Örtük Öğrenme esnasında bireyler özel bir çaba sarf etmedikleri için ilgi odaklarında kayma ya da yaptığı öğrenimden sıkılma yahut fiziksel olarak beynin yorulması gibi durumlar da söz konusu değildir. Bu nedenle çoğu kez “bilinçdışı” ya da “bilinçaltı öğrenme” olarak da adlandırılır.
Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü.
Philip Jackson (1968) “örtük program” kavramını ilk kullanılan kişi olarak kabul edilmektedir. Devlet okullarındaki sınıfları gözlemleyen Jackson, okullaşmanın sosyal ilişkilerinde doğal olarak var olan sınıf yaşamının özelliklerini ortaya çıkarmıştır.
Gizli-örtük programlar, herhangi bir işlem yapıldığında yüzeye çıkmayan ve genellikle kullanıcının haberi olmadan çalışan yazılımlardır. Söz konusu yazılımlar, sisteminizde belirgin olmadan çeşitli işlemler yapabilir ve genellikle bu işlemler, kullanıcının izni olmadan gerçekleşir.
4- Örtük/Gizli/Saklanan/İnformal/Üstü Kapalı Program :
Resmi programda yer almayan, kast edilerek kazandırılmayan, yazılı olmayan programdır. Bu program okuldaki sosyal ve psikolojik etkileşimle oluşan yan ve informal öğrenmeleri kapsar.
İlgili 34 soru bulundu
Örtük program olarak adlandırılan bu program, okullarda uygulanan eğitim programlarında belirtilen amaç ve etkinliklerin dışında öğrenme-öğretme süreci içerisinde ortaya çıkan bilgi, fikir ve uygulamalar şeklinde tanımlanmaktadır.
Örtük programın girdileri öğrenci, öğretmen, yönetici, personel ve velilerin özellikleri, toplum özellikleri, eğitim ve öğretim programının özellikleri, fiziksel ortam, materyaller ve kurallardır. Örtük programın amaçları ve çıktıları bilişsel, bilişötesi, duyuşsal ve devinişsel kazanımlardır.
Müfredat programlarının sosyolojik boyutlarından birisi de, açık müfredat dışında bir de gizli ya da örtük müfredat kavramının varlığıdır. Ders dışı etkinlikleri de içine alan, yazılı olmayan bir kavramdır. Amaçlanmış ya da amaçlanmamış bir öğrenim sonucunu ifade eder.
Örtük program; okulda olup-biten ve yazılı programda yer almayan, ancak öğrenme ürünleri üzerinde etkisi olan tüm etkileşim ürünleridir. MEB TTKB tarafından hazırlanarak uygulamaya konan öğretim programlarında belirtilen amaç ve etkinlikler değildir.
Örtük programın analiz edilmesinde izlenen iki yaklaşım vardır. Makro-sosyolojik ve mikro-sosyolojik analiz yöntemleri. Makro analiz çalışmaları eğitimle toplum arasındaki ilişkileri bir bütün olarak ele almaktadır. Bu, İşlevselcilerin ve Marksist yaklaşımların “sosyal sistem” anlayışlarının bir parçasıdır.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Örtük programlar ise planlı olmadığı gibi ekstra programlar gibi yazılı da değildir. Bu programda yer alan etkinliklerin belirlenmesinde öğretmen - öğrenci ilişkileri, okul ve sınıf iklimi büyük önem taşır.
Farkına varmadan, ödül olmadan, bilinçsizce yapılan öğrenmedir. Kişi ihtiyaç durumuna kadar bu öğrenmenin farkında olmaz, ihtiyaç ortaya çıktığında bilginin farkına varır. Örn. Her gün aynı yoldan evine giden bir kişi, yol üstündeki mağazaları görür, ancak farkına varmadan etraftaki bilgiyi zihnine kaydeder.
Kasıtlı öğrenme, öğrenmenin, öğrenci için planlı ve genellikle birincil hedef olduğu etkinliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkan öğrenmedir. Örneğin, bilimsel bir fenomeni anlamak için araştırma makalelerini okuyan biri, kasıtlı öğrenmektedir.
Tolman; öğrenmenin, organizmanın çevresi hakkındaki bilgi ve bilişleri ve bunlarla kendi arasında nasıl bir ilişki kurduğu ile ilgili olarak gerçekleştiğini söylemiştir. Tolman'ın bu kuramı, Thorndike ve Hull'ın öğrenmenin sıkı bir uyaran - tepki eşleşmesiyle gerçekleştiğini öne sürdükleri kuramlarının karşısındadır.
Bir dersin amacı, içeriği, öğrenme-öğretme süreçleri ve değerlendirmeden oluşan programdır. Örtük program: Programın gizli saklı yönünü ifade eden okul içi ve okul dışı tüm etkinlikleri kapsayan programdır.
Örtük/Gizli/İnformal Program
Bir eğitim programındaki resmi programda yer almayan, planlı olmayan, kast edilerek kazandırılmayan ve yazılı olmayan programdır.
Örtü sistemi, hayvan anatomisinde sıklıkla bir hayvanın en büyük organ sistemidir. Deri, saç, tüyler, pullar, tırnaklar ve deri bezleri ile onların ürünlerini (ter gibi) kapsar. Dış çevre ile vücudu ayırır ve vücudu dış çevreye karşı korur.
Önceki açıklamalarda belirtildiği gibi örtük program, formal programda belirtilen nitelik ve uygulamaların dışında okul ve sınıf içerisindeki tüm yaşantıları kapsamaktadır. Dolayısıyla açıkça belirli ve yazılı olmayan bir programdır.
Literatürde gölge veya saklı program olarak da bilinen "örtük program", resmi programda yazılı olmayan ancak öğrenci davranışlarını etkileyen örtülü mesajları kapsar. Sosyal öğrenmelerle ilgili olan örtük program, resmi programla uyumlu veya uyumsuz olabilir.
Örnek verme, açıklama yapma, soru sorma, sorulan soruya cevap verme öğrencinin derse açık katılımıdır. Öğrencinin derse zihinsel olarak katılımı ise örtük katılımıdır.
Örtük veriler, açıkça belirtilmeyen ancak açıkça verilen bilgilerden çıkarılabilecek bilgilerdir. Açık veriler bazen örtük verilerin antitezi olarak görülür. Diyelim ki iş arkadaşınız size “Bir gün önce Tenten topla oynarken bacağını incitti” dedi. Bu öğleden sonra onu doktora götürmeliyim.
-Programın amacı, programın nasıl bir mezun profili istediğini ortaya koyan genel bir ifadedir. Yazılacak olan programın amacı tek bir cümle ile ifade edilmelidir.
Blumberg & Blumberg'e (1994) göre de yazılı olmayan program, “okulda gençlerin günlük yaşamlarının bir parçası olan informal ve planlı olmayan programdır”. Örtük program, okul kültürünün hem sembolik (okul logosunun olması vb.) hem de okulun toplumsal etkileşiminin oluşturduğu örgüt havasını kapsar (Wren, 1999).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri