"Böbrekler kanı süzüyor ve fazla sıvı, tuz ve mineraller idrarla dışarı atılıyor. Sağlıklı bir insanda idrarın yüzde 95'i sudur. Ama diğer yüzde 5'i nitrojen ve potasyum gibi vücudun kurtulmaya çalıştığı atıklardır. Bunların çok miktarda alırsanız bağırsak ve böbrek sorunları yaşayabilirsiniz.
Kendi idrarınızı içmenin hiçbir sağlık faydası yoktur; hatta bana kalırsa kişiye ciddi zararlar bile verebilir. İdrarınızı vücudunuza her koyduğunuzda, gerisingeri dışarı çıkacaktır ve hatta her seferinde daha da yoğun olacaktır. Bu, sağlığınız için iyi değildir ve sindirim kanalınıza zarar verebilir.
Harry'nin sözde "idrar terapisi" üzerine görüşleri sorulan Doktor Jeff Foster, “Kendi idrarınızı (veya başka birinin idrarını) içmenin veya vücudunuza sürmenin bilinen hiçbir sağlıklı tarafı yoktur. Hatta bakteri bulaştırma ihtimali de vardır” diyor.
İdrar yolları normalde herhangi bir bakteri içermez bu nedenle çok az sayıda bakteri ile bile ciddi enfeksiyonlar yaşanabilir. İdrar yollarının bağırsaklara olan komşuluğu nedeniyle idrar yollarındaki en önemli enfeksiyonlar genellikle bu bölgenin bakterileri ile oluşmaktadır.
İbadetleri yerine getirirken de necasetten uzak durmalıdır. Dinimizin necis (pis) saydığı şeylerden biri de idrardır. Eğer bir kimsenin bedeninde, elbisesinde, namaz kılacağı yerde böyle bir pislik bulunursa kıldığı namaz kabul olmaz. Çünkü namazın şartlarından bir tanesi necasetten taharettir.
İlgili 29 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
İnsanlar vesvese sorunu ile bazan karşı karşıya kalıyor. Bunun birçok nedeni olsa da , bir tanesi de banyoda yaptığımız bir davranışla da alakası vardır. Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
Bir insanın normal yaşamsal sürecinde mesane içinde bulunan idrar temiz olmaktadır yani bu durum idrarda herhangi bir bakterinin olmadığı anlamına gelir. Fakat bazı zamanlar idrar yollarına giden kanalda enfeksiyona sebep olabilecek durumlar yaşanabilmektedir.
BBC Türkçe'nin haberine göre, doktorlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek, haşimoto ve fibromiyalji gibi hastalıklardan kurtulmak ve cildi güzelleştirmek için içilen idrarın bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabileceğini, idrarın yararlı olduğu konusunda hiçbir bilimsel verinin olmadığını söylüyor.
İdrar sanılanın aksine steril değildir. Yapılan araştırmalara göre idrarda idrar kesesindeyken bile bakteri varlığı tespit edilmiştir.
➢ Sağlıklı bir insanın idrarında su, üre, ürik asit, kreatinin K+,Na+,CL-, fosfat ve sülfatlar bulunur.
Bunlar metabolizma olarak bilinir. Bu kimyasal reaksiyonlar sonucu karbondioksit, su, tuzlar, üre ve ürik asit gibi atık ürünler ortaya çıkar. Bu atıkların vücutta belirli bir seviyenin üzerinde birikmesi vücuda zararlıdır. Boşaltım organları bu atıkları uzaklaştırır.
Kişi idrarını tuttukça mesane yavaş yavaş genişler, çünkü mesane içerisinde basıncı belli seviyenin üzerine çıkarmak istemez. - Mesane genişledikçe çoğunlukla yapısı da bozulmaya başlar. Buna bağlı olarak da mesanenin asli görevini ileride sağlıklı yapamaz hale gelir.
İdrar içmenin su içmekten daha kolay geldiğini söyleyen Carrie'ye göre idrarın tadı bazen tuzlu bazen de erik aromalı gazozu andırıyor. Hatta limonlu gibi geldiği de oluyor. Yediği besinlerin idrarın tadını etkilediğini, mesela çok sevdiği kuşkonmazı sırf idrarının tadını bozduğundan artık yemediğini de ekliyor.
İdrarınız başlıca üre ve sudan oluşur, ayrıca bazı diğer atık kimyasalları da içerisinde barındırır. Bunlar ise idrar kesenize, böbreklerden süzülen sıvı olarak gelirler. İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir.
Sevdiğiniz kişinin cildini inkontinanstan olabildiğince korumanız gerekmesinin nedeni de budur. Kontrol edilmediği takdirde idrar ve/veya dışkı ona zarar verebilir. En çok korumaya ihtiyaç duyan bölgeler, kalça, genital bölge, pelvis ve rektum arasında (perineal cilt) kalan alandır.
Normal idrar rengi sarı ve tonları olarak kabul edilir. Normal idrara rengini, ürokrom adlı madde verir. Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır.
Antioksidan, besin lifi, vitamin ve mineral içeren meyveler idrar söktürmede etkili oluyor. Karpuz, şeftali, ananas, armut, incir, elma, limon, greyfurt, muz üzüm, kavun, çilek, mango, yaban mersini, kızılcık, ahududu, böğürtlen, siyah kuş üzümü, papaya idrar söktürücü özelliği olan meyvelerdir.
Ebû Hureyre -radıyallabu anh-'tan merfû olarak rivayet edildiğine göre Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «İdrar sıçramasından kaçının. Çünkü kabir azabının çoğu idrar sıçramasından olmaktadır.»
Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir.
Yani kişi idrar yolu enfeksiyonu kapmaz ve aynı zamanda herhangi bir kişiye bu hastalığı bulaştırmaz. Ancak böyle bir sorun ile karşı karşıya kalındığı vakit, mutlaka uzman bir doktor kontrolünde çözüm aramak önemlidir.
İdrarın normalde hafif bir kokusu vardır. Ancak, bazı durumlarda idrarın kokusu rahatsız edici hale gelebilir. İdrarda kötü koku oluşumuna neden olan faktörler arasında dehidrasyon yiyecekler, ilaçlar, enfeksiyonlar, idrar yolu taşı, böbrek hastalığı ve diyabet gibi çeşitli nedenler bulunur.
Ancak avret mahallini bir şeyle örterse mekruh olmaz. Ve yine rüzgâra karşı, yol üzerine, caddeye, sokağa, evin kapısının önüne, meyve veren ağaçların altına idrar ve büyük abdest yapmak ve o hâlde bir şey yemek, fazla durmak ve sağ el ile temizlik yapmak mekruhtur.
Banyo yaparken kimse görmese bile avret yerleri kapatılmalıdır. ( Gusül abdesti esnasında kapatmamakta sakınca yoktur.) Su gereğinden fazla harcanmamalı, israf edilmemelidir. Banyoda suyun sıcaklığı, soğukluğu gibi ürperten durumlarda cehennem hatırlanmalı bununla kıyaslanmalıdır.
İdrarını yaptıktan hemen sonra isibra yapmadan gusül abdesti alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri