Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır ve pirinç gibi ürünler tahıllar grubuna girmektedir. Tahıllara "hububat" da denmektedir. Türkiye'de en fazla ekim alanına sahip olan ve en fazla üretilen tarım ürünleri %56 ile tahıllardır.
Ülkemizde en fazla yetiştirilen tarım ürünlerinin başında buğday gelmektedir. Buğday tarım sektöründe önemli bir yere sahiptir. Yetiştirilmesi kolay olduğundan dolayı Buğday ülkemizin pek çok bölgesinde yetiştirilmektedir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Bu durum bölgelere göre değişiklik göstermiştir. Özellikle bazı ürünler geniş alanlarda yetiştirilmesi ile ön plana çıkmayı başarmaktadır. Buğday: Buğday, ülkemiz için oldukça önemli olan bir üründür. Zaten tahıl üretiminde buğday ilk sırada gelmektedir.
Son zamanlarda ülkemizin tahıl üretiminde buğday, arpa ve mısır üretiminde önemli artışlar olurken, pirinç Üretiminde pek fazla bir değişiklik olmamıştır. Türkiye tahıl üretiminde Dünya'da altıncı sırada yer almakta olup, kendi ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Çin Halk Cumhuriyeti dünyada yıl içinde en çok buğday üretilen bölgedir.
Sebze üretim alanları sebze türleri yönünden incelendiğinde; en fazla üretim alanına sahip sebze türlerinin sırasıyla domates, karpuz, taze fasulye, hıyar, patlıcan, kavun ve lahana olduğu görülmektedir.
TARIM SEKTÖRÜ AYLIK İHRACATTA DA REKOR KIRDI
Bu dönemde hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri 1 milyar 124 milyon dolar, yaş meyve ve sebze 416 milyon 160 bin dolar, zeytin ve zeytin yağı 103 milyon 613 bin dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatına imza attı.
2021 yılında en çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday (2,3 milyar dolar), Soya Fasulyesi (1,5 milyar dolar) ve Ham Ayçiçeği Yağı (1,1 milyar dolar) oldu. Bu 3 ürün, toplam ithalatın yaklaşık %28,5'in, yani 4'te 1'inden fazlasını oluşturdu.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Ülkemiz fındık, kiraz, incir ve kayısı üretimi ve ihracatında dünyada lider konumda bulunuyor.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Türkiye'nin ihraç ettiği tarım ürünleri ise ağırlıklı olarak; fındık, üzüm, tütün, domates, kayısı, limon, incir, yumurta, mercimek, portakal, mandalina, kiraz, zeytin, pamuk, biber, tavuk eti, haşhaş tohumu, salatalık, nohut, buğday, ceviz, elma, Antep fıstığı, soğan, ayçiçeği, çilek, şeftali, kabak, mısır, patates ve ...
İç Anadolu, binlerce yıl boyunca bereketli topraklarını bu coğrafyada yaşayan halkların hizmetine sundu. Bölgenin, günümüzde de Türkiye'nin “tahıl ambarı” olarak adlandırılması, onun bu tarihi rolüne işaret ediyor.
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir. Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.
Türkiye orta kuşakta bulunduğu için,
Bu nedenlede Türkiye'de dört mevsim belirgin olarak yaşanır. Bu nedenle Türkiye'de yıl içinde bitki örtüsü ve yetiştirilen tarım ürünü çeşidi fazladır.
Demir ve çelik sektöründe aktif bir üretici ve ihracatçı olan Türkiye'de en fazla ihracat edilen ürünler arasında inşaat demiri, çelik borular, çelik levhalar ve profiller yer alıyor.
En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday (2,3 milyar dolar), Soya Fasulyesi (1,5 milyar dolar), Ham Ayçiçeği Yağı (1,1 milyar dolar), Palm Yağı (0,6 milyar dolar) ve Arpa (0,6 milyar dolar) oldu.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
2023 yılı Ocak ayında Hayvan Yemi (469 milyon dolar), Bitkisel Yağ (392 milyon dolar), Un (369 milyon dolar), Şeker ve Şekerli Mamuller (70 milyon dolar) ile Kakao ve Çikolata (58 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
Hollanda, geçen yıl gerçekleştirdiği 116 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatıyla ikinci sırada gelirken Türkiye 19.4 milyar dolarla 23. sırada yer aldı 41 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Konya'dan sadece 3 bin kilometrekare büyük olan Hollanda, Türkiye'ye tarım üretiminde ve ihracatında fark atmaya devam ediyor.
İhracatta Türkiye tarihinin rekorunun kırıldığını ve en yüksek değeri aldıklarını hatırlatan Pakdemir, şöyle devam etti: "Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik.
Türkiye'nin meyve üretim miktarlarına bakıldı- ğında ilk sırada 4,1 milyon tonluk üretim ve %24,75'lik payla üzümsü meyveler grubu gelmektedir. Elma(Malus communis) ise 2,4 milyon ton üretim ve %14,6'lık pay ile üzümden(Vitis vinifera) sonra en çok üretilen ikinci meyve olmaktadır.
En çok ihraç edilen ürünler sırasıyla domates, biber ve limon oldu. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, yazılı açıklamasında, sektörlerinin nisanda 326 bin 20 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini belirtti.
Söz konusu alanda yetiştirilen toplam yaş meyve 637 milyon ton olup, yaklaşık 102 milyon tonluk üretim miktarı ile muz, dünyada en çok yetiştirilen üründür. Muzu sırasıyla elma (76,3 milyon ton),portakal (68,2 milyon ton), üzüm (67 milyon ton) ve mango (42,1 milyon ton) izlemektedir (Tablo 1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri