İdrarda Lökosit Kaç Olursa Tehlikeli? İdrarda lökosit seviyesinin 0 olması gerekir. İdrarda beyaz kan hücresi oranının sıfırdan fazla olması tehlikelidir, önemli sağlık problemlerini gösterir.
İngilizce white blood cells (WBC), türkçe beyaz kan hücreleri (BKH) olarak da adlandırılır. Ayrıca akyuvar, beyaz küre olarak da adlandırılabilmektedir. Bir ml kanda 4-10 bin arası bulunması normaldir. İdrarda 2-3 tane görülmesi normal ancak 4 veya daha fazla görülmesi idrar yolu infeksiyonunu işaret eder.
Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
İdrarda görülen lökosit seviyesi ise 0 ile 5 WBC/HPF aralığında olmalıdır. Sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
Testlerde idrarda lökosit görülmesi tehlikeli bir durum değildir. Vücut hastalıklarla savaşırken ölen lökositleri idrarla atar. Vücut enfeksiyonla savaşmak için daha fazla miktarda lökosit üretmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Lökosit (Beyaz küre) ve lenfosit yüksekliği hangi durumlarda görülür? Beyaz küre ve lenfosit yüksekliği daha çok virüslere bağlı oluşan infeksiyonlarda meydana gelir. Bu nedenle üst solunum yolu infeksiyonu olarak tarif edilen her türlü nezle ve grip durumunda bu değişiklikler izlenebilir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tanısını koyabilmek için idrar tahlili yapmak gerekmektedir. İdrarda görülen bakteriler kültür tahlili ile besiyerinde üretilir. Bakterinin tipi ve hangi antibiyotiğe duyarlı olduğu saptanır.
Lökosit seviyesinin düşebilmesi için mutlaka neden yönelik tedavi uygulanmalıdır. Bol sıvı tüketilmelidir. Stresten uzak kalınmalı, şekerli beslenme kısıtlanmalı, sigara tüketilmemeli ve düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
Sağlıklı kişilerin kanlarında, 4 bin ila 10 bin mcL WBC ya da farklı bir deyişle lökosit bulunur. Yapılan kan testi sonuçlarında WBC değerinin 10 bin mcL'den yüksek olması, WBC yüksekliği olarak tanımlanabilir. Bu durum tıp dilinde lökositoz olarak tanımlanır.
İdrarda lökosit yüksekliği, bazı kanser türlerine, kan hastalıklarına ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gözlemlenebilir veya idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu tıkanıklığı, böbrek taşı, böbrek enfeksiyonu veya gebelik gibi durumlarda da gözlemlenebilir.
Eğer idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulmuş yada idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili şüpheleri olan hastalar hastanelerin üroloji polikliniğine başvurmaları gerekir.
İdrarda 0-3 arasında eritrosit bulunması normal kabul edilir. Bunun üstündeki değerler hematüri olarak adlandırılır.
Grip ve soğuk algınlığı gibi virüs kaynaklı hastalıkların görüldüğü süre boyunca kemik iliklerinde lökosit üretiminde düşüklük görülebilir. Viral enfeksiyon iyileştikten sonra genellikle lökositler de standart seviyesine döner.
Üriner sistem enfeksiyonları olarak da adlandırılan idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolunun herhangi bir bölümünde, böbrekler ve üreterlerden mesaneye ve idrar yoluna kadar olan enfeksiyonlardır. Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur.
Normal süreçte idrarda herhangi bir bakteri olmaz fakat eğer bakteri ya da maya denilen mikroorganizma idrar yoluna girerse o zaman sorun var demektir. Mikroorganizma idrar yolunda çoğalabilir ve bu nedenle idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
İdrarda lökositin varlığı, birçok rahatsızlığa neden olmak ile beraber tedavisi de var olan enfeksiyona müdahale edilmesi ile gerçekleşir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için B vitamini, C vitamini açısından güçlü besinler tüketmek, idrarda lökosit seviyesinin eksilmesine yardım eder.
Lökosit değerinin mm3'de 10 binden yüksek olması lökosit yüksekliği anlamına gelmektedir. Buna da lökositoz denir.
Örneğin kortizon grubu ilaçlar damar cidarına yapışık lökositlerin kana geçmesine neden olarak lökosit artışına neden olur. Kemik iliği hastalıkları olan kronik miyeloid ve kronik lenfositik lösemilerde farklı lökosit alt gruplarında yükselme olur. Sonuçta toplam sayı artar.
pH değerinin 5,0'ın altında olduğu durumlarda genelde Uzun süre açlık, susuzluk, kontrolsüz diyabet, aşırı ilaç kullanımı ve ishal gibi şikayetler olabilir. pH değerinin 9'un üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu , kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir.
Genellikle bakteri kaynaklı olan bu iltihap hem alt hem de üst idrar yollarında görülebilir. Alt idrar yolundaki enfeksiyonun tedavisi daha kolaydır ve genellikle kendiliğinden geçer.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Tam idrar tahlili genel sağlık kontrollerinde sıkça kullanılan tetkikler arasında yer alıyor. TİT olarak da bilinen tam idrar tahlili genelde idrar yolu enfeksiyonları (İYE), böbreklerle ilgili sorunlar ya da diyabet varlığını belirlemek için yapılabiliyor.
İdrarda yanma, sık idrara çıkma, bazen kötü kokulu ve bulanık idrar yapma, kanlı idrar, yüksek ateş, bel ve kasık ağrısı idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri olarak gösteriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri