İdrar kaçırma problemi olanlara yakı otunu öneren Dr. Ömer Coşkun, “Ben bir tıp doktoru olarak idrar kaçırmada en faydalı bitki küçük yapraklı yakı otunu tavsiye ediyorum. İster çocuk olsun, ister kadın, ister yaşlı olsun idrar kaçırma olayı sona erebilir.
İdrar kaçırmayı önlemek için…
Aşırı sıvı alımı azaltılarak sıvı alım dengesi oluşturulmalıdır. Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır.
İdrar kaçırma için kesin bir bitkisel tedavi bulunmamakla birlikte, bazı şifalı bitkiler geleneksel olarak idrar sağlığını desteklemek ve ilgili semptomları hafifletmek için kullanılan bazı yöntemler bulunmaktadır. Ancak bitkisel ilaçlara dikkatle yaklaşmak ve kullanmadan önce bir hekime danışmak önemlidir.
İdrar yolu enfeksiyonları uygun antibiyotiklerle tedavi edilir. Mesane ve pelvik kasları güçlendirici egzersizler tavsiye edilir. Bu egzersizler idrar yaparken idrarın tutulması ve bırakılması prensibine dayanır. İdrar tutamama durumlarında kullanılan ilaç tedavileri de vardır.
Bunun yanında mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar ve mesane çıkışı tıkanıklıkları da idrar kaçırmanın nedenleri olabilir. İdrar kaçırmalarda altta yatan başka sorunlar da araştırılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
İdrar kaçırma sorunu, genellikle basit ilaç tedavileri ve pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen egzersizler ile tedavi edilebilir. Ancak egzersiz ve ilaç uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir.
İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır. Sıklıkla sıkışma tipindeki idrar kaçırmayı (UUI) tedavi etmek için kullanılan bir grup ilaçtır.
İdrar kaçırma teşhisi sırasında yani jinekolojik muayene sırasında hastadan öksürmesi ya da ıkınması istenir ve karın içi basıncın arttırılması ile idrar kaçırma yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilmektedir.
Ürodinami bir kesi yapılmadan ağrısız bir şekilde idrar kanalından mesane ve makattan rektuma yerleştirilen iki adet basınç ölçer ince kateter ile yapılan dinamik bir testtir. İşlem sırasında cilde yapıştırılan elektrodlar ile kas aktivitesi de eş zamanlı izlenir.
Nasıl Yapılır? Vajinal kaslar idrar yaparken gevşettiğiniz, idrarını tutma sırasında ise kasılı tuttuğunuz kaslardır. İdrar yaparken kasma ve gevşetme işlemini 3-4 defa yapmanız bu kasları tanımanızı sağlar, yani idrarınızı biraz yapın ve tutun , bu işlemi her idrarda 3-4 defa uygulayın.
Yakı otu idrar söktürücü özelliğe sahiptir. İdrara çıkma problemleri ve idrarında bakteri bulunan kişiler için doğal bir tedavi seçeneği olarak bilinen yakı otu kullanımı tavsiye edilen bir bitkidir.
Kadınlarda idrar kaçırma problemleri üroloji ve kadın doğum uzmanlarının günlük klinik pratiklerinde sıklıkla karşılaştıkları problemlerdir. Yapılacak Ürodinamik incelemelerin uygulanması ve yorumlanması üroloji bölümü doktorları tarafından yapılmaktadır.
İdrar yaptıktan sonra sızıntı: Kişinin tuvalete gittikten sonra bile birkaç damla idrar sızıntısı yaşamasıdır. Bu duruma pelvik taban kaslarının zayıflaması veya prostat genişlemesi neden olur.
İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bakteriler idrar kanalınıza tutunamaz. Bitkisel çayların tüketimi en iyi yollardan biridir.
Şâyet özür hâli söz konusu değilse idrar sızıntısı olması durumunda abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1, 344-345).
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
Tanı işlemlerinden biri olan ürodinami testi için hastaya herhangi bir kesi yapılmaz ve idrar kanalından ve makattan yerleştirilen ince kataterler yardımı ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda test sırasında elektrotlar da hastanın vücuduna yerleştirilir ve kas aktivitesi de aynı zamanlı izlenmektedir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
İdrar kaçırma tedavi edilmediği durumlarda, cilt üzerinde kızarıklık, enfeksiyon ve cinsel isteksizlik gibi biyolojik sorunları beraberinde getirebilir. Aynı zamanda depresyon, stres gibi psikolojik etkileri de görülebiliyor.
Eğer idrar kaçırma sorununuz varsa başvurmanız gereken bölüm ise, “Üroloji” ya da “Kadın Hastalıkları ve Doğum” bölümleridir.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Uygulanacak lazer foto termal etki ile, kolajen dokuların üretimi arttırılmakta ve bu dokuların üretimi arttırılarak idrar torbasını yerinde tutan, aynı zamanda destekleyen vajen ve pelvik kaslarda sıkılaşma sağlanmaktadır. Böylece idrar kaçırma şikayetleri tedavi edilmektedir.
Psikiyatrik bazı ilaçlar, bazı hipertansiyon ilaçları, bazı ağrı kesiciler, bazı antidepresanlar, sistemik östrojen kullanımı ve antikolinerjik etkileri olan ilaçlar çeşitli nedenlerle idrar kaçırmaya yol açabilirler.
İdrar kaçırmanın cerrahi tedavisi (ameliyat yöntemleri)
Bunlar TOT ve TVT (transvaginal tape uygulaması ve transobturator tape uygulaması) ameliyatlarıdır. Her iki ameliyat ta uzun süre yatış gerektirmeyen, genellikle günübirlik ameliyatlardır ve ameliyat süreleri de 20-30 dakika gibi çok kısadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri