İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçer mi? Vücut direncinin yüksek olduğu kişilerde komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 25-30'u antibiyotik kullanmadan iyi sıvı alımı ile düzelir. Ancak tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve kronikleşme ihtimali tedavi alanlara göre daha yüksek olmaktadır.
İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bakteriler idrar kanalınıza tutunamaz. Bitkisel çayların tüketimi en iyi yollardan biridir.
İdrar yolu enfeksiyonu şikayetlerinin yaklaşık %80'i antibiyotik tedavisine yanıt verir. Sıvı alımının artırılması çok önemlidir. Bol sıvı alımı ile birlikte artan idrar miktarı mikroorganizmaların temizlenmesine yardımcı olur.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse ne olur? İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir. Tüm antibiyotik tedavisini doktorunuzun reçete ettiği süre boyunca almanız gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR? İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar.
Pek çok yaygın enfeksiyon antibiyotik gerektirmez — kendiliğinden temizlenir. “Ne olur ne olmaz” diye antibiyotiklere ihtiyacınız yoktur. Virüs kaptığınızda antibiyotik kullanırsanız, bu hastalığın süresini kısaltmaz ve yan etkilerin riski altında kalırsınız.
Hastalık bol sıvı alarak kendiliğinden geçebilir, zaman zaman antibiyotik tedavisine de gerek duyulabilir.
Böbrek yollarında oluşan enfeksiyon yer almaktadır. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak bu enfeksiyonlar yaklaşık 10 gün içerisinde tedavi edilmektedir. Fakat kullanılan antibiyotiklere rağmen geçmeyen enfeksiyon çeşitleri genellikle daha ağır enfeksiyon olduğunun habercisidir.
İdrarda kanın var olabileceğini gösteren koyu renkli, bulanık veya kırmızımsı renkte olan idrar. Kötü kokulu idrar. Özellikle kadınlarda, pelvik (alt karın bölgesi) ağrısı Kaburgaların altında arka veya yanda ağrı
Baharatlı ve ekşili gıdalardan uzak durulmalı, C vitamini yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Sigara ve alkol kullanımı varsa da bırakılmalıdır. Genellikle birçok kişide idrarı tutma gibi kötü bir alışkanlık da vardır. Oysaki idrarı uzun süre tutmak mesane kasının fazla gerilmesine yol açar.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
Eğer sürekli idrarınız varmış gibi hissediyor fakat idrara çıktığınızda damla damla geldiğini görüyorsanız idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir. Taş düşürme de Damla Damla İdrar Yapma sebebi olabilir. Özellikle sıkıştıktan sonra idrar kaçırma durumu da varsa bu konuda mutlaka doktora gitmek gerekir.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Alt idrar yollarındaki idrar yolu enfeksiyonları daha kolay şekilde ve kısa sürede tedavi edilebilirken, üst idrar yolunda ortaya çıkan enfeksiyonlarda ise daha temkinli olmak gerekir. Zira zamanında tedavi edilmeyen ve böbreğe yayılan enfeksiyonlar kalıcı hasarlara sebebiyet verebilir.
Sirkeli suyun antibakteriyel ve antifungal etkileri olsa da idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkili olacağına dair bilimsel araştırmalar bulunmamaktadır.
Vücudunuzu iyi hidrate etmek idrar yolu enfeksiyonunun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Günde en az 8 bardak su içmek, idrar yolunun temizlenmesine ve bakterilerin atılmasına yardımcı olabilir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruma altına alabilir.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Bakteriyel sistit için antibiyotik olarak genellikle; nitrofurantoin, trimetoprim-sülfametoksazol, amoksisilin, sefalosporinler, siprofloksasin ve levofloksasin içeren ilaçlar kullanılabilir.
Tedavi edilmediği zaman komplike idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği için idrarda yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi gibi tipik belirtilerin oluşması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Eğer yoğun ve sık sık tekrarlayan bir idrar yolu enfeksiyonunuz varsa mutlaka uzman bir doktora başvurup reçete edilen ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmalısınız. İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçmeyebilir.
Enfeksiyon Tedavi Edilmezse Ne Olur? Vücuttaki enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Özellikle kan zehirlenmesi olarak bilinen septisemi ortaya çıkabilir. Ciddi bir kan dolaşımı enfeksiyonu olarak bilinen septisemi kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir.
Ancak, ateşin yanı sıra idrarda yanma, sık idrara çıkma hissi gibi diğer belirtiler de görülebilir. Üşütmek idrar yolu enfeksiyonu yapar mı? Üşüme, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve bu da enfeksiyon riskini artırabilir.
İdrar yanmasına ve kasık ağrılarına en iyi gelen şey sudur. Düzenli tüketilen ve bol miktarda içilmesi önerilen su, idrar yollarında oluşan mikrop ve enfeksiyonun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ayakların ve bacakların sıcak tutulması da idrar yanmasını geçiren tedavi yöntemlerinden biridir.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri