Can sıkıntısı, kaygı ve stres gibi duygusal ve fiziksel tetikleyicilerin ortadan kaldırılması, tırnakların kısa tutulması, düzenli manikür yaptırılması alışkanlığın bırakılmasında faydalıdır. Ayrıca acı oje kullanımı da tırnak yeme alışkanlığının bırakılmasına yardımcı olabilir.
Tırnak yiyenlerin tırnakları çok çabuk uzar, çünkü ağız mukozası tırnakları hızla uzatır ve tırnak etlerini besler, kalınlaştırır. Ayrıca tırnaklar uzarken genişleyerek gelir. Yapılan protez kaplama zaman içinde dar kalmaya başlar, uygulanacak dolgu bakımı müdahalesiyle düzeltilir.
Çocuğunuzun tırnak yeme alışkanlığını azaltmak için, tırnaklarını kesilmiş halde tutun ve pürüzlü kenarları törpü ile törpüleyin. Çocuğunuzun tırnaklarının ne kadar hızlı büyüdüğüne bağlı olarak, bunları birkaç haftada bir tekrarlayın. Çocuğunuzu herhangi bir alışkanlıktan vazgeçirmek zor olacaktır.
Tırnak yeme bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. Aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik başlıca nedenlerdir. Tırnak yeme taklit yoluyla da başlayan bir davranıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Vitamin eksikliğinden dolayı oluşan tırnak yeme alışkanlığı, demir ve B12 eksikliği yaşayan kişilerde daha sık görülür. Kaygı ve stres, kişileri bu alışkanlığa sürükler. Korku ve endişe içinde olan kişiler, duygularını bastırmak için tırnaklarını yemeye başlar.
Tırnak yeme temelde bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilmektedir ve çevredeki hoş olmayan koşulların artmasıyla çoğalmaktadır. Otoriter ve baskıcı aile yapısı, aile içi iletişim sorunları, geçimsizlikler, çocuğun sürekli azarlanması, çocuğa gösterilen yetersiz ilgi ve sevgi önemli risk faktörleridir.
Dişlerde aşınma, tırnak yatağında enfeksiyon, tenya ve kıl kurdu gibi parazitlerin bulaşması, diş eti iltihabı tırnak yiyenlerde görülen başlıca komplikasyonlardır. Tırnak yiyenlerin, yemeyenlere göre daha sık hastalandığı da bir gerçektir.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir.
Ortalama aylık 3 mm ve günlük 0.1 mm olarak kabul edilmektedir. Ayak trınakları aylık 1 mm olarak uzamakta. Buna göre el trınaklarının tam uzaması 4-6 ay iken ayak tırnaklarının büyümesi daha yavaştır ve tam uzama 12-18 aydır. Orta parmakların tırnakları daha hızlı uzamaktadır.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
“Hızlı kırılan tırnaklar, sürekli bakımlı gözükmek isteyen bayanlar hatta tırnak yeme alışkanlığı olan bay ya da bayanlar için, güzelliğin yanı sıra tedavi amaçlı da yapılabilen bir uygulamadır”.
Tırnak yeme davranışı genellikle 3 ya da 4 yaş civarı görülür. Daha küçük çocuklarda sıklıkla rastlanan bir durum değildir. Tırnak yiyen çocuğun bu davranışının ardında güvensizlik duygusunun yattığı düşünülmelidir. Aşırı baskı görerek büyüyen çocuklarda ve özgüven sorunu yaşayan çocuklarda sıklıkla görülür.
Ancak son araştırmalar, aksini gösterdi. Montreal Üniversitesi'ndaki bilim insanları, bu davranış bozukluğunun, "mükemmelliyetçilik" duygusuyla ön plana çıktığını vurguladı. "Tutkulu" ve "zeki" insanların tırnak yeme eğilimi gösterdiği açıklandı.
Tırnaklarımız parmaklarımızda bulunan deriye her iki yandan da elastik fiberler ile tutulmaktadır. Bu yüzden de yanlardan bağlı oldukları halde uzadıkça rahat bir şekilde ilerler. Deride bulunan yatakları ile ilişkisi biten tırnaklar beyazlaşır ve kesilmeyi beklerler. En hızlı uzayan tırnak genellikle orta parmaktır.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte orucunu riske atmak istemeyenler tırnak yemek orucu bozar mı merak ediyor. Genellikle başlıca nedeni psikolojik olan tırnak yemek orucu bozar. Diyanet'in açıklamasına göre oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur.
Hafif tırnak yeme hastalığı tedavisi gerekmez çünkü çocuklar genellikle bu alışkanlığı büyüdükçe aşmaktadır. Tırnak yemeyi önlemeye yönelik ipuçları şu şekilde sıralanabilir: Tırnak yemeyi tetikleyebilecek aşırı uyarılmadan kaçınmak, Ağzı ve elleri işgal etmek (sakız çiğnemek gibi)
Acı Oje Ne İşe Yarar? Acı oje, genel olarak tırnakların güzellik ve estetik görünümünü artırmak amacıyla kullanılır. Tırnak yeme alışkanlığı engellemek ve koruma sağlamak amacıyla tercih edilir. Oje tabakası, tırnakları kırılmadan ve çatlamadan korurken güzel ve bakımlı bir görünüm kazanmasını sağlar.
Ağza gelen sümük ve balgamı yutmak haram değildir. Fakat hoş olmayan bir davranıştır. Tırnak veya tırnak eti yemek ise, özellikle Hanefî Mezhebi'ne göre haramdır.
Bazı vitaminlerin eksikliği, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı süregen hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatabilir.
Pika sendromu, besin olarak kabul edilmeyen maddelerin (örneğin toprak, kil, kömür, taş, cam, kurşun, saç, yün, kibrit, buz) en az bir aydır devamlı ve ısrarlı olarak yenilmesi şeklinde tanımlanan bir yeme bozukluğudur.
Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır. Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Bu davranışın altında yatan sebepler parmak emmede olduğu gibi çoğunlukla psikolojik rahatsızlıklardır. Alışkanlık daha çok baskı altına alınmış heyecanların ilgilendiği durumlarla olup, çocuk bunun arzu edilmeyen bir davranış ve alışkanlık olduğunu anlayınca kökleşmekte olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri