Suçsuz yere iftiraya uğramak suretiyle mağdur durumda kalan kişi iftira davası açtığında dava ortalama olarak 1,5-2 yıl sürer. Bu süre delil bulunmadığında veya ispat durumlarına bağlı olarak uzar. Bu nedenle kişi kendine iftira atıldığını düşünüyorsa ispat edecek delilleri hazırlayarak zamanında mahkemeye sunmalıdır.
Türk Ceza Kanunu'nun 267. Maddesinde düzenlenmiş olan iftira suçunun basit halinin işlenmesi halinde iftira suçunu işleyen fail bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.
Yani iftira suçunun mağdurunun fiili işlemediğinin sabit olduğu andan itibaren 8 yıl içerisinde dava açılmazsa veya açılmasına karşın konu hakkında karar verilemezse bu durumda zamanaşımı süresinin dolması sebebiyle düşme karar verilmesi gerekmektedir.
İftira eden kişi hakkında iftira suçundan mağdur olan kimse veya kimseler tazminat isteminde bulunabilir. Tazminat davasında görevli mahkeme, asliye hukuk mahkemesidir. Tazminat hesaplamasında kişiye vermiş olduğu zararın karşılığında maddi veya manevi değer hesaplaması yapılacaktır.
İftira suçu neticesinde hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir. Bununla beraber iftira suçu sonucunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
İftira suçu işlenmişse bu suç sicile işlenir. Bu nedenle adli sicil kaydı istendiğinde suçun kayıtta yer alması kaçınılmaz olur. Kişi bu suçtan dolayı hapis cezası almışsa kayıtta belirtilir.
İftira suçu ve cezası suç unsurlarının oluşması ve mahkemede kanıtlanması ardından düzenlenir. İftira atılan tarafın tanınan ve saygınlığı olan bir kişi olması, verilecek cezanın daha fazla olmasına sebep olur. İftira suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır.
İftira suçu ceza hukuku bakımından; bir kimsenin suçsuzluğunu bile bile, o kimseye işlemediği suçu yükleyerek ya da o kimsenin işlemediği suçun iz ve emarelerini uydurarak, kişiyi ilgili yerlere bildirmek şeklinde ifade edilmektedir.
TCK'da uzlaşmaya tabi suçlar düzenlenmiştir ancak iftira suçu uzlaşmaya bağlı suçlar kapsamına alınmamıştır. İftira suçu nedeniyle yapılan yargılamalarda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.
Asliye ceza mahkemesi iftira davasını incelemek ve karara bağlamak görevini haizdir. Namusuna iftira edilen kişi yani mağdur, namusuna yönelik iftiraya maruz kaldığını, beyanını ispatlayacak delillerle ve bahse konu suç hakkında düzenlenmiş dava dilekçesiyle müracaat etmelidir.
TCK m. 271: “İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
İftiraya uğrayan birey şikayet yoluna başvurabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi aynı zamanda savcılığa da yapılabilmektedir. Fakat belirtmemiz gerekir ki, iftira suçu şikayete bağlı bir suç olmamaktadır. Resen de soruşturma açılabilmektedir.
“Suç Uydurma” başlığı altında, işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verileceği düzenlenmektedir.
Soruşturma ve Kovuşturma Usulü
İftira suçunun basait şekli (267/1) ve nitelikli haller açısından (267/2, 3, 4, 6, 7) görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Nitelikli hali olan 267/5 bakımından görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.
İftira suçu tazminat davası, iftira konusuna göre ceza uygulanmasını sağlar. Basit iftira suçları 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası gerektirir. Nitelikli iftira atılması halinde, ceza yarı oranında artırılmaktadır.
Herhangi bir suç ile bağlantısı olmayan özel hukuk uyuşmazlıklarının mahkeme dışı çözüm yöntemine uzlaşma değil, “arabuluculuk” denilmektedir (Arabuluculuk Kanunu md.2). Soruşturma veya kovuşturma aşamalarında müşteki veya mağdurun ölmesi halinde, müşteki veya mağdurun mirasçıları ile uzlaştırma işlemleri yapılabilir.
Uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz; açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır. Uzlaştırma müzakereleri sırasında yapılan açıklamalar herhangi bir soruşturma ve kovuşturmada ya da davada delil olarak kullanılamaz.
Uzlaşma olmazsa ne olur sorusunun yanıtı ise davanın mahkemede yargılanmasına devam edecek olmasıdır. Ceza Muhakemesi Kanununun 253. maddesine göre; mağdur kişinin özel hukuk tüzel kişisi olduğu suçlar, yani dernek, vakıf veya şirket vb. olduğu durumlardaki suçlar uzlaştırma kapsamına girmektedir.
İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir. Yalan; Doğru olmayan, gerçeğe uymayan, uydurma söz gibi anlamlara gelmektedir.
Kısaca başka birini nedensiz suçlama veya suç atma anlamına gelen iftira oldukça günah davranışlardandır. Kur'an-ı Kerim'de 59 yerde ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) hadislerinde iftira konusu geçmektedir. Kötü bir davranış olması nedeniyle Peygamber Efendimiz uyarılarda bulunmuştur.
3-) İftira suç, yüz kızartıcı bir suçtur. Yuz kızartıcı suç olmasından dolayı kanunlarda bazı hukuki sonuçlar bağlanmıştır. İftira suçundan mahkum olan kişi, Devlet memuru olamaz.
Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).
"Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allahü teâlâ onu cehenneme sokar." Bu hadisin zahir ifadesine göre, başkasına iftira etmek kul hakkı olduğundan, böyle bir suç işleyen kimse cehennemde cezasını çekmeden kurtulamaz.
Kim Muhammed aleyhisselama çok benzerse o derece, bu sıkıntılar, bu iftiralar başına gelir. Bunlar, bu yolun şanındandır. Eden kendine eder. Allahü teâlâ kimi azaba atmak isterse büyüklerin üstüne salar, yani o insanlar büyüklere dil uzatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri