir ikram olmasına rağmen, diğer çikolata ve şekerleme türlerine kıyasla karbonhidrat oranı nispeten düşüktür. Porsiyon büyüklüğünüzü dikkatle izlediğiniz sürece, bitter çikolatayı keto diyetine sığdırabilirsiniz.
Bunlara ek olarak, ayurvedik beslenme, tedavi amaçlı ketojenik diyetler, elminasyon diyetleri de göbek eritmede etkilidir.
Ketojenik beslenme programı ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında etkisini göstermektedir. Bu düşük karbonhidrat tükettiğiniz beslenme programının ideal uygulama süresi birkaç haftadır. Bazı durumlarda ise profesyonel sporcular daha uzun süreler bu diyeti devam ettirebilmektedir.
Ketojenik diyet yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve orta miktarda protein içeren bir diyet çeşididir. Bu diyette amaç, vücudu ketozis ismi verilen bir duruma sokmaktır. Normalde enerji için karbonhidrat kullanan vücut, bu diyet esnasında yeterli karbonhidrat almadığından enerji için yağları yakmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri