İdrar torbası sarkması özellikle kadınların yaşadığı bir durumdur ve yaşlanmayla birlikte daha sık görülür. Bu durum idrar kesesinin yerinde kalmasını sağlayan kasların zayıflaması veya hasar görmesi sonucu yaşanır. Ayrıca doğum yapmış kadınlarda risk daha yüksektir.
En temel sistosel (mesane sarkamsı) belirtileri vajen içinde bir şişkinliğin hissedilmesi ya da elle kontrolde şişkinlik olmasıdır. İleri vakalarda vajen dışına organın çıkması şeklinde olur. Özellikle öksürük, aksırık, ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda klinik daha belirgin hale gelir.
Vajina ön duvarına komşu durumda bulunan idrar torbasının rahim içine doğru sarkması sonucu mesane sarkması gelişir. Özellikle öksürme, hapşırma, ağır şeyler taşıma gibi karın iç basıncını arttıran eylemler sonucu vajina içerisinde şişen idrar torbası elle hissedilebilir.
Sık sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve kasık bölgesinde ağrı gibi şikayetlerle kendini gösteren mesane sarkması kadınlar arasında yaygın şekilde görülebiliyor. Özellikle normal doğum yapan kadınlarda daha sık ortaya çıkan mesane sarkması sosyal yaşamı ve kişinin psikolojisini olumsuz etkiliyor.
İdrar kesesinin sarkması (sistosel ) mesanenin normal anatomik pozisyonundan vajene ve daha ileri düzeyde vajenden de vulvanın dışarısına doğru fıtıklaşmasına verilen isimdir. Daha çok fazla sayıda normal vajinal doğum yapmış kadınlarda görülür. İlaç tedavisi yoktur. Ameliyat ile tedavi edilir.
İlgili 45 soru bulundu
İdrar torbası sarkması ve diğer vajinal sarkmalar estetik hoşnutsuzluğun yanı sıra cinsel hayatta sorun yaşanmasına da neden olur. Cinsel haz yaşanamaz ve kadınlarda psikolojik sorunlara yol açabilir.
İdrar torbası sarkması tedavi edilmezse bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sık idrara çıkma ve inkontinans (idrar kaçırma) gibi semptomlar ortaya çıkabilir. İdrar torbası sarkması olan kişilerde enfeksiyon riski de artar. Ayrıca bu durum böbrek fonksiyonlarında bozulmaya da neden olabilir.
İdrar kesesi sarkması ameliyatı lokal anestezi kullanarak yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Ancak doktorun tavsiyesi doğrultusunda genel anestezi de uygulanabilir. Ameliyat sonrasında hastaların bir gece gözlem altında tutulması ve doktorların önerisiyle bir gün sonra taburcu olmaları gerekir.
İdrar kaçırma problemi olan kadınların üroloji ya da kadın hastalıkları ve doğum bölümüne gitmesi gerekmektedir.
Rahim sarkması göstergeleri arasında; idrar kaçırma, belin alt kısmında meydana gelen ağrı, vajinadan doku görünmesi, pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozuklukları ya da kabızlıktır.
Hafif düzeyde genital organ sarkması (POP) olan veya organ sarkması olmadan gerçek tipte stres inkontinans sorunu yaşayanlar için lazer iyi bir tedavi şeklidir. Lazer, idrar kaçırma tedavilerinde ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.
Rahim Sarkması Ultrasonda Görülür mü? Pelvik organ sarkması bulunan hastalar, ultrason kontrolü ile teşhis edileceğini düşünebilmektedir. Ancak, rahim düşmesi tamamen jinekolojik muayene sonrasında ortaya çıkabilecek olan bir rahatsızlıktır.
Kegel egzersizine başlamadan önce tuvaletteyken idrarınızı tutmayı ve bırakmayı denemelisiniz. İdrarınızın istemsizce dışarı çıkışına neden olan kasları bir şekilde uyararak daha güçlü hale getireceğiniz bu uygulama sayesinde, egzersizler tamamlandığında sosyal yaşantınızda daha sorunsuz bir süreç yaşayacaksınız.
Genellikle ameliyat vajinal olarak yapılır ve sarkmış mesanenin dikişler kullanılarak tekrar yerine kaldırılmasını ve fazla vajinal dokuların çıkarılmasını içerir. Doktorunuz, vajinal dokularınız çok ince görünüyorsa, vajinal dokuları güçlendirmek ve desteği artırmak için özel bir doku grefti türü kullanabilir.
İdrar torbası sarkması ileri durumlarında idrar torbası ile uretra adı verilen idrarı torbadan dış ortama ileten boru arasında olması gereken açının bozulmasına ve böylece idrar kaçırma şikayetinin ortaya çıkmasına neden olur.
Mesane ağrı sendromu, mesane dolumu ile ilişkili suprapubik bölge denilen göbek altında kasıkları da içine alabilen şiddetli ağrı, gündüz ya da gece işeme sıklığı, idrar aciliyeti hissi gibi semptomların olduğu bir hastalıktır. 100 binde 300 kişide görülmektedir.
Mesane sarkması da, vajina ön duvarına komşu olan idrar torbasının rahim içerisine doğru bombeleşmesine verilen addır. Bu durumda özellikle öksürme, hapşırma, ağır şeyler taşıma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda kadının vajina içerisinde şişen idrar torbasını eliyle fark edebilmesine yol açar.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
İdrar kesesi, pelvis denilen leğen kemiği bölgesindedir ve hem erkekte hem de kadında bulunmaktadır.
Ancak rahim, idrar torbası ve barsak sarkması için bu işlem kesin tedaviyi sağlamamakta ve maalesef bir müddet sonra hastalar tekrar sarkıklık şikayeti ile başvurmaktadır. Rahim, idrar torbası ve barsak sarkmasında kesin tedavi için askı (mesh) ameliyatları kesin tedaviyi sağlar.
İdrar torbası sarkması ameliyatı sonrasında, hastaların cinsel yaşamlarına geri dönmeleri için bir iyileşme sürecine ihtiyaçları vardır. Bu süreç, ameliyatın türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle, doktorlar ameliyat sonrasında 6-8 hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınmayı önerirler.
Bununla birlikte, hiçbir ameliyat risksiz değildir ve olası komplikasyonlar şunlardır: Ameliyat sonrası mesane irritabilitesi (aciliyet semptomları veya aşırı aktif mesane) (% 5-10). Daha fazla ameliyat gerektirecek vajina, mesane, üretra veya kan damarlarında hasar riski (% 2-3). İdrar yolu enfeksiyonu riski (% 1-5).
Bu durumdaki sarkmalar kendiliğinden iyileşmez ya da ilaç tedavisi ile geçmez. Gevşemiş veya yırtılmış bu dokuların desteklenmesi ve tekrar yerine bağlanması gerekir, ki bu da ancak cerrahi olarak mümkündür. ABD'de her yıl 120.000 kadın hastaya uterus, vajina aşırı sarkıklığı nedeniyle ameliyat uygulanmaktadır.
Mesane tümörü radikal ameliyatından sonra,hasta 8-10 gün sondalı kalır. Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Tanı işlemlerinden biri olan ürodinami testi için hastaya herhangi bir kesi yapılmaz ve idrar kanalından ve makattan yerleştirilen ince kataterler yardımı ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda test sırasında elektrotlar da hastanın vücuduna yerleştirilir ve kas aktivitesi de aynı zamanlı izlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri