İdealizasyon çocukluk döneminde ebeveynin idealize edilmesi ve ebeveynin her şeyi yapabilen kişi olarak bilinmesi ile başlayan bir mekanizmadır. Buna istinaden çocukların annelerini babalarını süperinsan gibi görme eğilimleri olur. Güvendiğimiz, bağlandığımız ve sevdiğimiz insanları bir ölçüde idealize etmek normaldir.
İlkel İdealleştirme: Kişi terk edilme ya da suiistimal edilme kaygıları nedeniyle kendini korumak için karşıdakini över. Hayal kırıklığı yaşadığında karşıdakileri tamamıyla kötüler.
Yüceltme: Toplumsal yönden kabul edilmeyen saldırgan veya cinsel eğilimler, yüceltme mekanizması aracılığıyla biçim değiştirerek toplumun kabul edebileceği şekle dönüşür. Örneğin, şiddet dürtüsü yoğun olan bir çocuğun bu dürtüyü doğal olarak yaşayabileceği aikido, tekvando gibi bir spor dalına yönelmesi.
Ussallaştırma, diğer bir adıyla rasyonalizasyon, şahsın gerçek sebeplerini bilmediği kimi davranış, düşünce ve duygularını mantık açısından tutarlı ya da ahlak yönünden benimsenebilir ve anlayabileceği bir nedene bağlamasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Kişi gerçekte veya hayalinde sevgi ve haz nesnesine yani anne yerine koyduğu herhangi birine gerektiğinden fazla libidinal yatırım yaparsa idealizasyon mekanizmasını kullanmış olur. Yani kişi kendi zayıf egosunun yarattığı doyumsuzluktan kurtulmak için bir başka ideal kişiye libidinal enerjisini transfer eder.
Savunma mekanizmalarının farklı kaynaklarda, birincil (ilkel) ve ikincil (üst düzey) savunma mekanizmaları olarak gruplandırıldığını görmekteyiz (McWilliams, 2013). Buna göre bu yazıda, ilkel ve ikincil olmak üzere savunma mekanizmaları kendi deneyimlerimle bütünlenerek açıklanması planlanmıştır.
“Konversiyon (Döndürme)” bir hastalıktan ziyade aslında psikolojik bir savunma mekanizmasıdır. Psikolojik stresin somatize edilmesidir. Savunma mekanizmaları, hepimizin farkında olmadan kullandığımız, ruhsal yapımızı iç çatışmalarımızın yarattığı sonuçlardan korumayı amaçlarlar. Fazla kaygıyı azaltmayı amaçlar.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
Düşünselleştirme (Entellektüalizasyon):
Yasak dürtülerin, kötü anı ve yaşantıların akılcı yetiler ve bilgilerle açıklanarak, asıl bunalım kaynağının üzerinin örtülmesidir.
Kendinden ayrışma (İngilizce: dissociation) zihinsel savunma mekanizmalarıyla ilgili zihinsel bir süreçtir. Bu mekanizmanın işleyişinin bir sonucu olarak kişi, başına gelen olayı kendisi değil, başka biri yaşıyor olarak algılar. Böyle bir "yabancılaşma" konumu, bir kişiyi aşırı ve dayanılmaz duygulardan korur.
Hadi gelin savunma mekanizmaları nelerdir öğrenelim; Yadsıma/İnkar: Kişi sorunları yok sayar.Gerçekleri bilinçdışı olarak reddeder.Bir olay olduğunda hayır olmadı,olamaz der ve genelde öfke duygusu yadsınır. Polyanna benzeri tutum izleyenlerde yadsıma yapar.Her şeyin her zaman iyi olduğunda ısrar ederler.
Yansıtma (Projection):
Bu savunma mekanizması kişinin başına gelen durumları başkasının üzerine atfetmesi olarak açıklanabilmektedir. Birey yaşadığı duygu, düşünce ve tutumları kendisine değil bir başkasına ait olarak görür.
Düşünselleştirme savunma mekanizması duyguların bilişten ayrılmasının yalıtmaya göre daha ileri düzeyde ayrılmasıdır. Yalıtmayı kullanan kişi bunu böyle yaptığını bilir ve neden yapdığına dair fikirleri vardır.
Olgunlaşmamış ve hatta ilkel olarak kabul edilen immatür savunma mekanizmaları ise acı veren zihinsel içeriğin ciddi şekilde değişmesi ve/veya dış gerçekliğin kökten çarpıtılması ile karakterize edilir.
Entelektüelleştirme (Intellectualization)
Kişinin kaygı oluşturacak olaylar karşısında rahatsız edici duygulardan kaçınmasını ve olayın yalnızca akıl ve mantık yönünden ele alınmasını sağlayan savunma mekanizmasıdır.
Ego, varlığını korumak için bazı savunma mekanizmalarının geliştirilmesini sağlamaktadır. Savunma mekanizmaları da kişinin bilinç dışı düzeyi tarafından otomatik olarak gelişim göstermektedir. Bu savunma mekanizmalarından biri de represyon adı verilen bastırma savunma mekanizmasıdır.
Özet. Kontralateral verilen geniş band gürültü medial olivocochlear nöronları uyarır ve ipsilateral dış tüy hücrelerinin elektromotilitesi üzerinde inhibitör etkiye neden olarak transient uyarılmış otoakustik emisyon (TEOAE) amplitüdlerinde azalma meydana getirir ve TEOAE kontralateral supresyonu olarak adlandırılır.
Konversiyon Bozukluğu ülkemizde sık görülen bir ruhsal rahatsızlıktır. Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir. Konversiyon bozukluğu çeşitli ruhsal sıkıntıların (üzüntü, korku, utanç, öfke) bedensel sorunlara (konuşamama, bayılma, felç, güçsüzlük, duyu kaybı vb) dönüşmesi anlamına gelir.
Somatizasyon bozukluğu, bir kişinin sürekli ve uzun süreli fiziksel şikayetler yaşadığı bir psikiyatrik bozukluktur. Bu şikayetler, tıbbi bir nedenle açıklanamaz ve genellikle kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Somatizasyon bozukluğu semptomları fiziksel rahatsızlıklara benzer, ancak tıbbi bir nedenleri yoktur.
Psikanalize göre ego savunma mekanizmalarının temel iki işlevi vardır: Dürtünün bilinçli davranışlarda kendini göstermesini engellemek ve kaygının yoğunluğunu azaltmaktır.
En temel savunma mekanizması inkardır. Bir bireyin, kabul edemediği bir durumla karşılaşması durumunda bu durumu benlik bütünlüğünü bozmayacak şekilde reddetmesine inkâr denir.
Çünkü, antisipasyon yalnızca “beklenti” değil, “umutlu bir beklenti”, başka bir deyişle olumlu gelişmeler olacağına ilişkin beklenti anlamına gelmektedir. Herkes duygu durumunda yükselme ve düşmeler yaşar.
freud'a gore anılarımızın bilinçli yönlerine odaklanarak bir olayı mantıkla analiz etmemizi ve o olayla ilgili kaygı, üzüntü ya da diğer rahatsızlık verici duygulardan kaçınmamızı sağlayan mekanizma.
Putlaştırma, idealize etme eylemi hayatımızın birçok yerinde karşılaşılabilecek bir olaydır. Bu eylemin özünde; bir şeyi oldukça sevmek, saygı duymak veyahut yarar sağlamaktan öte, bireyin hazları ön plandadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri