Üriner ultrasonda böbrekte ya da idrar kesesinde kitle, taş, kum, genişleme olup olmadığına bakılır, idrar yolu enfeksiyonları tespit edilir. Üriner sistemdeki organlarda yaşanılan rahatsızlıklar teşhis ve tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara ulaşabiliyor.
Üriner Ultrason (Üriner Sistem US)
Bu tetkik genellikle böbrekte ve idrar kesesinde taş, kitle, genişleme olup olmadığını kontrol etmek için ya da sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini anlayabilmek için yapılır.
İltihap seviyesinde ise ultrason yardımcı olmamaktadır.
Üriner sistem incelemesi tamamen ultrason ile yapılan bir tetkik olup hiçbir şekilde ağrı duyulmaz. Hastanın göbek kısmına sürülen ultrason jeli ile göbek altından kasıklara doğru ve bel seviyesine kadar inceleme yapılır. Böbrekler incelenirken hasta yüzükoyun yatırılmaz.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
İlgili 28 soru bulundu
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
En sık görülen başvuru semptomların- da yan veya karın ağrısı, ağrısız karın şişliği, idrar yolu enfeksiyonlarıyla alakalı görülmektedir (3).
Tam idrar tahlili genel sağlık kontrollerinde sıkça kullanılan tetkikler arasında yer alıyor. TİT olarak da bilinen tam idrar tahlili genelde idrar yolu enfeksiyonları (İYE), böbreklerle ilgili sorunlar ya da diyabet varlığını belirlemek için yapılabiliyor.
Mesanede kitle olup olmadığı incelenir. Mesane duvarında kalınlaşma olup olmadığı, idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bulgulara bakılır. Mesane içeriği ve gerekli olduğu hallerde kapasitesi değerlendirilir. Gerekli görüldüğünde kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde ise prostat bezi değerlendirilir.
Enfeksiyon ajanının saptanmasına yönelik kan, idrar tahlili ve vajinal akıntıdan kültür yapılır. Karın ağrısı ve vajinal kanamanın birlikte olduğu vakalarda dış gebelikle ayırıcı tanının yapılması gerekir.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
İdrarda yanma, sık idrara çıkma, bazen kötü kokulu ve bulanık idrar yapma, kanlı idrar, yüksek ateş, bel ve kasık ağrısı idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri olarak gösteriliyor.
Üroloji, erkek ve kadın idrar yolları ve erkek üreme organlarını içeren durumların tedavisi ile ilgilenen bir cerrahi uzmanlık alanıdır. Üroloji alanında uzmanlaşmış insanlar, bu hastalıklar ve hastalıkları teşhis etmek, tespit etmek ve tedavi etmek üzere eğitilmiş ürologlar, sağlık uzmanları olarak adlandırılır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nedir? Belirti ve bulguları; Ateş Terleme.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Vajinal ve idrar yolu enfeksiyonları ve daha pekçok konu ile jinekologlar ilgilenmektedir.
Komplike bir İYE veya böbrek enfeksiyonu gibi bazı durumlarda, başka tedavi seçeneği yoksa doktorunuz bu ilaçları reçete edebilir. Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir.
İdrar yolu enfeksiyon akıntı şikayetleri kadınlarda ve erkeklerde görülebilir. Enfeksiyonun yerine ve şekline göre değişir. Bu akıntıdan kültür alınıp nedeni ortaya konulmalıdır.
CİPRO®, içerisinde 100 mililitrelik şişelerde bulunur. Şişe içerisindeki çözelti, renksiz, berrak çözeltidir. yaş arası çocuklarda komplike idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek enfeksiyonlarının 2. ve 3. basamak tedavisinde, kistik fibrozisin P.aeruginosa adlı bakteriye bağlı akciğer alevlenmesinde kullanılır.
İdrar yolu enfeksiyonunda, daha sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken yanma ve ağrı, bulanık veya kanlı idrar yapma gibi belirtiler yaşanır. Böbreklerde enfeksiyon söz konusuysa bu belirtilere ateş, titreme, mide bulantısı, kusma ve sırtın üst kısmı veya yan tarafında ağrı da yaşanabilir.
İdrar yollarında yayılan enfeksiyon böbreklere kadar ilerleyebilir ve böbreklerin işlevlerini etkileyebilir. Bu durumda böbrek yetmezliği gibi daha ciddi bir sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Ayrıca, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da kronik böbrek hastalığı riskini artırabilir.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri