İdrar yolu enfeksiyon akıntı şikayetleri kadınlarda ve erkeklerde görülebilir. Enfeksiyonun yerine ve şekline göre değişir. Bu akıntıdan kültür alınıp nedeni ortaya konulmalıdır.
Ana belirti, vajinal akıntının aşırı artmasıdır. Beyaz veya sarı olabilir. Kadınlarda süt gibi bir akıntının olması her yaşta normaldir; ancak, koku, kaşıntı, kızarıklık ve şişlik iltihap belirtisidir. Ağrı ve kasık ağrısı da mevcutsa hemen doktora başvurulmalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Tedavi edilmeyen ve ilerleyen sistit vakaları mesane fonksiyonlarında bozulmaya sebep olabilmekte ve böbrekleri de etkileyebilmektedir. Sistit akıntı yapar mı? Sistit vakalarında, özellikle hastalık ilerlediğinde bulanık, koyu renkli ya da kötü kokulu akıntı oluşabilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
Sistit, genellikle idrar yolu enfeksiyonunun ikincil etkisi olarak ortaya çıkan mesanenin bir tür enfeksiyonudur. Kadınlarda daha fazla görülen sistit; ağrılı ve acılı geçebilir. Hafif sistit vakaları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir.
Özellikle sarı-yeşil renkli ve rahatsız edici derecede kokulu vajinal akıntı, “Trikomonas Enfeksiyonu” nedeniyle ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden bir jinekoloğa başvurulması gerekir. Sarı renkli ve parlak vajinal akıntı normal olarak kabul edilebilir.
İdrar yolu enfeksiyon akıntı şikayetleri kadınlarda ve erkeklerde görülebilir.
Doğal ve sağlıklı kabul edilen normal vajina akıntısı; aşıntı yapmayan şeffaf ,beyaz kokusuz, kaygan ve ıslak bir akıntıdır. Ölü hücreleri, bakterileri dışarı atan vajinanın sağlıklı ve temiz kalmasına yardımcı olan normal vajinal akıntı her gün çamaşırları kirletmez ve tedavi gerektirmez.
İdrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma idrar yolları enfeksiyonunda en sık görülen belirtilerdendir. Bazen ateş ve kanlı idrar belirtileri de ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonu kimi zaman böbrek enfeksiyonuna neden olabilir. Daha ciddi bir tablo olan bu durum “piyelonefrit” olarak adlandırılır.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Vajinit eğer, bakteriyel bir vajinal enfeksiyon 'dan kaynaklı ise buna Vajinozis, denir ve kokulu akıntı bu rahatsızlığın tipik belirtisidir. Mantar kaynaklı bir vajinal enfeksiyon 'dan kaynaklı ise Vajinal Mantar Enfeksiyonu denir, süt renginde ve peynirimsi akıntılar bunun belirtisidir.
Akıntı bazı enfeksiyonlarda koyu kıvamda ya da kötü kokulu olabilir. Maya kaynaklı veya bakteriyel enfeksiyonlar genellikle anormal akıntıya neden olur. Olağan dışı görünen ya da kötü kokan herhangi bir akıntı fark edildiğinde yapılacak en doğru şey bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır.
Normal şartlarda, vajina ve rahim ağzından az miktarda akıntı gelmesi beklenir. Ancak bazı durumlarda akıntı miktarı artabilir, rengi, kokusu ve kıvamı değişebilir. Bunun nedenleri arasında enfeksiyonlar, hormonal değişimler, alerjik reaksiyonlar, stres ve bazı tıbbi durumlar sayılabilir.
Kötü kokulu, köpüklü, yeşil/sarı/beyaz akıntı: Genelde cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon belirtisidir. Bu tür akıntıların kontrol ve tedavi edilmesi önemlidir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Vajinal mantar enfeksiyonları idrar yollarını etkileyebilir. idrar yaparken yanma sızı ve sık idrara çıkmaya neden olabilir. Bu şikayetlerin önlenmesi ve tedavisinde günde en az 2 litre su içmek bol sıvı tüketmek faydalıdır.
Mantar enfeksiyonları: Vajinadan gelen kokusuz, peynirimsi veya süt beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Hastalarda yanma ve kaşıntı şikayetleri vardır. Tedavide Tetrakonazol veya Mikonazol kullanılır.
4- Sarı Akıntı: Genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sarı renkte vajinal akıntının nedeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da olabilir.
Ovulasyon döneminde görülen bu akıntı, yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu şekildeki vajinal bir akıntı "ovulasyon" un habercisidir.
İdrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer sorusuna "Tedavi edilmezse, bir idrar yolu enfeksiyonu kendi başınıza savaşması genellikle yaklaşık üç ila yedi gün sürer" dedi.
Vücudunuzu iyi hidrate etmek idrar yolu enfeksiyonunun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Günde en az 8 bardak su içmek, idrar yolunun temizlenmesine ve bakterilerin atılmasına yardımcı olabilir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruma altına alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri