Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır.
Türkiye orta kuşakta bulunduğu için,
Güneş ışınlarının yıl içinde geliş açısı fazla değişir. Bu nedenle Türkiye'de yıl içinde sıcaklık değişimi fazladır. Bu nedenlede Türkiye'de dört mevsim belirgin olarak yaşanır.
Merhaba, Türkiye Orta Kuşak'ta yer alır arkadaşlar.
Orta kuşak iklimleri 4 tanedir.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye, 36-42 Kuzey paralelleri ile 26-45 Doğu meridyenleri arasında yer alır. Yani Türkiye Kuzey yarım kürede, orta-ılıman kuşaktadır.
*Dört mevsim belirgin yaşanır. *Yıllık sıcaklık farkı belirgindir. *Cephe yağışları görülür.
Kuvaterner başlarında, günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce, Türkiye arazisi bugünkü halini kazanmıştır. Dönem başında göllerin yaygın olduğu Ege sahası çökmüş, Ege Denizi ortaya çıkmış ve sıcak ve nemli olan iklim koşullarına bağlı olarak deniz seviyesi yükselmiştir.
Dördüncü jeolojik zamnada (Kuvaterner) Türkiye aşağı yukarı bugünkü görünümünü almıştır. Bu zamanın başlarında göllerle kaplı olan Ege Denizinin bulunduğu saha tektonizma sonucu çökmüş sonuçta Eğe denizi oluşmuştur.
Önemi diğer afetlere göre etki alanının geniş olması, can ve mal kayıplarının fazla olmasından ileri gelmektedir. Türkiye yüzölçümünün % 96'sı, nüfusunun % 99'unun deprem riski altında olması, beşeri ve ekonomik faaliyetler açısından depremin önemini artırmaktadır.
Orta kuşak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Toplumda genç kuşak ile yaşlı kuşak arasında yer alan yaş grubu.
Orta Kuşak: 23° 27ı enlemleri ile 66° 33ı enlemleri (kutup dai- releri) arasında kalır. Kutup Kuşağı: 66° 33ı enlemleri ile 90 enlemleri (kutup noktası) arasında kalır.
Avrupa'nın batısı ve kuzeybatısı, Kanada'nın batısı, Şili'nin güneybatısı, Güney Afrika'nın güneydoğusu, Avustralya'nın güneydoğusu ve Yeni Zelanda başlıca görüldüğü yerlerdir. Türkiye'de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür.
Pasifik Deprem Kuşağı: Bu kuşakta yeryüzündeki depremlerin yüzde 81'i gerçekleşir. Bu bölge Şili'den kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD'nin batı kıyıları ve Alaska'nın güneyinden Aleutian adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik adaları ve Yeni Zelanda'yı içine alır.
- Orta kuşak olarak adlandırılan karaların iç kısımlarında etkili olan iklim tipidir. Orta Avrupa'nın bir bölümü, Orta Asya gibi bölgelerde sıklıkla rastlanır. - Yıllık sıcaklık ortalamaları arasında farklar oldukça yüksektir. Yazlar sıcak geçerken, kışlar soğuk geçer.
Dünyada ve Türkiyede 3 Jeolojik Zamanda Oluşan Dağlar
Toros ve Kuzey Anadolu Dağları bu süreçte oluşmuştur. Bunun yanında dünyanın her bir yerinde linyit yatakları meydana gelmiştir. Ayrıca Kuzey Anadolu Fay Hattı da bu süreçte oluşmuştur.
Türkiye'yi oluşturan mıntıkalar Mesozoyik ve Tersiyer'de yanyana gelmiş ve bugünkü Anadolu kıtasını oluşturmuştur. Türkiye bugünkü coğrafyasına Oligo-Miyosen'de kavuşmuştur. Türkiye, jeolojik açıdan, Pontidler, Anatolid-Torid Bloku (Kırşehir Masifi dahil), Güneydoğu Anadolu olmak üzere üçe ayrılır.
Tersiyer veya Üçüncü Zaman günümüzden 65 milyon ila 2.588 milyon öncesi artık kullanılmayan bir jeolojik dönemdir. Tersiyer Dönem, ikincil devir ve Kuvaterner devir arasındaki zamanı kapsar.
Türkiye, Alp – Himalaya sismik kuşağı üzerinde yer aldığından; Kuzey Anadolu Fay Hattı , bu tektonik kuşak üzerinde çok etkin bir bölge olarak uzanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay Zonu dünyanın en aktif ve önemli fay zonu olup doğuda Karlıova ile batıda Mudurnu arasında doğu-batı doğrultusunda bir yay gibi uzanır.
Dördüncü Zaman (Kuaterner)
- İnsanın ortaya çıkışı başlamış. - Günümüzden 2 milyon yıl önce başlayan bu dönem halen sürmektedir. - Mamut ve insan bu dönemin temsili olmuştur.
Dördüncü Jeolojik Zamanda (Kuaterner) Türkiye aşağı yukarı bugünkü görünümünü almıştır. Bu zamanın başlarında göllerle kaplı olan Ege Denizi'nin bulunduğu saha bloklar halinde çöküntüye uğrayarak, Ege Denizi oluşmuş ve günümüze göre sıcak ve nemli olan iklim nedeni ile deniz seviyeleri yükselmiştir.
Türkiye ; Orta kuşakta olduğu için dört mevsim belirgin olarak yaşanır. Kuzey Yarım Küre'de, Orta kuşağın güneyinde yer alması nedeniyle Akdeniz iklim kuşağında bulunur. Batı rüzgarlarının etkisi altında kaldığı idin, hakim rüzgar yönü batıdan doğuya doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri