İdrarın normalde hafif bir kokusu vardır. Ancak, bazı durumlarda idrarın kokusu rahatsız edici hale gelebilir. İdrarda kötü koku oluşumuna neden olan faktörler arasında dehidrasyon yiyecekler, ilaçlar, enfeksiyonlar, idrar yolu taşı, böbrek hastalığı ve diyabet gibi çeşitli nedenler bulunur.
Yeteri kadar su içmediğiniz zaman, idrar daha yoğun hale gelir ve bu, rengiyle kokusuna yansır. İdrar koyu ve yoğun bir kokuya sahipse, bu sıvı kaybının bir işareti olabilir. Düşük sıvı alımından kaynaklanan çok yoğun idrar genellikle yoğun kokar. İdrar çok yoğunsa, mesane dokusunu da tahriş eder.
İdrarda kötü bir koku, bir enfeksiyon varlığına işaret eder. Kokuşmuş ve uzun süre beklemiş idrar da amonyak gibi kokar. İdrarda terli ayak kokusu, izovalerik asidemi ve glutarik asidemide saptanır.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Nefesli aseton kokusu, diyabetik ketoasidozun bir belirtisidir. Dolayısıyla Tip 1 diyabetli kişi, nefesinde aseton kokusu hissetmeye başladıysa veya idrarı aseton kokuyorsa kan şekerinin çok yükseldiğini ve yeterince insülin almadığını anlamalı hemen acile gitmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
Kan şekerinin birkaç kez yapılan ölçümlerde yüksek çıkması durumunda ve her sabah aç karnına idrarda keton bakılmalıdır. Çünkü keton, vücuttaki insülinin yeterli olmadığı durumlarda ortaya çıkan, hücrenin açlığını gösteren, asit özellikte bir artık maddedir. Kan şekerinin de çok yük-seldiğini gösterir.
Oda sıcaklığında, amonyak keskin ve boğucu bir kokuya sahip renksiz, oldukça tahriş edici bir gazdır.
Bazı bakteriler bağırsaklarda ve sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir. Bu, normalden daha yüksek bir gaz hacmine ve kuvvetli kokuya sebep olur. Sindirim sistemi enfeksiyonu olan kişilerde, sıklıkla karın ağrısı ve ishal görülür. Bakteriyel bir enfeksiyonunuz olup olmadığını anlamak için doktorunuza görünün.
Erkekler, kadınların vücut kokusunu adet döngüsünün foliküler, yani doğurgan olduğu dönemde daha çekici buluyor. Uzmanlar bu olgunun, atalarımızın üremek için uygun adayları tespit etmesinde faydalı olduğunu düşünüyor. Erkeklerin de testosteron seviyelerinin vücut kokuları üzerinde etkisi olabileceği öne sürülüyor.
Sabah ilk idrara bakarak, asit yükünüzü anlayabilirsiniz. Açık sarı ve kokusuz idrar, alkalidir. İdrarınızın rengi çok koyuysa ve kokusu iyice ağırlaşmışsa, asitlenmeniz yüksek demektir.
Sistit İçin Hangi Doktora Gidilir? Sistit ve idrar yolu enfeksiyonları için hastanelerin üroloji bölümü doktorlarına gidilmelidir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir.
Esansiyel yağlar içeren gargara: Çay ağacı yağı, nane yağı ve limon yağı uçucu sülfür bileşiklerini nötralize eder. Alkollü gargaralar ağız kokusunu geçirmez, tam tersi arttırır.
Keçi pisliği şeklinde (topaklar şeklinde) dışkılama, gaz ve gurultu şikayetleri genellikle tabloya hakimdir. Bu bulgular genellikle çok fazla yemek yenildiği zaman yada stres altında iken olabilir. Hastalarda tuvalet yaptıktan sonra rahatlama olur, sonra tekrar şikayetler başlar.
Dışkı, tarımda gübre olarak veya toprak düzenleyici olarak kullanılabilir. Ayrıca yakıt olarak veya kurutularak inşaat malzemesi olarak da kullanılabilir. Bazı tıbbi kullanımları da mevcuttur: İnsan dışkısı, dışkı nakli veya dışkı bakteriyoterapisi amacıyla kullanılmaktadır.
Diyabet, karaciğer hastalığı veya böbrek hastalığı gibi belirli sağlık sorunları, Antidepresanlar gibi bazı ilaçlar, Diyet: Bazı yağlı yiyecekler, sıvı yağlar veya sarımsak, köri ve soğan gibi güçlü kokulu yiyecekler gözeneklerinizden sızarak vücut kokusuna neden olabilir.
Ter kokusu oluşmasına yatkın bir vücudunuz varsa mutlaka sabun ya da duş jeli ile cildinizi temizleyin. Koltuk altları, kasık ve vücudunuzdaki kıvrımlarda sabun ya da duş jelini bir bez yardımı ile uygulamanız daha etkili olur. Sıcak ve aşırı nemli bir iklimde yaşıyorsanız günde iki kere duş alınabilir.
İdrar Oluşumu
İdrar; su, çeşitli madensel tuzlar, amonyak, üre, ürik asit, kreatin gibi maddeleri içeren hafif asidik özellikte bir sıvıdır.
İdrarda az miktarda protein olması, bilhassa albümin denilen küçük moleküllü proteinlerin görülmesi hipertansiyon ve diyabet hastalarında böbreklerin etkilendiğini gösteren bir erken dönem bulgusudur (mikroalbuminüri). İdrarda protein kaçağının hastalar tarafından hissedilen belirli bir belirti veya bulgusu yoktur.
24 saatlik idrar tetkiklerinde 1 gramın üstü protein kaçağı önemli, 1-3 gram ve üstü değerler ciddi protein kaçağı olarak değerlendirilir. Romatizmal hastalıklarda protein kaçağı görülebilir. En sık karşılaşılan durum; uzun süren inflamasyon nedeniyle böbreklerde amiloid birikimine bağlı gelişen amiloidozistir.
GENEL BİLGİ: İdrar oda sıcaklığında bekletilirse son madde yavaş olarak asetona dönüşür. DKA'da, açlıkta ve karbonhidratsız olan ancak yeterli yağın alındığı beslenmelerde artış olur. Renal tübüler bozukluk olduğu durumlarda, kanda ketonlar yükseldiği halde idrarda çıkmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri