LASİX idrar söktürücü (diüretik) adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Diüretikler böbreklerden idrarın atılım hızını artıran ve aynı zamanda su ve tuz kaybı yapan ilaçlardır. Vücutta bulunan aşırı suyun atılmasına yardımcı olmak için veya yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır. LASİX güçlü bir idrar söktürücüdür.
Güçlü loop diüretikler, furosemid (Lasix, Desal), etakrinik asit ve bumetaniddir (Bumid). Potasyumu tutucu diüretikler ise, spironolakton (Aldactone), triamteren ve amiloriddir. Çocuklarda sıklıkla kullanılan diüretikler Furosemid ve spironolaktondur.
İdrar söktürücüler vücuttaki fazla sodyum ve su atmaya yarar. Vücudunuzda fazla su olması ise, sizi olduğunuzdan çok daha kilolu gösterebilir. Aynı zamanda vücutta fazla su tutulması, eklem ağrıları ve yüksek tansiyona neden olabilir. Bazı bitkiler ve otlar vücuttaki fazla sıvıdan kurtulmanıza yardımcı olur.
Etkisi 2-4 saatte doruk değerine çıkar; 4-6 saat sürer.
3. İdrar söktürücü kullananlar dikkat
İdrar söktürücü ilaç kullanan tansiyon ve kalp yetmezliği hastaları, bu nedenle çok daha dikkatli olmalı, doktorlarına danışarak gerekirse ilaç dozlarını azaltmalıdırlar. Aksi halde sıvı kaybı artışı nedeniyle tansiyon düşebilir ve böbrek fonksiyonları bozulabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Antioksidan, besin lifi, vitamin ve mineral içeren meyveler idrar söktürmede etkili oluyor. Karpuz, şeftali, ananas, armut, incir, elma, limon, greyfurt, muz üzüm, kavun, çilek, mango, yaban mersini, kızılcık, ahududu, böğürtlen, siyah kuş üzümü, papaya idrar söktürücü özelliği olan meyvelerdir.
Böbrek yetmezliği oluşmuş ise ilaç etki etmeyebilir
Bu durumdaki hastalar için kullanılan birçok ilaç vardır ve en önemli grubu idrar söktürücüler oluşturur.
LASİX, kas veya damar içine uygulanan, 20 mg furosemid etkin maddesini içeren 2 mL'lik ampul formundadır. 5 ampul içeren ambalajlarda kullanıma sunulmuştur. Piyasada ayrıca tablet formu da bulunmaktadır. LASİX idrar söktürücü (diüretik) adı verilen bir ilaç grubuna dahildir.
Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
Tıptaki adıyla diüretik olarak bilinen idrar söktürücüler vücutta idrar yapımını artırırken su ve elektrolit kaybına da yol açar. Özellikle de sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıktığı bu günlerde vücudumuzda sağlığımızı bozacak dengesizlikler de ortaya çıkabilir.
Tabletleri aç karnına alınız. Bir bardak su ile doktorunuzun önerdiği miktarda, çiğnemeden yutunuz.
LASİX'in aç karnına alınması önerilmektedir. Tabletler yeterli miktarda sıvıyla, çiğnenmeden yutulmalıdır. gelmektedir. Önerilen oral başlangıç dozu, günde 40 mg – 80 mg'dır.
LASİX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Besinler LASİX'in emilimini etkileyebilir. Tabletleri aç karnına yeterli miktarda sıvı ile (1 bardak su ile) doktorunuzun önerdiği miktarda, çiğnemeden yutunuz.
Bazı meyve ve sebzeler ödem sökmek için oldukça yararlıdır. Bunlardan bazıları: kivi, ananas, kayısı, greyfurt, muz, nar, maydanoz, dereotu, kırmızı turp ve şalgam suyu, enginar, salatalık, süt, kefir, yoğurt olarak sıralanır.
Furosemid böbreklerden elektrolit geri emilimini engelleyen ve vücuttan daha fazla su atılımını sağlayan diüretiktir. Bu yüzden konjestif kalp yetmezliği alevlenmesi, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi çeşitli klinik durumlara ödem atmak için kullanılır.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
Bu etkin madde kalp ve kan damarları üstünden etkisini göstererek kan basıncını düşürür. Diğer etkin madde olan hidroklorotiazid ise, tiazid sınıfından idrar söktürücü (diüretik) ilaçlar grubuna aittir. Böbrekler üzerine etki ederek, idrara çıkma sıklığını arttırır ve bu yolla kan basıncını düşürür.
Farmakodinamik özellikler: Furosemidin diüretik etkisi, intravenöz dozdan sonra 15 dakika içinde ve oral dozdan sonra 1 saat içinde görülür.
Tarlusal ilaç ne işe yarar? Hamile olmayan ve menopoza girmemiş kadınlarda Tarlusal ilacı, rahimden anormal kanamayı tedavi etmek için veya birkaç aydır adet kanaması olmayan kadınlarda (amenore) adet görmesi için verilir.
İdrar Nasıl Oluşur? Böbrekler kandaki artık maddeleri süzerek idrarı oluştururlar. Oluşan idrar Üreter denen tüplerle Mesane'ye (idrar torbası) akar. Mesanede biriken idrar Üretra denilen kanal yoluyla vücut dışına atılır.
Bilinçsizce idrar söktürücü kullanılmamalı
Dr. Atasoyu, “Bilinçsizce kullanılan ilaçların ve uygulanan tedavi yöntemlerinin vücuttaki başka organlara zarar verdiği unutulmamalı” uyarısında bulundu. Ödem konusunda mutlaka doktora danışılması gerektiğini belirten Doç. Dr.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Tedavi sırasında ve sonrasında bol su içmeniz önemlidir çünkü her idrar yaptığınızda mesaneniz kendini biraz daha temizler. Kızılcık suyu da yardımcı olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu olan kişiler, mesaneyi tahriş edebilecekleri için kahve ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.
İDRAR TUTUKLUĞUNUN NEDENLERİ
Böbreklerden gelen bir taş parçasının idrar yolunu tıkaması veya doğuştan idrar yolunun yapısının düzgün olmaması, idrar tutukluğu sebeplerinden birkaçıdır. İdrarın dışarı atılacağı yolu ya böbrekteki taş yüzünden tıkalı ya da prostat büyümesi sebebiyle sorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri