Yunanca kökenli bir sözcük olan idea kelimesi, hiçbir eksiği bulunmayan, tam ve mükemmel olan demektir. Bu kelime ilk kez
Varlık ideadır
Varlığın idea halinde olduğunu savunan idealizm, nesnelerin ve gerçeklik alanının düşünceye bağlı olarak geliştiğini öne sürmektedir. Platon, gerçekliği idealar dünyası ve görüntüler dünyası olarak ikiye ayırmış, varlığın özünün idealar dünyasında olduğunu savunmuştur.
Engelli Bireyler Eğitim Yasası kısaca IDEA, Amerika genelinde engelli çocuklara uygun ücretsiz bir halk eğitimi sağlayan ve bu çocuklara özel eğitim ve ilgili hizmetler sağlayan bir yasadır.
Felsefî anlamı Felsefede farklı filozoflar tarafından farklı anlamlarda kullanılmış olsa da genel olarak; somut, algılanabilir ve denenebilir olay ve nesne kavramları altına alınabilir. Örneğin Platon için fenomen mükemmel ve ebedi olan formların (İdea) geçici, bozuk kopyaları, gerçekte "hakikat" olmayandır.
İdea: Platon'a göre algılarla kavradığımız nesnelerin orijinal formları, örnekleri. İdealizm: Var olan her şeyi düşünceye bağlayan, düşünce dışında nesnel bir gerçekliğin var olduğunu kabul etmeyen felsefe öğretisi. Kosmos: Düzenli ve uyumlu bir yapı oluşturan bütün; evren.
İlgili 34 soru bulundu
Yunanca kökenli bir sözcük olan idea kelimesi, hiçbir eksiği bulunmayan, tam ve mükemmel olan demektir. Bu kelime ilk kez Antik Yunan filozofu Platon tarafından kullanılmıştır. Platon'a göre varlık alemi, idealar ve duyular alemi olarak ikiye ayrılır.
İdealizm, (metafizik açısından) gerçekliğin özünü yalnızca fenomen olarak kabul ettiği cisimler dünyasında değil, maddesel olmayan varlıkta arayan, nesnel gerçekliği; idea, us, tin olarak belirleyen ve maddeyi düşüncenin (tinin) bir görünüş biçimi olarak inceleyen görüş.
Büyüleyici olan harika şeylere veya insanlara fenomen denir. Son zamanlarda halk arasında oldukça yaygın hale gelen bu ifadenin kullanımına bir örnek “İnternet fenomeni”dir. Bu ifade, internetteki herkesin bu fenomeni takip ettiğini, beğenildiğini ve ünlendiğini açıklamaktadır.
İdealar Kuramı, felsefede önemli bir prensip olarak Platon tarafından ortaya atılmış ve episteme anlayışından doğmuştur. Gerçek bilginin temelinin ancak idealar dünyâsında bulunabileceği temeline dayanır.
Platon bu dünyayı idealar (ideai) dünyası diye adlandırır. -Platon'a göre, idealar dünyası, duyusal dünyanın, oluş ve yok-oluş dünyasının açıklamasını olanaklı kılan bir varsayımdır. Ancak bu varsayımı varsayım olmaktan çıkarmak, artık varsayım olarak görülmeyecek ontolojik bir ilkeye dayandırmak gerekir.
İdea akılla algılananın en üst aşamasını yani kavramı tanımlar.
Uluslararası Veri Şifreleme Algoritması (IDEA) (İngilizce: International Data Encryption Algorithm), 1991 yılında Xuejia Lai ve James Massey tarafından tasarlanmış bir blok şifreleme algoritmasıdır. Bilinen en güçlü algoritmalardandır.
İDE_A (İnternete Dayalı Eğitim_Asenkron), öncelikli olarak yaygınlaştırılmasında yarar görülen bilgilere ilişkin konularda bir dizi eğitim programı projesidir. Bu programların en özel yanı, ilkel örneklerinde olduğu gibi ders notlarının internet aracılığı ile sizlere ulaştırılmasıyla sınırlı kalmamasıdır.
Bir mağaranın duvarlarına vuran gölgeler, reel varlıklardır. O gölgelerin duvara yansımasını sağlayan güneş ise, ideal varlık olarak tanımlanır. Bu bağlamda, reel varlık, ''gölge varlık'' ve ''araz'' olarak adlandırılmıştır. İdeal varlığın diğer isimleri ise ''cevher'' ve ''öz''dür.
Platon ve Aristoteles için Varlık ideadır. Varlık ve gerçeklik içinde yaşadığımız nesnel dünyada değil, ideaların yani fikirlerin dünyasında mevcuttur.
Varlık, var olan her şeydir. Bu anlamda varlık, insan bilincinin dışında ondan bağımsız olabileceği gibi, insan bilincinin içinde ona bağımlı da olabilir. İnsan bilgisi, varolan şeylerin çeşitli nitelikleri hakkındadır.
Aristoteles'in de bu konuda, yani varlık veya gerçekliğin, tözün ne tür bir şey olduğu konusunda temelde Platon'u devam ettirdiğini söylememiz doğru olacaktır. Aristoteles için de töz, gerçek varlık, ezeli-ebedi, değişmez, hareketsiz, madde dışı bir şeydir. Platon bu şeylere idea derken Aristoteles form diyecektir.
İdealar tek tek nesnelerin özünde tümel kavramlar olarak vardır. İdealar, duyular evreninde bulunan varlıkların içinde bulunan özlerdir. Aristoteles bu öze form adını verir.
Aristoteles'e göre, düşüncenin ürünü olmayan düşünsel varlıklar, var olmak için başka bir şeye gereksinim duymazlar, tam tersine diğer bütün var olanların varlık nedenini oluştururlar.
1.Yunan felsefesinde, özellikle Platon'un (yaklaşık olarak M.Ö 427-347) felsefesinde, yalnızca akıl yürütme yoluyla bilinebilen deney-üstü gerçeklerin aksine, fenomenler, deneyim dünyasını oluşturan duyumsanabilir şeylerdir.
Husserl'e göre, fenomenoloji, bir şeyin, örneğin, bir canlının herhangi bir durumunu değil, bütününü; algıları algı olarak, yargıları yargı olarak, duyguları duygu olarak ele alır. Bu, tıpkı, matematiğin sayılardan, geometrinin şekillerden söz etmesine benzer.
Fenomenoloji, görüngü bilim ya da Osmanlıca zahiriye, kurucusu Edmund Husserl olan bir felsefe akımı. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde görülen bilimlerdeki ve düşüncedeki genel bunalım içinde doğup gelişen bir felsefe akımıdır.
İde, “kendinde ve kendisi için hakiki olandır, kavram ile nesnelliğin mutlak birliğidir” (Hegel 1999a, §. 213). Hegel'e göre, ide çeşitli tarzlarda ifade edilebilir. Örneğin akıl olarak, özne ile nesnenin, ideal ile reelin, sonlu ile sonsuzun birliği olarak dile getirilebilir.
İdealizmin insan anlayışına göre; insan, akıllı bir hayvandır. Bedeni nesneler âlemine; ruhu ise idealar âlemine aittir. Bedeni ölümlü, ruhu ise ölümsüzdür (Arslan, 2005; Sönmez, 2011).
Çalışmada öncelikle idea üzerine kurulmuş bir felsefe olan idealizm ve onun felsefesi ele alınmış ve bu felsefi akımın kurucusu ve fikir babası olan Platon'un felsefi anlayışına değinilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri