İdrar yanmasına ve kasık ağrılarına en iyi gelen şey sudur. Düzenli tüketilen ve bol miktarda içilmesi önerilen su, idrar yollarında oluşan mikrop ve enfeksiyonun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ayakların ve bacakların sıcak tutulması da idrar yanmasını geçiren tedavi yöntemlerinden biridir.
İdrar yollarında veya idrar yaparken ağrı ve yanma çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Belsoğukluğu, ülser, mesane iltihabı, prostat iltihabı, mesane tümörü, yumurtalık iltihabı, apandisit düşünülebilir. Bu nedenle tedaviye geçmeden önce, hastalığa neden olan bozukluğu tespit etmek gerekir.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Genellikle idrar yolunda oluşan iltihap yüzünden görülen idrar yanması sıvı tüketiminin az olması nedeniyle de görülebilir. Bu yüzden idrar yanmasının geçmesi ve bir daha oluşmaması için su tüketiminin arttırılması gerekir. Su mesanedeki iltihabı temizleyerek arındırır.
İlgili 32 soru bulundu
Maydanoz, iyi bir idrar sökücü olarak bilinmektedir. Maydanozun yanında havuç ve salatalık suyunun da idrar yanmasına iyi geldiği belirlenmiştir. Ayrıca maydanozun çiğ olarak ve düzenli bir şekilde tüketimi araştırmalara göre önerilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu özellikle kadınlarda çok görülen bir hastalıktır. Bunun nedeni de kadınların kısa idrar kanalı olmasıdır ve bu, enfeksiyonların gelişmesini kolaylaştırır. Hastalık bol sıvı alarak kendiliğinden geçebilir, zaman zaman antibiyotik tedavisine de gerek duyulabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu şikayetlerinin yaklaşık %80'i antibiyotik tedavisine yanıt verir. Sıvı alımının artırılması çok önemlidir. Bol sıvı alımı ile birlikte artan idrar miktarı mikroorganizmaların temizlenmesine yardımcı olur.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR? İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar.
Sirkeli suyun antibakteriyel ve antifungal etkileri olsa da idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkili olacağına dair bilimsel araştırmalar bulunmamaktadır.
Enfeksiyon varlığında ise sıcak su torbası ve ılık bir duş, ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Mesane enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen 3 ila 7 gün boyunca antibiyotik almanız gerekecektir. Böbrek enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen daha uzun süre – belki 2 haftaya kadar antibiyotik kullanmanız gerekecektir. Böbrek enfeksiyonunuz varsa, hastanede tedavi edilmeniz de gerekebilir.
Ağrılı idrara çıkma (disüri), genellikle idrarı mesanenizden (üretra) veya cinsel organlarınızı (perineum) çevreleyen bölgeden dışarı taşıyan tüpte idrar yaparken hissedilen rahatsızlık veya yanmadır.
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir.
Bu doğrultuda merak edilen konular içerisinde idrar yolu enfeksiyona, yani sistit de gelmektedir. Bu doğrultuda sistit, idrar yolu enfeksiyonun herhangi bir bulaşıcı durumu olmadığını söylemek gerekir. Bu durum cinsel yolla da bulaşmaz.
İdrar yolu enfeksiyonu varlığında dizüri (idrarda yanma), sık idrara çıkma, idrara sıkışma hissi veya karnın alt kesimlerinde ağrı oluşabilir. Sistit sendromları erkeklerde özellikle tekrarlıyorsa veya genitoüriner ile anüs bölgelerinde ağrı eşlik ediyorsa prostatit ile karışabilir.
Bu bağlamda başvurulabilecek yollar; limon suyu, böğürtlen çayı, kızılcık suyu, karnabahar kürü ve turna yemişi çayı olarak listelenmektedir. İçerek tüketilen bu ürünler sayesinde, vücuda ihtiyaç duyduğu sıvı miktarı da verilmektedir.
Bu durumu ayırabilmek için de “tam idrar tahlili” yaparak idrarda enfeksiyon varlığı ortaya konabilir. Kış aylarında özellikle ayakların ve bacakların aşırı soğuk hava ile temas etmesi de idrar yolu enfeksiyonunu kolaylaştırır.
Eğer sürekli idrarınız varmış gibi hissediyor fakat idrara çıktığınızda damla damla geldiğini görüyorsanız idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir. Taş düşürme de Damla Damla İdrar Yapma sebebi olabilir. Özellikle sıkıştıktan sonra idrar kaçırma durumu da varsa bu konuda mutlaka doktora gitmek gerekir.
Baharatlı ve ekşili gıdalardan uzak durulmalı, C vitamini yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Sigara ve alkol kullanımı varsa da bırakılmalıdır. Genellikle birçok kişide idrarı tutma gibi kötü bir alışkanlık da vardır. Oysaki idrarı uzun süre tutmak mesane kasının fazla gerilmesine yol açar.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Uzmanlar idrar yolu enfeksiyonlarına karşı en etkili koruyucunun limon olduğunu söylüyor.
Bakteriyel sistit için antibiyotik olarak genellikle; nitrofurantoin, trimetoprim-sülfametoksazol, amoksisilin, sefalosporinler, siprofloksasin ve levofloksasin içeren ilaçlar kullanılabilir. Sistit tedavisinde kullanılan antibiyotikler hızlı etki yapmaya başlamalıdır.
İdrar yollarında enfeksiyon olması cinsel ilişkiye mani değildir. Ancak cinsle ilişki esnasında ciddi ağrılar yaşanabilir ve cinsel ilişkiyi zevksiz bir hale getirebilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilene kadar birliktelik ertelenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri