Böbreğe Stent Takıldıktan Sonra Cinsel İlişki Böbrek taşı ameliyatı öncesi ya da hemen sonrası, DJ stent takılan hastalar ya da çıkarılan hastaların herhangi bir cinsel kısıtlaması yoktur. Cinsel münasebetin böbrek stentine zarar verebileceği düşüncesi yanlıştır.
Kalp krizi olmaksızın balon-stent uygulanan hastalar ise aynı hafta içerisinde ilişki yaşayabilirler.
Banyo yapabilirler, istediklerini yiyip içebilirler. Eğer hastaya DJ stent takıldıysa bu da günlük aktiviteye geri dönüşe engel değildir ancak hastanın bazı hareketlerini kısıtlayabilir. Bu stentler ağır egzersizde böbrek ve mesane bölgesinde rahatsızlık veya ağrı hissi yapabilir.
Hayır, stent yerinden oynamaz, yani kaymaz.
DJ stentler genellikle endoskopik yöntemle çıkarılır. İdrar kanalından girilen kameralı aletlerle stent tutulup çekilir. Idrar kanalı çok kısa olduğu için kadınlarda bu işlem için anestezi gerekmezken, erkeklerde ve çocuklarda bu işlemin anestezi altında yapılması uygundur.
İlgili 34 soru bulundu
Taş cerrahisi sonrası (Rijid veya Esnek Üreteroskopi sonrası – genellikle 2 hafta kalır. Büyük böbrek taşlarında ESWL öncesi – taş temizlenene kadar kalır. Gebelikte ortaya çıkan ağrılı veya tıkayıcı taş hastalığında – doğum sonrasına kadar kalır.
Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.
Genel olarak ameliyattan 10 gün sonra kişi, cinsel yaşam dahil olmak üzere tür türlü yaşantısına normal bir şekilde devam edebilir.
Stent damarın içine gömüldükten sonra ömür boyu burada kalıyor ve kesinlikle yerinden oynamıyor ya da kalmıyor.
Kalp krizi geçiren, by-pass ya da stent uygulanan hastalar için de erken dönemde spor sakıncalı olabilir. Bu hastalar spora başlama zamanını mutlaka doktorları ile görüşmelidirler. Ancak birçoğu 2-3 hafta içinde yürüyüşlere başlayabilirler.
Stentler takıldıktan sonraki en geç 3 ay içinde çıkarılmalı veya değiştirilmelidir. Unutulan veya çıkarılmayan stentler taş oluşumuna neden olarak yapılacak işlemleri zorlaştırabilir. Stent olduğunu hatırlamanız ve bunu unutmamanız önemlidir.
Üreteral stenti olan semptomatik hastalarda idrar tetkikinde nitrit pozitifliği üriner sistem enfeksiyonu- nu yüksek oranda predikte eder ve idrar kültürünü takiben uygun antibiyotik ile tedaviyi gerektirir.
Özellikle idrar yapmada zorluğu olan ve idrar yollarında darlığı olan hastaların teşhisi için kesin çözümdür. Hastanın sürekli doktora ve hastaneye gidip küçük operasyonlara girmesi yerine, bir seferliğine bu stendi taktırması hastanın yaşam kalitesini de arttırıyor.
Konuyla ilgili haftalık bazda bir ortalama vermek gerekirse, Cinsel Davranış Uzmanı Barry McCharty'e göre haftada en fazla 2 kere ilişkiye girmek en sağlıklısıdır.
Kan sulandırıcı etkisi de olan asetilsalisilik asitin (aspirin) günde bir kez düşük dozda alındığında sertleşme sorunlarının çözümünde etkisi olduğu görüldü. Sertleşme sorunu 40 yüş üstü erkeklerde en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğu.
Hasta stent işleminden ne kadar zaman sonra normal hayatına döner? Hasta işlem sonrasında hastanede 1 gün süreyle takip edilir ve 1 gün sonrasında günlük hayatına geri döner.
Böbreğe takılan stent ağrı ve kanama yapar mı? Evet böbrekten uzanıp mesaneye kadar ilerleyen bu stentler hafif yan ağrısı, dolgunluk, rahatsızlık hissi verebilir.
Stent takılması sonrasında göğüs ağrısı beklenmemektedir. Stent sonrası göğüste ağrı devam ediyor ise kısa süre içinde sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir. Bu ağrının altta yatan sebebi araştırılmalıdır. Stent sonrasında yağlı gıdaların tüketiminden mutlaka kaçınmak gerekmektedir.
Normal stentler en fazka 3 ay uzun süreli stentler 1 sene durabilir. Bu süreler geçmeden bu stentlerin alınması gerekmektedir. Alınmazsa bu stentler taşlaşmaya başlayıp obstruksiyona neden olup böbreğe zarar verebilir.
1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Ameliyat sonrası erken dönemde cinsel performansta bir takım değişiklikler olsa da bu durum normale bir süre sonra döner. Hastaların sonda çıkarılır çıkarılmaz cinsel ilişkiye girmelerinde bir engel yoktur.
Bazı hastalarda üretere, stent adı verilen, geçici, küçük bir tüp yerleştirilir (Şek. 2). Bu işlemden sonra üreter şişebileceğinden söz konusu stent, mesaneye olan idrar akışını kolaylaştırır. Operasyondan sonra size bir idrar sondası takılabilir.
Buna sebep olan bazı bilinen nedenler şunlardır: Kan damarına göre çok küçük olarak seçilmiş veya yanlış hizalanmış stentler. Eski nesil stentler. Stent yerleştirilen damar bölümünün anormal iyileşmesi.
Çoğu insan girişimsel işlem sonrası 1 - 2 hafta içinde işe geri dönebilir ve normal yaşantısına devam edebilir. Eğer bir kalp krizi geçirilmişse bu süre daha uzun olabilir. Hasta ağır bir işte çalışıyorsa hekimine bu durumu bildirmelidir.
stent tıkandığı zaman hastada tekrar GÖĞÜS AĞRILARI ortaya çıkar, zaten hasta bu durumu çok iyi bildiği için kalp damarlarında TEKRAR sorun olduğunu hisseder. Yüzde 10 hastada ise göğüs ağrısını KALP KRİZİ takip eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri