İdrar yolu enfeksiyonu varlığında dizüri (idrarda yanma), sık idrara çıkma, idrara sıkışma hissi veya karnın alt kesimlerinde ağrı oluşabilir. Sistit sendromları erkeklerde özellikle tekrarlıyorsa veya genitoüriner ile anüs bölgelerinde ağrı eşlik ediyorsa prostatit ile karışabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nerelere Ağrı Yapar? İdrar yolu enfeksiyonunun ağrı oluşturduğu kısımlar; kadınlarda alt karın bölgesi sırt bölgesi ve bel kısmı.
Kişiyi doktora getiren şikayetler, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, aniden sıkışma, göbek altında idrar kesesinin bulunduğu bölgede ağrı ve hassasiyet, ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma olabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte karşımıza çıkmaz.
İdrar yollarının enfekte olduğunu gösteren belirtiler şunlardır: İdrar yaparken yanma ve ağrı Sık ve ani idrar yapma ihtiyacı Ateş
İdrarda yanma, sık idrara çıkma, bazen kötü kokulu ve bulanık idrar yapma, kanlı idrar, yüksek ateş, bel ve kasık ağrısı idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri olarak gösteriliyor.
İlgili 40 soru bulundu
İdrar yaparken yanma veya ağrı, bulanık, kötü kokulu idrar yapma, karın ağrısı, böbrek bölgesinde ağrı, mesanede basınç hissi, kasıklarda ağrı, ateş yüksekliği gibi yakınmalar başladığında böbrek iltihabı olabileceği düşüncesi ile doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler gelişmişse uygun tedavi başlanmalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu nedenleri, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Mesane problemleri, mesanenin düzgün bir şekilde boşaltılamamasına yol açabilir. Mesane taşları, tüm mesane içini temizlemekte zorlanan tıkanıklıklar yaratıp tekrar etmesine neden olabilir.
Ağrı kesiciler: İdrar yolu enfeksiyonu genellikle idrara çıkma sırasında ağrıya neden olabilir. Bu durumu hafifletmek için ağrı kesiciler kullanılabilir. İbuprofen veya asetaminofen gibi over-the-counter ağrı kesiciler genellikle önerilen seçeneklerdir.
Pyelonefritte sırt veya yan ağrısı, ateş, bulantı, kusma gibi şikayetler görülebilir. Komplike idrar yolu enfeksiyonlarında hem sistit hem pyelonefritte görülen şikayetler oluşabilir. Ancak komplike sistitte, titreme, üşüme, belirgin yorgunluk veya halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğu, antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Antibiyotikler, enfeksiyona yol açan mikropları etkisiz hale getirerek çalışır. Mesane enfeksiyonlarında genellikle 3 ila 7 gün süren antibiyotik tedavisi uygundur.
Üriner ultrasonda böbrekte ya da idrar kesesinde kitle, taş, kum, genişleme olup olmadığına bakılır, idrar yolu enfeksiyonları tespit edilir. Üriner sistemdeki organlarda yaşanılan rahatsızlıklar teşhis ve tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara ulaşabiliyor.
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yaptıktan sonra geride kalan bakterilerin neden olduğu idrar yolu boyunca herhangi bir yerde oluşan enfeksiyon böbrek ağrısına neden olabilir. Bu durumda ağrıya ek olarak ateş, ağrılı idrara çıkma, bulanık idrar ve genel yorgunluk gibi semptomlar görülebilir.
Ancak tipik bir idrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer?: Duruma göre değişir, mesanenizde bir idrar yolu enfeksiyonu varsa bir ila yedi gün arasında sürebilir demek gerekiyor. Fakat böbrek enfeksiyonunuz varsa tedavi edilmesi 14 gün sürmesi şarttır, çünkü yetersiz ve uygun olmayan tedavi enfeksiyonu kronikleştirebilir.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
Ayrıca idrarda kan, bulanıklık veya kötü koku, ateş, titreme, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler de görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonu (İYE): İdrar yollarında bakteriyel bir enfeksiyondur.İdrar yolu enfeksiyonuolan kişilerde sağ bö brek bölgesinde ağrı veya yanma hissi olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu halsizlik yapar mı ? :Yorgunluk ve halsizlik , bir idrar yolu enfeksiyonu ile ilişkilendirmeyebileceğiniz genel bir belirtidir, ve bir enfeksiyonun klasik bir belirtisidir.
Bu faktörlerin dışında günlük kullanılan pedler, vajinanın pH değerini bozan kimyasal temizleyiciler (çamaşır suyu ya da deterjan), duş jelleri, idrar yolu enfeksiyonu, prezervatif alerjisi, bel soğukluğu, egzama, sedef ve genital uçuk (herpes) gibi hastalıklar da vajinada yanmaya neden olabilir.
Bol sıvı tüketin. Akut sistitin çok rahatsız edici semptomlarından (sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, kramp benzeri ağrı) olabildiğince çabuk kurtulmak için bol sıvı almak son derece önemlidir. Sıvı için şekersiz çay veya su en iyi seçimlerdir.
İdrar yolu enfeksiyonları, üriner sistemde bir enfeksiyon olması durumudur. İdrar yolu enfeksiyonları oldukça yaygındır, özellikle de kadınlarda daha sık görülür. Bir doktor enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik reçete edebilir ve böyle bir durumda belirtiler birkaç gün içinde geçmelidir.
Tıbbi terminolojide sistit, kelime anlamıyla mesane enflamasyonu, yani mesane enfeksiyonudur. Sistit belitilerini ise idrarda yanma, sık sık idrara çıkma, çok idrar varmış gibi hissedip idrar yapamama, tam boşalamama hissi şeklinde tarif edebiliriz. Halk arasında sık sık idrara çıkma durumuna “sistit” deniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri