Rahme yerleşme zamanı da 6 ila 10 gün alır. Yumurta rahme yerleştikten sonra salgılanan BETA-HCG hormonunun annenin kanına daha sonrasında da idrarına geçmesi belli bir zaman alır ve hamilelik oluşmuş olur sonrasında salgılanan BETA-HCG hormonu kandan sonra 15 gün sonra idrar tahlilinde belli olur.
İdrar testi istenilen saatte yapılabilir ancak idrar yoğunluğunun yüksek olduğu sabah saatlerinde yapılırsa daha güvenli sonuç alınır. Gebelik testi kiti üzerinde yer alan tek çizgi sonucun negatif olduğunu hamileliğin olmadığını gösterir. Eğer çift çizgi var ise pozitif sonucu yani hamileliğin olduğunu gösterir.
Gebelik testleri her saat yapılabilir ancak sabah idrarı gün içindeki idrarlardan daha yoğun olduğu için daha erken dönemde sonuç verir. Adet gecikmesi gebelikten mi olur? Kadınlardaki adet gecikmesinin en sık nedeni gebeliktir. Adet geciken kadınların yaklaşık %70 inde gebelik testi pozitif çıkar.
Hamilelik mevcutsa dahi çok erken dönemde test yapılıyorsa olumsuz sonuçlar alınabilir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamilelik şüphesi mevcutsa en kısa sürede test yapılmak istenmesi doğaldır. Fakat en doğru sonuç için ilişkiden sonra en az 12 gün beklenmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir. Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
Adet günü gelmeden hamilelik belirti verebilir. Ancak bu belirtilerin birçoğu adet öncesi belirtilere benzerdir. Hamilelik ihtimali varsa ve rutin adet belirtilerinden farklı belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.
Testi yaptığınız saat da önemlidir. çok büyük bir fark yaratmasa da sabah saatlerindeki yani uyanınca ilk idrar, her zaman çok daha iyi sonuç verir. İdrar testi kitlerinde son kullanma tarihi geçmiş ya da yaklaşmışsa sonuç yanlış çıkabilir. Çünkü burada hCG seviyesini belirleyen kimyasal bozulmuş olabilir.
Testi yapmadan önce çok fazla su içmiş olmanız, idrarınızdaki hCG seviyesini azaltabilir, bu da testin bu gebelik hormonunu saptamasını zorlaştırabilir.
İkinci haftanın başında Beta HCG düzeyinin 5-50, ikinci haftanın sonunda ise 50-100 mIU/ml aralığında olması beklenir. Ancak döllenme zamanının ilk ay içerisinde hangi güne denk gelmediği bilinmeyeceğinden kan ve idrar testleri için adet gecikmesinin beklenmesini öneririz.
Tüm idrar gündüz ve gece boyunca, dikkatlice toplama kabına biriktirilir. Ertesi sabahki ilk idrar da örnek sabah 8 veya 9 daki idrarınız toplama kabına eklenerek , idrar toplama işlemi tamamlanır.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Gebelik testi aç mı tok mu yapılır? Evde hamilelik testi yapılıyorsa aç veya tok olmanın bir önemi yoktur. İdrar testi aç ya da tok karnına yapılabilir. Kan testleri ise genellikle aç karnına yapılır.
Adet gecikmesinden yaklaşık 8 gün sonra evde yapılan testlerde hamilelik çıkabilir.
Yumurtlamadan yaklaşık iki hafta sonra hamilelik testi uygulanabilir.
Evde yapılan idrar gebelik test kitinde, eğer ikinci çizgi silik bir şekilde görünüyorsa, bu durum gebelik şüphesi olduğunu gösterebilir. Ancak, testten sonra yaklaşık 3 dakika bekledikten sonra ikinci çizgi belirginleşmezse, sonuç negatif olarak kabul edilir.
Testin kesin sonuç verebilmesi için yaklaşık 15 dakika beklenmesi gerekir. Gün içinde herhangi bir saatte idrar örneği alınabilmektedir. Fakat sabah ilk idrar sırasında testin uygulanması daha etkili olacaktır. Kit üzerinde tek çizgi olması negatifi işaret eder, yani hamilelik yoktur.
Yani test pozitif olduğu halde gebe olmayabilirsiniz. Örneğin, son 2 ay içerisinde bir düşük yaşadıysanız, hâlâ bir önceki gebeliğin etkisi testi pozitif çıkarmış olabilir. Ya da çocuk sahibi olmak için tedavi aldıysanız çatlatma iğnesi yapılmış olması bu testi pozitif çıkarabilir.
Hamilelik testini uyguladıktan sonra talimatta yazan süreye uymadan sonucu kontrol ettiğin zaman yanlış sonuca ulaşabilirsin. Uzun süre bekletilen testler yalancı pozitif sonucuna neden olabilir. Bazı gebelik tedavileri hCG hormonu içerdiği için yalancı pozitif sonucuna neden olabilir.
Bunun en net cevabı ise kuşkusuz gebelik testleridir. Gebelik testleri, idrardan yapılan ve kandan yapılan testler olarak 2 türlüdür. İdrardan yapılan testler, beklenen adet tarihinin gecikmesinden ortalama 2-3 gün sonra doğru sonuç verir.
Kontrol penceresine 4-5 damla idrar damlatınız. 2. 5-20 dakika bekledikten sonra test penceresinden sonucu okuyabilirsiniz. 3. Test penceresinde 2 çizgi oluşmuşsa sonuç pozitifdir.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Genellikle adet gecikmesinin 10. gününde idrarda hCG düzeyi artmaya başlar ancak daha güvenilir sonuç elde etmek için birkaç gün daha beklemek faydalı olabilir. Bu doğrultuda evde gebelik testi yapmak için en doğru zamanın adet gecikmesinin 11-12. günleri olduğunu söylemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri