Baskın alanlar genellikle; görsel, işitsel ve kinestetik (yaparak) öğrenme olarak 3 gruba ayrılır. En sık gözlenen öğrenme stili %65 ile görsel öğrenme, sonra %30 ile işitsel öğrenme ve %5 ile kinestetik öğrenmedir. Ancak, aynı kişide birden fazla baskın öğrenme stilleri olabilir.
Uzmanlar, bireylerin veri toplama, toplanan veriyi işleme ve bilgiye dönüştürme konusunda farklı eğilim ve tercihleri olduğu konusunda hemfikirler. Söz edilen üç arkadaş ise, üç temel öğrenme stilini temsil etmektedirler: Kinestetik, işitsel ve görsel.
Öğrenme stillerini görsel, işitsel ve kinestetik-dokunsal öğrenme olmak üzere 3 ana başlıkta toplayabiliriz.
Öğrenme stillerini görsel, işitsel ve kinestetik/dokunsal diyebileceğimiz üç ana başlıkta toplayabiliriz. Görseller, özel yaşamlarında genellikle düzenli ve titizdir. Karışıklık ve dağınıklıktan rahatsız olurlar. Dağınık bir masada çalışamazlar, önce masayı kendilerine göre düzenlerler, daha sonra çalışmaya başlarlar.
Görsel, İşitsel, Kinestetik Öğrenme! Sınıfta gerçekten başarılı olmanın yolu, Fleming'in VAK (görsel, işitsel, kinestetik) modeline göre üç farklı öğrenme stillerini iyi kavramaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Üç farklı türde öğrenci vardır: görsel, işitsel ve kinestetik. Her tür en iyi farklı bir şekilde öğrenir.
Görsel (visual), işitsel (auditory), okuma/yazma (reading/writing) ve kinestetik (kinesthetic) öğrenme stillerini ifade eder.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
Dokunsal (kinestetik) öğrenme metodunun etkili olduğu bireyler dokunarak ve eyleme geçerek öğrenmekten verim alırlar. Örneğin bu öğrenme biçimine yatkın olanlar biyoloji dersinde insan maketlerine dokunarak iç organları öğrenmeyi en iyi öğrenme şekli olarak göreceklerdir.
Kolb öğrenme sitili modelinde somut yaşantı ve soyut kavramsallaştırma bireyin bilgiyi nasıl algıladığını, yansıtıcı gözlem ve aktif yaşantı bireyin bilgiyi nasıl işlediğini açıklar. Yani; Kolb öğrenme sitili modeline göre bireyler bilgiyi hissederek veya düşünerek algılar, izleyerek veya yaparak işlerler.
Anthony Gregorc ve Kathleen Butler, bireylerin bilgiyi farklı şekilde edinme ve işleme yollarına dayanan, farklı öğrenme stillerini tanımlayan bir model düzenlemişlerdir. Bu model, bireyin algısal yeteneklerinin, onun belirli öğrenme güçlerinin veya öğrenme stillerinin temeli olduğunu varsaymaktadır.
Gregorc Öğrenme Stili Modeli bilgiyi alma, işleme, depolama, kodlama ve kodlan çözme biçimleri üzerinde yoğun laşan bilişsel boyut içinde kabul edilen bir modeldir (Cornet, 1983,72; Guild & Garger, 1998).
Öğrenme stili, öğrencinin en etkin şekilde öğrenmek için yani, yeni bir bilgiyi almak, anlamak, tutmak ve tekrar kullanabilmek için programlandığı tarzıdır. Öğrenme stilleri her bir öğrencinin yeni ve zor bilgiyi öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendilerine özgü yollar kullanmasıdır.
Öğrenmeyi Öğrenme Stratejileri Nelerdir? Öğrenmeyi öğrenme stratejileri beş başlıkta toplanır: Tekrarlama, anlamlandırma, örgütleme, anlamayı izleme-denetleme ve duyuşsal stratejilerdir.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Farklı öğrenme teorilerini ve yaklaşımlarını anlamak, etkili öğretme ve öğrenme için gereklidir. En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
Anlamlı öğrenme kuramı, müfredatın ezbere dayalı öğrenme stili dışında bir yöntem önerir. Kuram, sözel açıklamalar yoluyla öğrencinin zihninde var olan bilgi ve deneyimleri kullanarak yeni bir bilginin anlamlı bir şekilde iletilmesini önerir.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri