İdil ilçesi 1924 yılında Cizre ye bağlı bir bucak olmuş, 1937 yılında da İdil adını alarak ilçe olmuştur.
Ulak, Şırnak ilinin İdil ilçesine bağlı bir köydür.
Oyalı-bucak merkezi, Şırnak ilinin İdil ilçesine bağlı bir köydür. Köyümüzün kürtçe ismi Delave Qesrê´dir.
Köyün eski adı, 1928 yılı kayıtlarında Kürtçe'de "sarıceviz" anlamına gelen Zergüz olarak geçmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Kars (Ermenice: Կարս veya Ղարս Gars, Azerice: Qars, Kürtçe: Qers, Rusça: Карс Kars), Kars ilinin merkezi olan şehirdir.
İdil merkezde 5 Mahalle bulunmakta olup, Sırtköy ve Karalar olmak üzere 2 beldesi, 64 köyü ve 24 mezrası bulunmaktadır; ayrıca Şırnak'ın en çok köyüne sahip ilçesidir.
Köyün eski adı, 1928 yılı kayıtlarında Kürtçe'de "tarlacık (veya aşiret adı)" anlamına gelen Zevîk olarak geçmektedir. Daha önceleri Mardin ili İdil ilçesine bağlı olan köy, 1990 yılında yeni kurulan Şırnak ili İdil ilçesine bağlanmıştır.
Köyün eski adı 1928 yılı kayıtlarında Kürtçe kökenli Şeyxhasan olarak geçmektedir.
Diyarbakır (Osmanlıca: دياربكر; Diyâr-ı bekr, Kürtçe: Amed, Zazaca: Diyarbekır), Türkiye'nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir.
ASELSAN, ULAK Haberleşme A.Ş.'nin %51 hissesini, 1 Ekim 2018 tarihinde SSTEK'ten devralmıştır. HAVELSAN A.Ş. ise 10 Şubat 2020 tarihinde ULAK Haberleşme A.Ş.'nin %25 hissesini SSTEK'ten devralmıştır.
Arjantin-Şili sınırındaki Patagonya bölgesinde yer alan Fitz Roy Dağı, 3 bin 406 metre yüksekliğe sahip granit bir dağ.
Ulak, Osmanlı Devleti'nde devlet hizmetinde bir yerden başka bir yere gönderilen hızlı hareket edebilen haberciler. Ulakların geçeceği yollar belirlidir. Bu yollar üzerinde atlar için menziller bulunurdu. Yol üzerinde yaşayanlar da ulaklara hizmet etmek, ulakların gereksinmelerini karşılamak zorundaydılar.
İdil TDK Anlamı
Bu kapsamda özel isim olarak kabul edilen İdil, Fransızca kökenden gelmektedir. Bu kökene göre ismin manası, kırsal yaşamda aşk konuları barındıran kısa şiirlerdir. Türk Dil Kurumu tarafınca verilen ikinci açıklama ise bir yer ismi belirtmektedir.
İdil (Kürtçe: Hezex), Şırnak ilinin bir ilçesidir. Şehirde Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır. Anadolu'da Hatay'dan sonra Hristiyanlığın yaşanmaya bağladığı ikinci şehirdir.
İDİL, ŞIRNAK — 1964'e kadar Müslüman bir tek kişinin bulunmadığı, tamamen Süryaniler'den oluşan İdil'de bugün Süryani halkının nüfusu sadece 23. 50 yılda 390 hane altıya düşmüş. Bu arada ilçe merkezinin nüfusu 26 bin civarında.
İtil (Volga) nehrinin orta havzasında kurulduğundan, diğer Türk Bulgar devletlerinden ayırt edilebilmesi için nehrin mahallî söylenişi olan İdil kelimesiyle birlikte zikredilen hanlık en uzun ömürlü Türk devletlerinden biridir.
Köyün eski adı 1946 yılı kayıtlarında Kürtçe kökenli Ağrıt olarak geçmektedir.
Yüz ölçümü 1.148 km2 genişliğindedir. 2020 yılı sonu nüfus sayımlarına göre İlçe merkezinin nüfusu 29.787 kişi, belde ve köylerinin nüfusu 47.206 kişi olmak üzere ilçe mülki sınırlarında toplam 76.993 kişi yaşamaktadır (TUİK, 2021).
Köyün eski adı, 1942 yılı kayıtlarında İsteyran olup, "stêran" sözcüğü Kürtçe'de "yıldızlar" anlamına gelmektedir.
Tarihçe. Köyün eski adı 1928 yılı kayıtlarında Giri Kundan olup, Kürtçede "girê kundan", "baykuş tepe" anlamına gelmektedir. Köy 1963 yılında kurulmuş, 1995 yılında terör gerekçesiyle boşaltılmış, 2018 yılından sonra köye dönüşler olmuştur.
Köyün eski adı, 1928 yılı kayıtlarında Rîzük olup, "rêzik" sözcüğü Kürtçe'de "bağcık" anlamına gelmektedir.
Türkiye genelinde 10 veya daha az kişini ikamet ettiği köy sayısı 70 olarak belirlenirken, 1000 veya daha fazla nüfusa sahip köy sayısı 574 olarak kayıtlara geçti. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Dirsekli köyü, 6 bin 90 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak dikkati çekti.
Bingöl merkeze bağlı Çavuşlar köyü, 5 bin 250 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en büyük köyü olma unvanını elinde bulunduruyor. Kent merkezine 27 kilometre uzaklıkta olan 450 haneli köyün 13 mezrası, 5 camisi, sağlık ocağı, ilköğretim okulu bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri