Kabahatler Kanunu'nun 22 vd. maddelerinde idari yaptırım kararlarının kim tarafından verilebileceği düzenlenmiştir. İlgili madde aşağıdaki gibidir: Kabahat dolayısıyla idari yaptırım kararı vermeye ilgili kanunda açıkça gösterilen idari kurul, makam veya kamu görevlileri yetkilidir.
“Madde 30 - Bu Kanunda yazılı olan idari para cezaları, o yerin en büyük mülki amiri tarafından verilir. Verilen idari para cezalarına dair kararlar ilgililere 11.02.1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir.
İdari para cezası verebilecek kurumların bazıları şunlardır: Bakanlıklar, belediyeler, emniyet, kaymakamlık, valilik, sosyal güvenlik kurumu, Genel Müdürlükler (Örneğin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü).
Belediyelere bir çok kanun metninde para cezası verme yetkisi tanınmış olmakla birlikte uygulamada verilen para cezaları daha çok 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu Hükümlerine göre verilen para cezalarından oluşmaktadır.
(3) Soruşturma konusu fiilin kabahat oluşturduğunun anlaşılması halinde Cumhuriyet savcısı bu nedenle idarî yaptırım kararı verir.
İlgili 27 soru bulundu
Esasen Apartman / Site Yöneticisi veya Yönetim Kurulunun para cezası verip veremeyeceği hususu oldukça tartışmalı bir husustur. Kat Mülkiyeti Kanunumuzda Yönetici veya Yönetim Kurulunun para cezası kesebileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.
Onbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasına karar verilmesi halinde dört yıl, Onbin Türk Lirasından az idarî para cezasına karar verilmesi halinde üç yıldır. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin zamanaşımı süresi ise on yıldır.
Kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde, idarî para cezası- nın, ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halin- de ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir.
Mevzuatımızda kimi eylemler “kabahat” olarak belirtilmiş olup bazı kabahatlere karşılık yetkili idarenin “para cezası” verebileceği düzenlenmiştir. Ancak idari para cezası olarak anılan bu kararlar, kimi durumlarda çeşitli gerekçelerle hukuka aykırılıklar içerebilmekte ve mahkemelerce iptal edilebilmektedir.
İdari para cezası idari yaptırımdır, adli bir yaptırım değildir. İdari para cezası ödeme mecburiyetinde olan kabahatin faili, idari para cezasının olup olmadığını, gerekse elektronik ortamda e-devlet ve ceza ile ilgili kurumun internet sitesi vasıtasıyla gerek fiziki olarak tebligat ile öğrenebilir.
İdari Para Cezası Adli Sicile İşlenir Mi? İdari para cezaları adli sicile işlenmemektedir. Daha önce de belirttiğimiz üzere idari para cezası Kabahatler Kanunu'nda belirtilen ve kabahat niteliğindeki eylemler neticesinde verilen bir yaptırım türüdür.
Buna göre; disiplin suçlarına ilişkin mahkumiyet hükümleri, disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar ve idarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydına işlenemeyecektir.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Ödeme süresi düzenlenmemiş olan idari para cezaları, idari yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. MADDE 10- (1) Genel bütçeye gelir kaydedilen idari para cezaları, ödeme süresi içinde cezayı veren birime veya vergi dairesine ödenir.
Kanunlarda belirtilen ihlallerin gerçekleştirilmesi sonucunda idari para cezası verilmektedir. İdari para cezası verilebilmesi için kabahat niteliğinde bir fiilin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Kabahat; kanunda, karşılığında idari yaptırım uygulanılması öngörülen haksızlıktır.
a) İdari para cezasına karşı süresi içinde kanun yoluna başvurulmaması halinde, dava açma süresinin sonunda kesinleşir. b) Hususi kanunlarında kanun yolu düzenlenmeyen idari para cezaları, tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine başvurulmadığı takdirde, bu sürenin bitiminde kesinleşir.
Genel bütçeye gelir kaydedilmesi gereken idari para cezalarının 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre takip edilebilmesi için bu cezaların kesinleşmesi gerekir.
İdari para cezasını veren makam, kabahate karşılık kişinin kusuru ve ekonomik durumunu gözden geçirerek cezayı belirlemektedir. Bunun yanında mahkeme veya Cumhuriyet savcıları da kanunda ön görülen halleri göz önüne alarak idari para cezasına karar vermektedir.
01.10.2008 tarihinden itibaren işlenen fiiller için 5510 sayılı Kanunun 102'nci maddesinin yedinci fıkrasına göre 10 yıllık zamanaşımına tabiidir. Yani idari para cezasına konu fiil tarihinden itibaren 10 yıl içinde idari para cezası ilgililere tebliğ edilmelidir.
7440 Sayılı Kanun Kapsamında İdari Para Cezaları
7440 sayılı Kanun'un 3. maddesine göre “6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında tahsil dairesine takip için intikal etmiş olan asli ve fer'i amme alacakları” yapılandırma kapsamına girmektedir.
1 ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay %5 faiz işletilir. Ancak bu tutar cezanın 2 katını geçemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir.
İdari para cezalarının taksitlendirilmesi, ilgili vergi dairesine ödeme süresi içinde yapılacak başvuru ile talep edilir. Yapılacak taksitlendirmelerde, teminat ve tecil faizi aranmaz. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idari para cezasının kalan kısmı muaccel hale gelerek takip edilir.
Koronavirüs pandemisiyle ilgili kesilen idari para cezaları iptal edilmişti. Cezaları ödeyenler için de devlet tarafından geri ödeme biçimi belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 31 Aralık 2024'e kadar başvuranların ödedikleri cezalar iade edilecek.
Önemle belirtilmelidir ki idari para cezasının peşin olarak Kuruma ödenmesi, Kuruma itiraz yolu ile başvurmaya ve mahkemeye başvurmaya engel teşkil etmeyecektir. İlgili idari para cezasını peşin olarak Kuruma ödedikten sonra da Kuruma itiraz edebilecek ve mahkeme yoluna başvurabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri