3- Karı-koca oynaşırken, çıplak resme bakarken veya düşünürken mezi gelse, fakat meni gelmese gusül gerekmez. 4- İdrar yaptıktan sonra veya büyük abdestten sonra gelen yapışkan prostat sıvısı ve vedi guslü gerektirmez.
Vedi, idrardan sonra ortaya çıkan beyaz renkli ve koyu bir sıvıdır. Vedi dediğimiz sıvı küçük abdesti yaptıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Akan bu sıvı yapışkan bir özelliktedir. Kokusu yoktur ve beyazımsı bir rengi vardır.
Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Bir şehvet durumu olmadan, idrardan sonra gelen sıvı guslü gerektirmez. Abdestinizi alıp namaz kılabilirsiniz.
Tenasül uzvunun ucunda idrar bulaşığı yoksa, yıkamak gerekmez. Varsa ve az ise, yıkamamak mekruhtur, namaza mâni değildir.
İlgili 30 soru bulundu
İstibra yapmak, kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır. Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Yani cinsel ilişki sırasında orgazm anında veya mastürbasyon sonunda penisten çıkan sıvıya ejakülasyon denir. Bazı durumlarda meni prostatın bulunduğu bölümden idrar yoluna girdikten sonra mesaneye geri döner, dışarı çıkmaz. Bu duruma retrograd ejakülasyon denir.
Kadın yıkandıktan sonra kendisinden meni gelirse kendi menisi olduğu takdirde guslü tekrarlar; namazı tekrarlamaz. Kendi menisi gelmemişse bir şey icap etmez.
Hanefî alimlerinin görüşü:
"Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir."(bk. Reddu'l-Muhtar, 1/166). Bu sebeple, söz konusu ıslaklık, temiz olduğu gibi abdesti de bozmaz.
Erkeklerde bu durum 'Mezi' iken kadınlardaki karşılığı ise 'Kazi'dir. Dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre; bu sıvının gelmesi nedeniyle gusül şartı aranmaz namaz abdesti yeterlidir.
İdrar yolundan gelen berrak sıvı gusül yapmayı yani yıkanmayı gerektirmez. Ancak bu sıvı abdesti bozar. Bunun için namaz abdestinin yenilenmesi gerekmektedir. Ayrıca bu sıvının bulaştığı yerin temizlenmesi gerekir.
Meni yakınlaşma eylemi sonucunda gelen bir sıvıdır. Mezi ince bir sıvı meni daha kalın ve beyaz renge yakın bir sıvıdır. Uhu gibi yapışkan sıvı mezidir. Mezi normal namaz abdesti meni gusül gerektirir.
Zevkle gelen mezi de gusül gerektirmez mi? İdrarla gelen mezi abdest gerektirmez.
Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez. Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.
1- ADET DÖNEMİ (HAYIZ) Her kadının ay başında gördüğü adet kanamasının kesildiği vakit gusül abdesti alınması zorunludur. Bu vakti geciktirmek büyük bir günahtır. 2- NİFAS (LOHUSA) Yine kadınların özel halleriyle ilgili bir durum olan nifas hali yani doğumdan sonraki lohusalıkta gusül gerekir.
Kur'an-ı Kerim'e göre idrar ile dışkı ve gaz çıkarma durumunda abdest bozulmaktadır. Bunun yanında kadınlardan gelen adet, lohusalık gibi durumlarda kan gelmesi halinde de abdest bozulmaktadır. Fakat vajinadan gelen diğer akıntıların abdesti bozup bozmadığı ile ilgili olarak bir delil yoktur.
Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle zorunlu bir hal olmadıkça ilk fırsatta boy abdestinin alınması gerekmektedir.
Ejakülatuar kanallar da idrar yolu olan üretra'ya açılır, üretra yoluyla meni içerisindeki sperm dışarı atılır. Salgı Yapan Bezler: Testisin kendisi de bir salgı bezidir, testisin devamında veziküloseminalis, prostat ve bulbouretral (Cowper's) bezler salgı yapan bezlerdir.
Tahlil.com Cevabı : Bayanların idrarında sperm bulunması olağan değidir. Hele cinsel ilişkiden sonra bu kadar zaman geçtiyse bu beklenen bir sonuç olarak değerlendirilemez.İdrar yollarında enfeksiyon bulunduğunda ise idrarda sperm yerine bakteri görülür.İdrar kültüründe de üreme olur.
TANI KOYDURUCU TESTLER
Semen analizinde herhangi bir anormallik varsa yapılır. Idrarda beyaz kan hücrelerinin (lökosit) varlığı idrar yolu enfeksiyonunu veya prostat enfeksiyonunu gösterir. İdrarda önemli sayıda sperm bulunması idrar torbasına semen kaçtığına isaret eder.
73- İdrardan sonra idrar temizliği usulü uygulanıp abdest alınır ve abdestten sonra meni ya da idrar olduğu bilinen bir rutubet görülürse, farz ihtiyat gereği hem gusledilmeli ve hem de abdest alınmalıdır. Ama rutubet görülmeden önce abdest alınmamışsa, yalnızca abdest alınması yeterlidir.
ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE, necasetin zerresi dahi namaz kılmaya engeldir, temizlenmesi yani yıkanması farzdır. Fakat istincadan sonra kalan necaset affedilmiştir. MALİKİ MEZHEBİNE GÖRE, necaset namaza mani değildir.
Banyo esnasında idrarımı tutmayıp banyoya yapıp ve banyoyu güzelce yıkadıktan sonra burada gusül abdesti alıyorum, aldığım abdest sahih midir? Bu durumun gusül veya abdeste bir zararı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri