EDEBİYAT KURAMI VE ELEŞTİRİ "Edebiyat kuramı ve eleştirisi”, en temel ifadeyle belirlenen ölçütler/prensipler ışığında edebî eser üzerine yapılan sistematik analiz yöntemidir. Edebi kuram ya da teori, bir anlamlandırma yönteminden çok herhangi bir eserde veya bir grup eserde "edebiyat ne”liğiyle ilgilidir.
Edebiyat eserlerini inceleme için sunulan yöntemler, kurallar, sistemler, kavramlar bütününe edebiyat kuramı (edebiyat teorisi) denir. Kuramlar, sınırları özenle belirlenmiş bir yaklaşım, birbiriyle tutarlı ilkelerin meydana getirdiği bir çerçevedir.
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Kuram, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve ussal olmasıdır.
Okur merkezli kuramlar da sanatın ve sanat yapıtının özgül yanlarını anlamaya çalışırlar. Sanat yapıtının en temel özelliği, estetik değer taşımasıdır. Bu estetik değerin nasıl oluştuğu ve nasıl tanımlanabileceği konusunda bu kuramlar «okur»u merkeze alır ve yapıtı okur üzerinden açıklar.
Duygusal Etki Kuramı, yazarın metne bilinçli olarak kattığı, okurda uyandırılması beklenen duyguları/psikolojik etkileri merkez alarak okuru değerlendirir (Moran, 2014: 240). Her şeyden önce okuru pasif bir konumda tutması ile Alımlama'dan bariz biçimde ayrılır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu kuramda esas fikir, sanatın duyulur dünyanın yani dış dünyanın yüzey gerçekliğini bire bir yansıttığı fikridir ve Platon'dan temellenir. Platon'un yansıtma kuramına göre sanatçı duyular dünyasını yani dış dünyayı oldu- ğu gibi yansıtır. Başka bir deyişle yüzeysel gerçeklik aynı dış dünyadaki gibi yansıtılmalıdır.
Klasik kuram : Örgütü, rasyonel, ussal bir sistem olarak sunmuştur. Neoklasik kuram: İnsan ilişkilerinin oluşturduğu organik bir örgütsel yapı öngörülmüştür. Modern kuram: Çalışanların karmaşık olduğunu ve çeşitli faktörler tarafından motive edildiğini öne sürmektedir.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
Deneyime bağlı olarak davranışlardaki değişimleri açıklamak üzerine oluşturulmuş kuramlardır. Öğrenme, davranışın sürekli olarak değişimini sağlamakla beraber davranış değişiminin tek kaynağı değildir.
Bir kuram, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi kuramı, elmaların neden ağaçlardan düştüğünü ve neden astronotların uzayda yüzdüğünü açıklar.
* Kuram kavramı teori ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
Bilişsel alan basamakları veya Bloom Taksonomisi Benjamin Bloom tarafından 1956 yılında "eğitsel hedeflerin taksonomisi" olarak açıklanmıştır. Bireyin bilgiyi işlemesine ve zihinsel süreçleri öğrenmeye yoğunlaşan bir taksonomidir.
Güçlü duyguların, çizgilerin veya renklerin abartılı ve çarpıtılmış biçimde kullanılması yoluyla anlatıldığı bir sanat yöntemidir. Sanat ve edebiyatı sanatçının kişiliğini temel alarak açıklamaya çalışan kuramdır. İnsanın bilinç altındakileri dışarı taşıması, yansıtması olarak tanımlanabilir.
Roman Kuramı bir edebi tür olarak roman üzerine yapılmış ilk büyük sistematik çalışmadır. Lukács burada biçimsel ve estetik kategorilerin tarihsel-mantıksal zorunluluğunu, imkânlarını, iç çelişkilerini ve sınırlarını ortaya koyar.
Yansıtmacılık kuramı, sanatı bir yansıtma, benzetme ya da taklit olarak değerlendirir. Bu görüşe göre sanat yapıtında gösterilmesi gereken şey, dış dünyada gördüğümüz gerçekliğin yapıta yansıtılmasıdır. Bu görünen dış gerçeklik; doğadır, insandır, yaşamdır (yaşantıdır) ve sanatçı da bunları yapıtına yansıtır.
Davranışların bir dizi uyarana tepki olarak ortaya çıktığını ileri süren ancak zihinsel süreçleri davranışlardan ayırarak sadece gözlenebilen davranışları incelemek üzere geliştirilen bir yaklaşımdır.
Kuram bilim tarafından desteklenen, deneylerle doğruluğa kavuşmuş ve mantık içeren düşünce sistemine denmektedir. Kabul edilmiş bir kuram başka bir kuram ile çürütülebilir ya da eleştirilebilir.
Bilimsel kuramlar, bilimsel bilginin en güvenilir, en kesin ve kapsamlı formudur. Bu, varsayım, hipotez ya da tahmin anlamlarına gelebilen kuram kelimesinin genel kullanımından büyük ölçüde farklıdır.
Davranışçılar, gözlem ve deney yöntemini kullanırlar. Davranışçılar, organizma ve çevre ilişkilerinin insan ve hayvanlarda birbirinin aynı olduğu kanısındadırlar. Bu nedenle hayvanlar üzerinde psikolojik araştırmalar yapmışlardır. Örneğin Pavlov koşullu öğrenme deneylerini köpekler üzerinde yapmıştır.
Pavlov, Thorndike, Watson, Guthrie, Hull, Skinner başlıca davranışçı kuramcılardır.
Bu yaklaşım, insanlara yeterli özgürlük ve yeterli duygusal destek verildiğinde geliştiklerini, ancak böylece insan olma işlevlerini bütünüyle yerine getirebilen bireyler olabildiğini savunur.
Kuramsal çerçeveye bu bakış açısıyla baktığımızda, daha çok yapılan çalışma ile ilgili araştırmanın nasıl kurgulanacağı, hangi kuramlardan nasıl yararlanılacağı, hangi soruların sorulacağı gibi konuların netleştiği ve bölüm olarak algılanmalıdır.
Bir teori, bilimsel yöntemler kullanılarak oluşturulan, birçok gerçek ve hipotezi bir araya getiren doğal dünyanın gözlemleri için dikkatle düşünülmüş bir açıklamadır. Test edilebilir olması, bilimsel teorilerin güçlü yanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri